Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

320 μακαρίτες έπαιρναν σύνταξη

Τα πρώτα στοιχεία για την καταβολή συντάξεων σε συνταξιούχους που δεν ζουν εντόπισε ο ηλεκτρονικός έλεγχος του υπουργείου Εργασίας.

Σε σύνολο 9.000 συνταξιούχων ηλικίας άνω των 100 ετών ανακαλύφθηκε ότι οι 320 είναι νεκροί και σε αυτούς συνεχιζόταν η καταβολή της σύνταξης. Από τους 320 νεκρούς, οι 80 λαµβάνουν κανονικά τη σύνταξη, ενώ οι συγγενείς των υπολοίπων, παρότι τα χρήµατα είναι κατατεθειµένα στις τράπεζες, δεν έχουν κάνει αναλήψεις.

Οι σχετικοί φάκελοι έχουν σταλεί στους αρµόδιους εισαγγελείς και διεξάγονται έρευνες για να αποδοθούν οι ευθύνες. Παράλληλα προωθείται νοµοθετική ρύθµιση – ενταγµένη στο υπό κατάθεση σχέδιο νόµου για το ΣΕΠΕ – µε στόχο τη διασύνδεση των ασφαλιστικών ταµείων µε τα ληξιαρχεία ώστε πλέον να µην παρουσιάζονται µαϊµού συνταξιούχοι.

Είναι χαρακτηριστικό πως....
µεταξύ των άλλων βρέθηκε ότι πληρώνεται σύνταξη σε πρόσωπο που έχει αποβιώσει από το 1999 και διακόπηκε η συνταξιοδότησή του πριν από ένα µήνα, ενώ ακόµη πληρώνονται συνταξιούχοι που έχουν αποβιώσει πριν από 5, 6, 7 χρόνια. Σηµειώνεται ότι στους 200.000 υπολογίζονται οι συνταξιούχοι που έχουν εντοπιστεί να εισπράττουν παράνοµα συντάξεις και επιδόµατα.

Απογραφής συνέχεια
Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται η απογραφή των συνταξιούχων η οποία άρχισε από τον ΟΑΕΕ (Οργανισµός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελµατιών). Θα ακολουθήσουν εντός του έτους το ΙΚΑ και ο ΟΓΑ. Από το ΙΚΑ η σχετική επιστολή για την απογραφή θα σταλεί στους συνταξιούχους του Ταµείου εντός των επόµενων εβδοµάδων. Στη συνέχεια, οι ασφαλισµένοι θα έχουν την υποχρέωση επιστροφής του φακέλου (ταχυδροµικά) στο ΙΚΑ µε τα στοιχεία ταυτότητας και τον τόπο διαµονής. Για την ανεργία
Στο µεταξύ την ελπίδα ότι θα διαψευστούν οι εκτιµήσεις για την ανεργία εξέφρασε χθες από την τηλεόραση του Σκάι στην εκποµπή «Κυριακή µε δράση» ο αναπληρωτής υπoυργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουµάνης. Τόνισε ότι η ανεργία βρίσκεται στο 12,5% και οι εκτιµήσεις δείχνουν πως θα ανέβει στο 14,5% το πρώτο δίµηνο του 2011.

Ο κ. Κουτρουµάνης υπογράµµισε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθεια να κρατήσει την ανεργία σε χαµηλά επίπεδα, σηµειώνοντας ότι στα υπάρχοντα προγράµµατα θα προστεθούν και άλλα στο µέλλον.



ΣΕ 200.000
υπολογίζονται όσοι έχουν εντοπιστεί να εισπράττουν παράνοµα συντάξεις και επιδόµατα ενώ ακόµη πληρώνονται κάποιοι που έχουν αποβιώσει πριν από 5, 6, 7 χρόνια

Τα όρια ηλικίας στα Μέσα Ενηµέρωσης

ΣΤΑ 60 ή στα 65 (ανάλογα µε τα έτη ασφάλισης) αυξάνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης και για τους ασφαλισµένους στα ΜΜΕ (Μέσα Μαζικής Ενηµέρωσης).

Σε σχετική του εγκύκλιο το υπ. Εργασίας παρέχει οδηγίες για την εφαρµογή του νόµου 3863/2010 όσον αφορά τους ασφαλισµένους του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

Διευκρινίζεται ότι οι αλλαγές δεν αφορούν όσους θεµελιώνουν έως το τέλος του 2010 συνταξιοδοτικό δικαίωµα. Τι αλλάζει
n Ασφαλισµένοι έως 31/12/92: Η 35ετία και το ηλικιακό όριο των 58 ετών αυξάνονται σταδιακά στα 40 και 60.

Για τους ασφαλισµένους µέχρι 31/12/1982 διατηρείται η δυνατότητα συνταξιοδότησης µε 35ετία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας (πίνακας 1).

n Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των µητέρων µε ανήλικα αυξάνονται σταδιακά από την 1/1/2011 ώστε να φτάσουν στο 65ο για πλήρη σύνταξη και στο 60ό για µειωµένη (πίνακες 5, 6, 7). Για τις µητέρες ανηλίκων που ασφαλίζονται στον τοµέα ασφάλισης τεχνικών Τύπου Αθηνών και Θεσσαλονίκης που έχουν προϋποθέσεις ΙΚΑ, το όριο των 5.500

ενσήµων αυξάνεται στα 6.000 το 2016 και τα όρια ηλικίας από τα 55 (για πλήρη) και τα 50 (για µειωµένη) στα 65 (για πλήρη) και στα 60 (για µειωµένη).

n Ασφαλισµένοι από 1/1/1993:

Θεµελιώνεται δικαίωµα συνταξιοδότησης µε τη συµπλήρωση 40 ετών και του 60ού έτους ηλικίας. Για τις µητέρες ανηλίκων τα όρια ανακαθορίζονται από 1/1/2013 στο 65ο έτος για τη λήψη πλήρους σύνταξης και στο 60ό για λήψη µειωµένης σύνταξης.


Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan