Μέχρι πρόσφατα ο αυνανισµός ή αλλιώς αυτοϊκανοποίηση ή αυτοερωτισµός του άντρα και της γυναίκας θεωρούνταν ταµπού, καθώς κανείς δεν τολµούσε να µιλήσει γι’ αυτό.
Μάλιστα έχουν επικρατήσει (λανθασµένα) και ιστορίες που σχετίζονται µε αυτόν, όπως το ότι όταν γίνεται σε υπερβολικό βαθµό µπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση ή ακόµη και παράνοια. Στην πραγµατικότητα βέβαια δεν µπορεί να βλάψει ούτε τη σωµατική ούτε την ψυχική µας υγεία, ενώ ισχύει µάλλον το αντίθετο. Η συζήτηση µε τη δρ. Τίνα Γρηγορίου για το θέµα αποδείχτηκε ιδιαίτερα αποκαλυπτική.
Βοηθάει ο αυνανισµός στη βελτίωση της ερωτικής ζωής ενός ζευγαριού;
Ο αυνανισµός....
αποτελεί τη βασικότερη µέθοδο για να γνωρίσει ο καθένας καλύτερα το σεξουαλικό εαυτό του. Ασκώντας πίεση ή αγγίζοντας τις ερωτογενείς ζώνες του µπορεί να ανακαλύψει τους τρόπους µε τους οποίους διεγείρεται ερωτικά, κάτι που µπορεί να µοιραστεί µε τον σύντροφό του συµβάλλοντας στην απελευθέρωση της ερωτικής τους ζωής. Οι ειδικοί επισηµαίνουν πως πολλά ζευγάρια που εντάσσουν την αυτοϊκανοποίηση κατά τη διάρκεια ή πριν από την ερωτική πράξη αναφέρουν πως συµβάλλει σε πολύ µεγάλο βαθµό στη βελτίωσή της.
Υπάρχουν όρια;
Όπως κάθε εθισµός έτσι και ο εθισµός στον αυνανισµό αποτελεί πρόβληµα. Το άτοµο που έχει εθιστεί µπορεί να καταλάβει ότι έχει ξεπεράσει τα όρια όταν το µόνο που σκέφτεται είναι να βρεθεί σε ένα χώρο όπου θα µπορεί να αυνανιστεί. Έτσι όµως διαταράσσονται οι διαπροσωπικές του σχέσεις, καθώς και η κοινωνική και επαγγελµατική του ζωή. Η συµπεριφορά αυτή είναι περισσότερο σύµπτωµα κάποιου βαθύτερου προβλήµατος που προκύπτει συνήθως από ανισορροπία συναισθηµάτων, υπερβολικό άγχος κ.λπ. Όλοι οι εθισµοί δείχνουν µια δυσκολία στην ανάπτυξη µηχανισµών διαχείρισης αυτής της ανισορροπίας και δρουν ψυχαναγκαστικά. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει τα άτοµα να αναζητήσουν τη βοήθεια του ειδικού ώστε να µπορέσουν να θέσουν όρια.
Αν δεν µου αρέσει να αυνανίζοµαι,έχω σεξουαλικό πρόβληµα;
Η αποχή από την αυτοϊκανοποίηση δεν συνεπάγεται την παρουσία κάποιου προβλήµατος. Είναι σηµαντικό όµως κανείς να αναγνωρίζει τους λόγους για τους οποίους αποφεύγει να το κάνει. Μπορεί να το αντιµετωπίζει ως ταµπού ή να µην έλκεται από την εικόνα του εαυτού του να το κάνει ή ίσως να µην το έχει δοκιµάσει ποτέ. Αυτό συνήθως παρατηρείται στις γυναίκες, καθώς στους άντρες η ανάγκη του αυτοερωτισµού έρχεται πιο φυσιολογικά, αφού ακουµπούν ούτως ή άλλως τα γεννητικά τους όργανα για να ουρήσουν. Οι ειδικοί επισηµαίνουν πως ειδικά τα άτοµα που δεν έχουν δοκιµάσει να «βρεθούν» ερωτικά µε τον εαυτό τους, πρέπει να διευρύνουν τα όρια που θέτουν στο σεξ, να µην αντιµετωπίζουν τον αυνανισµό επικριτικά και να σκεφτούν πως αποτελεί µια αισθησιακή εµπειρία.
Μπορεί να δηµιουργήσει πόνο ή πληγές στην περιοχή;
Όταν γίνεται στο πλαίσιο µιας εθιστικής συµπεριφοράς, µπορεί να προκληθεί ερεθισµός στην περιοχή. Πολλές φορές το άτοµο που αντιµετωπίζει πρόβληµα εθισµού φτάνει σε σηµείο να αυνανίζεται µέχρι και 15 φορές την ηµέρα, κάτι που όµως οδηγεί σε ερεθισµό της περιοχής (µικρά σπυράκια) και δηµιουργία µικρών εκδορών. Τα άτοµα αυτά όµως συνήθως ντρέπονται να επισκεφτούν τον γιατρό µε αποτέλεσµα το πρόβληµα τελικά να επιδεινώνεται.
Αυνανισµός & σεξουαλική υγεία
Στην Ιατρική, για τους άντρες ο αυτοερωτισµός αποτελεί προτεινόµενη µέθοδο για την αντιµετώπιση της πρόωρης εκσπερµάτισης ή προβληµάτων στύσης. Για παράδειγµα, για την πρόωρη εκσπερµάτιση οι ειδικοί συστήνουν ως θεραπευτική «άσκηση» στον άντρα να αυνανίζεται και να προσπαθεί να σταµατήσει χωρίς να εκσπερµατίσει προκειµένου να µάθει να ελέγχει το σώµα του. Συγχρόνως άλλες ασκήσεις που προτείνονται για τέτοιου είδους προβλήµατα είναι ο αυνανισµός µπροστά στον καθρέφτη ή συγκεκριµένες ανάσες κατά τη διάρκειά του. Στις γυναίκες, από την άλλη, συστήνεται ως µέθοδος αντιµετώπισης της δυσκολίας να φτάσει σε οργασµό, καθώς µε τον τρόπο αυτό µπορούν να αναζητήσουν τα σηµεία που θα τις οδηγήσουν στην ικανοποίηση.
Πηγή
Πρετεντέρης: Κυβικά
Πριν από 9 δευτερόλεπτα
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου