Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Πόσα μυστικά κρύβει ένα κρασί;

Αρχικά θα πρέπει να ξέρεις ποιες είναι οι βασικές διαφορές των κρασιών. Δηλαδή, το χρώμα τους, το βαθμό που γλυκίζουν, το διοξείδιο του άνθρακα που περιέχουν, όπως και το αν έχουν άρωμα ή όχι.


Όσον αφορά το χρώμα τους, τα κρασιά διακρίνονται σε λευκά, ροζέ και κόκκινα. Ως προς την περιεκτικότητά τους σε διοξείδιο του άνθρακα, τα κατατάσσουμε σε ήσυχα, ημιαφρώδη, αφρώδη, ημιαεριούχα και αεριούχα. Ανάλογα με τα σάκχαρα που περιέχουν, διακρίνονται σε ξηρά, ημίξηρα, ημίγλυκα και γλυκά...



Ποια είναι η σωστή θερμοκρασία;
Για να μπορέσεις να καταλάβεις σωστά τη γεύση του κρασιού, αλλά και το άρωμά του, θα πρέπει να το καταναλώσεις στη σωστή θερμοκρασία. Σύμφωνα με τους οινολόγους, τα λευκά και τα ροζέ κρασιά πρέπει να σερβίρονται στους 10ο C, τα γλυκά κρασιά στους 5-8ο C και τα κόκκινα σε θερμοκρασία δωματίου. Τα αφρώδη κρασιά και οι σαμπάνιες σερβίρονται στους 4-5ο C και, φυσικά, σε ψηλό ποτήρι. (Info: Η σαμπάνια πίνεται πιο σωστά στην αρχή του γεύματος και όχι στο τέλος του. Επίσης, τα λευκά κρασιά προηγούνται στο σερβίρισμα των ερυθρών, τα ελαφριά πριν από τα πιο μεστά, τα νέα πριν από τα παλαιωμένα και τα ξηρά πριν από τα δροσερά και τα τελευταία, πριν από αυτά που πίνονται σε θερμοκρασία δωματίου).


Τι πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε κρασί;
Καταρχήν, προσπαθούμε να καταλάβουμε από την ετικέτα τι κρασί υπάρχει μέσα στο μπουκάλι. Κ¨αθε κρασί διαθέτει τη δική του ταυτότητα και περιλαμβάνει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως το όνομα, η χρονολογία γέννησης, η κατηγορία στην οποία ανήκει, αν είναι ξηρό, γλυκό ή ημίγλυκο, καθώς και το οινοποιείο που εμφιαλώθηκε.


Να προτιμώ χύμα ή εμφιαλωμένο;
Ιδανικά θεωρούνται τα εμφιαλωμένα κρασιά, τα οποία έχουν περάσει από υγειονομικούς ελέγχους σε όλες τις φάσεις της παραγωγής έως την εμφιάλωσή τους. Δυστυχώς, το χύμα κρασί δεν έχει ταυτότητα και δε μπορούμε να ελέγξουμε την ποιότητά του. Επίσης, όταν δεν είναι εμφιαλωμένο, οξειδώνεται πολύ εύκολα, όταν εκτεθεί στον αέρα.


Ποιο κρασί επιλέγω ανάλογα με το φαγητό;
Τα λευκά κρασιά είναι πιο ελαφριά και συνδυάζονται καλύτερα με ψάρι και σαλάτες, αλλά και πιάτα με λευκό κρέας. Τα κόκκινα κρασιά έχουν πιο έντονη γεύση και συνδυάζονται καλύτερα με κρεατικά, ψητά και μαγειρευτά φαγητά με κόκκινες σάλτσες. Το ροζέ έχει τη δυνατότητα να συνδυάζεται με περισσότερες γεύσεις.


Ποικιλίες για να ξεκινήσεις ένα δείπνο
Chianti

Το Chianti είναι ένα κρασί με προέλευση από την Τοσκάνη. Τα τελευταία χρόνια η τιμή του έχει αυξηθεί σαν αποτέλεσμα της υψηλής του ποιότητας. Τα chiantis είναι ιδανικά με λευκό κρέας, όπως χοιρινό ή κοτόπουλο.


Chardonnay
Οι γυναίκες είναι αυτές που περισσότερο προτιμούν αυτού τους είδους το κρασί. Κι αυτό θα πρέπει να το θυμάσαι. Συνδυάζεται όμορφά με ορεκτικά και σαλάτες.


Merlot
Ta Merlots είναι πολύ διάσημα και ταιριάζουν με κόκκινο κρέας, τυριά και πλούσιες σάλτσες.


Πως συντηρούμε ένα κρασί;
Για να κάνουμε σωστή συντήρηση στα κρασιά πρέπει να τα έχουμε σε δροσερό και σκιερό μέρος, ιδανικά σε κάποιο υπόγειο. Θα πρέπει, μάλιστα, να διατηρούνται σε οριζόντια θέση ώστε να βρέχεται ο φελλός τους. Μόνο μερικές ώρες πριν την κατανάλωση κάποιου λευκού ή ροζέ κρασιού, το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.


Τι ρόλο παίζει το ποτήρι;
Είναι πολύ σημαντικό να πίνουμε το κρασί μας στο σωστό ποτήρι, γιατί είναι κατασκευασμένο για να αναδεικνύει τα ευαίσθητα χαρακτηριστικά του κρασιού που γευόμαστε.

menslounge

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan