Η Εθνική Οδός Τρικάλων-Λαρίσης, μπορεί να αποτελεί ένα δρόμο με πολλές "παγίδες" για τους οδηγούς, που ενίοτε αποδεικνύονται μοιραίες, αλλά συνδέει και τέσσερις δήμους με ξεχωριστή ιστορική σημασία. Το συγκεκριμένο κομμάτι του εθνικού δικτύου συνδέεται με τέσσερις δήμους, που με την οδική και ιστορική σύνδεσή τους με τον Δήμο Τρικκαίων προσφέρουν στον επισκέπτη τη δυνατότητα μιας πολύπλευρης "εξερεύνησης".
Η "αλυσίδα" αυτή των τεσσάρων δήμων είναι μία από τις συνολικά εννέα διαδρομές που προτείνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Τρικάλων στον επισκέπτη της περιοχής, για να γνωρίσει την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου.
Στο Δήμο Φαρκαδόνας στο δημοτικό διαμέρισμα Πηνειάδος εντοπίζεται η περιοχή του Άτραγος, με ιστορία από τον 5ο αι. εποχή, που κόβει το πρώτο νόμισμα, το οποίο συνεχίζεται μέχρι και τα βυζαντινά χρόνια. Από την άλλοτε ακμάζουσα πόλη σώζονται, σήμερα, σε πολύ καλή κατάσταση αρχαία και βυζαντινά τείχη, τα οποία με τη διάνοιξη κατάλληλης οδού μπορεί να γίνουν επισκέψιμα.
Στην περιοχή του Ζάρκου, η ιστορία και ο πολιτισμός έχουν αφήσει έντονα τα σημάδια τους από τα αρχαία χρόνια έως και τα βυζαντινά. Εδώ, εντοπίζεται η αρχαία Φαϋττός. Στη θέση "Κρύα Βρύση" βρέθηκε σπουδαίος θησαυρός, που ετάφη πιθανότατα το 264 π.Χ. και σήμερα φυλάσσεται στο αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, ενώ επί της Ε.Ο. και στ΄ αριστερά αυτής αποκαλύφθηκαν τα ερείπια μιας παλαιοχριστιανικής εποχής -από τα σπάνια ευρήματα για την περιοχή των Τρικάλων.
Μ' αυτή την επίσκεψη μπορεί να συνδεθεί και μια επίσκεψη στα βυζαντινά μνημεία του χωριού και κυρίως της Μονής Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου, από την οποία μπορεί να δει κάποιος και τα ερείπια των φυλακίων, που χρησιμοποιήθηκαν επί τουρκοκρατίας.
Στην ομώνυμη πρωτεύουσα του Δήμου, στη Φαρκαδόνα, η αρχαία θέση της οποίας εντοπίζεται μεταξύ της σημερινής κωμόπολης και του Κλοκωτού, υφίστανται βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία, όπως και στη γειτονική Παναγίτσα, όπου η Αγία Παρασκευή είναι από τα λίγα σωζόμενα παλαιοχριστιανικά μνημεία, ενώ η ανακαινισμένη Μονή της Ζωοδόχου Πηγής, τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνει πλήθος κόσμου.
Με τη διαδρομή αυτή μπορεί να συνδεθεί και η επίσκεψη στο βυζαντινό κάστρο του Γριζάνου. Στο δε Αχλαδοχώρι θα συναντήσουμε τον ναό της Παναγίας μ' ένα σπάνιο για το Θεσσαλικό χώρο αρχιτεκτονικό τύπο, ενώ το Διάσελο παρουσιάζει ένα καθαρά κτηνοτροφικό περιβάλλον, όπου μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει την εξέλιξη της κτηνοτροφίας και την επιστροφή αρκετών κατοίκων από τις μεγάλες πόλεις για να ασχοληθούν μ΄αυτήν.
Ο γειτονικός Δήμος Οιχαλίας οφείλει το όνομά του στην αρχαία Οιχαλία, για την οποία αναφέρει ο Όμηρος ότι συμμετείχε στον Τρωικό Πόλεμο και όπου μπορεί κανείς να διαπιστώσει το έντονο κύμα της μετανάστευσης των κατοίκων και την οικονομική ανάπτυξη του ομώνυμου Δήμου, όπου και η Μονή Ορφανού, κτισμένη σε μια βουνοκορφή, ύψους 700μ.
Στη γειτονική Κρήνη εντοπίζουμε αρκετές λίθινες βρύσες, ενώ υφίσταται και ο ναός του Αγ. Νικολάου, του 12ου αι. Στο Κλοκωτό και στα ΝΑ αυτού, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε τα τελευταία χρόνια στο φως ένα ναό των πρώτων βυζαντινών χρόνων, ενώ και μέσα στο χωριό έχουν εντοπισθεί μεταβυζαντινοί ναοί.
Η καθαρά αυτή ιστορική διαδρομή συνδυάζεται άριστα με τη μελέτη και παρακολούθηση της βιομηχανικής ανάπτυξης στην περιοχή του Πετρωτού, με τα πολλά λατομεία, σ΄ένα βουνό, που προσφέρει απλόχερα την πέτρα και το μάρμαρό του.
Στην διαδρομή μας προς την πρωτεύουσα του Νομού θα συναντήσουμε το Δήμο Πελλινναίων, με πλούσια ιστορία κυρίως στα αρχαία χρόνια, που ήταν μία από τις πιο σημαντικές πόλεις με έντονη νομισματική και αθλητική δράση, ενώ η ανασκαφική έρευνα έφερε στο φως τάφους με χρυσά κτερίσματα, που σήμερα εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο του Βόλου. Τελευταία, εντοπίστηκε στο χωριό Πετρόπορος κτιστός τάφος στο πρότυπο των μακεδονικών και βεβαίως δεν υστερεί και σε μνημεία των βυζαντινών χρόνων (Ταξιάρχες, Νομή κ.λ.π).
Ο δε Δήμος Εστιαιώτιδας τιμά με τα' όνομά του ένα από τα τέσσερα φυλετικά κράτη, στα οποία ήταν χωρισμένη η αρχαία Θεσσαλία για την καλύτερη διοίκηση και με ιστορία έως και τα βυζαντινά χρόνια.
Ο Δήμος Μεγάλων Καλυβίων, στα νοτιοδυτικά του νομού, μπορεί να θεωρηθεί η κοιτίδα των Καραγκούνηδων, όπου συναντάμε ακόμα και σήμερα γυναίκες να φορούν την τοπική ενδυμασία, ενώ σ' ένα από τα πιο εντυπωσιακά κονάκια που σώζεται σ΄όλο το νομό μπορεί να επισκεφθεί κάποιος ένα πλούσιο λαογραφικό μουσείο.
Λίγα μέτρα πιο πέρα, στην Λαζαρίνα λειτουργούσε ιστορικό ιπποφορβείο, το οποίο τελευταία αναπτύσσεται ραγδαία και αποτελεί σήμερα μία από τις πιο αξιόλογες μονάδες παραγωγής δρομώνων στα Βαλκάνια.
Α. Ζώης
ΑΠΕ
πηγή
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου