Με ρυθμό δύο την ημέρα... μετανάστευσαν σε γειτονικές χώρες 1.500 ελληνικές επιχειρήσεις τους τελευταίους είκοσι τρεις μήνες. Το μεταναστευτικό κύμα των ελληνικών εταιρειών διογκώνεται πλέον σε τσουνάμι, καθώς ήδη ξεπερνούν τις 3.500 αυτές που μετέφεραν την έδρα τους στις βαλκανικές χώρες, την Τουρκία, την Αλβανία, την Ουκρανία, τον Εύξεινο Πόντο κ.λπ.....
Θηριώδες και το ύψος των επενδεδυμένων ελληνικών επιχειρηματικών κεφαλαίων, καθώς ξεπερνούν τα 13 δισ. ευρώ. Το πλέον εντυπωσιακό, πως η... μερίδα του λέοντος έχει διοχετευτεί στην Τουρκία, όπου οι ελληνικές επενδύσεις έφτασαν τα 5,3 δισ. ευρώ.
Την αγωνία του επιχειρηματικού κόσμου για το μεταναστευτικό κύμα των εταιρειών, ενώ την ίδια στιγμή «χτυπούν» κόκκινο τα λουκέτα των επιχειρήσεων και η ανεργία στην Ελλάδα, μετέφερε χθες ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας των Εμπόρων (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης στον επί των Οικονομικών υφυπουργό Δημήτρη Κουσελά.
Για να αποσπάσει, κατά τις πληροφορίες μας, τη διαβεβαίωση του υφυπουργού για φορολογικές κυρίως ρυθμίσεις, που καίνε τον επιχειρηματικό κόσμο, και ενδεχόμενη και άτυπη παράταση στην περαίωση...
Στον κ. Κουσελά τέθηκαν, επίσης, από το προεδρείο της ΕΣΕΕ αμείλικτα στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι ενώ οι επιχειρήσεις... παίρνουν των ομματιών τους για τις γειτονικές χώρες στην Ελλάδα πολλαπλασιάστηκαν τα λουκέτα και η στρατιά των ανέργων μεγαλώνει επικίνδυνα...
Ηδη, είπε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, από την αρχή του χρόνου έως σήμερα: «...Μετράμε 82.500 λιγότερους εργαζομένους, 45.000 λιγότερους εργοδότες, ενώ 15.000 απασχολούμενοι έχασαν τη δεύτερη δουλειά τους, οι υποαπασχολούμενοι μαζί με τους ανέργους έφτασαν τους 815.000, οι συμβάσεις χρόνου τις 344.000, αυξημένες κατά 4.000 από πέρυσι, 25.000 προστέθηκαν στους μακροχρόνια ανέργους που έφτασαν τους 80.000, ενώ οι άνεργοι άνω του ενός έτους ξεπέρασαν τους 277.000. Πάνω από 200.000 νοικοκυριά, ποσοστό 10%, δεν έχουν εισόδημα από εργασία, καθώς κανένα από τα μέλη τους δεν εργάζεται».
Ερευνα ΕΒΕΑ
2 στις 10 «ψηφίζουν» απόδραση αντί «λουκέτου»
Την απόδραση από την Ελλάδα επιλέγουν δύο στις δέκα επιχειρήσεις, προκειμένου να εγκατασταθούν σε γειτονική χώρα και να γλιτώσουν το «λουκέτο». Αυτό αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, την οποία διενήργησε μέσω της ιστοσελίδας του (www.acci.gr).
Ερευνα ΓΣΕΒΕΕ
Ετοιμο να φύγει το 26% των μικρών επιχειρήσεων
Η «μετανάστευση» -κυρίως κλωστοϋφαντουργικών- επιχειρήσεων στις γειτονικές χώρες, που τις προηγούμενες δύο δεκαετίες άλλαξε σημαντικά την εικόνα της οικονομίας και της απασχόλησης στη Βόρεια Ελλάδα, επανέρχεται σήμερα ως σκέψη στο μυαλό μεγάλου αριθμού επιχειρηματιών της περιοχής, ως διέξοδος στην οικονομική κρίση.
Σε πρόσφατη έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, το 26% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων δήλωνε διατεθειμένο να προχωρήσει σε μετεγκατάσταση της έδρας του σε χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία για λόγους χαμηλού εργατικού και λειτουργικού κόστους, μαζί με τη χαμηλότερη φορολογία ή η Κύπρος για τη χαμηλότερη φορολογία. Μάλιστα, ανέφεραν ως φαινόμενο του τελευταίου διαστήματος την εμφάνιση ατζέντηδων στην αγορά, οι οποίοι προσεγγίζουν τους επιχειρηματίες και προσφέρονται να αναλάβουν για λογαριασμό τους τη διεκπεραίωση των γραφειοκρατιών που απαιτούνται για τη μετεγκατάσταση.
Εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης και της Β. Ελλάδας, πάντως, ανέφεραν στο «Εθνος» ότι δεν έχει παρατηρηθεί έως σήμερα κάποια τάση υλοποίησης αυτής της σκέψης. «Επιχειρήσεις κλείνουν ή αναζητούν τρόπο να επιβιώσουν, αλλά δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή τάση μετανάστευσης», είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) Δ. Μπακατσέλος.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα ο ίδιος, στο πρώτο 9μηνο του τρέχοντος έτους έγιναν δεκτές 122 αιτήσεις για υπαγωγή επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης στο άρθρο 99 του νέου πτωχευτικού κώδικα, από το σύνολο των 145 φακέλων που είχαν υποβληθεί. Το 2009 είχαν γίνει δεκτές 71 αιτήσεις. Σε ό,τι αφορά τις εμπορικές επιχειρήσεις, πρόσφατη έρευνα της ΕΣΕΕ σε πέντε μεγάλες πόλεις της Β. Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Βέροια, Καβάλα και Λάρισα) κατέδειξε ότι έχει βάλει «λουκέτο» 1 στα 10 καταστήματα.
Χαρ. Αναγνωστόπουλος - Χρ. Κολώνας
ΤΗΝ ΑΠΕΛΥΣΑΝ στην Ελλάδα, διαπρέπει στο Μπουένος Άιρες...
Πριν από 11 δευτερόλεπτα
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου