Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Το “βαθύ λαρύγγι” του Wikileaks και η Lady Gaga!

Ο πλανήτης ολόκληρος συγκλονίζεται από τη μεγαλύτερη διαρροή απόρρητων εγγράφων στη σύγχρονη ιστορία, με τις υποθέσεις που αποκαλύπτει το site Wikileaks να έχουν προκαλέσει τριγμούς απ’ άκρου εις άκρον της γης.

Και μπορεί οι πληροφορίες να δημοσιοποιούνται πλέον με καταγιστικούς ρυθμούς, πλην όμως το πιο αξιοσημείωτο είναι το πώς κατάφερε να ξεγελάσει τις παντοδύναμες αρχές ασφαλείας ένας απλός στρατιώτης, ο 23χρονος  Bradley Manning, ο οποίος κατηγορείται ως ο αυτουργός των διαρροών, ως ο άνθρωπος που πέρασε κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη των …
λαγωνικών των μυστικών υπηρεσιών έγγραφα που αποκαλύπτουν πτυχές της αμερικανικής στρατιωτικής και διπλωματικής δράσης των τελευταίων 3 ετών!

Ο περί ου ο λόγος στρατιωτικός, ο οποίος σήμερα κρατείται σε στρατιωτικές φυλακές και αντιμετωπίζει ποινές φυλάκισης έως και 52 ετών (!) εάν καταδικαστεί για προδοσία ή κατασκοπεία, εργαζόταν ως στρατιωτικός αναλυτής. Ως τέτοιος είχε πλήρη πρόσβαση στο περιβόητο σύστημα Siprnet (secret internet protocol router network distribution), σε ένα σύστημα συλλογής και διαχείρισης πληροφοριών δηλαδή, που αναπτύχθηκε και εγκαταστάθηκε μετά τις επιθέσεις της 9/11 και στόχο είχε την ασφαλή επικοινωνία μεταξύ των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων ανά τον κόσμο και των πρεσβειών. Το σύστημα υποτίθεται ότι είναι το πλέον ασφαλές, όμως τώρα αποκαλύπτεται πως είναι δύσχρηστο και συνήθως οι χειριστές του παρακάμπτουν αρκετές δικλείδες ασφαλείας για να «τρέχει» πιο γρήγορα.
Μάλιστα στο Ιράκ οι χειριστές του Siprnet έχουν «κλείσει» και τα συστήματα alarm (που ειδοποιούν για τυχόν παραβιάσεις κωδικών του συστήματος) για να μην τους ενοχλούν!

Κάπως έτσι ο νεαρός αναλυτής απέκτησε πρόσβαση σε κρίσιμες πληροφορίες, όταν έφτασε για να υπηρετήσει στην 10η ορεινή μεραρχία των ΗΠΑ (10th Mountain Division) στο Ιράκ. Και άρχισε να τις «κατεβάζει» επί 14 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, τους τελευταίους 8 μήνες.

Τα αρχεία που κατέβαζε τα αποθήκευε σε CDs με τραγούδια της αγαπημένης του τραγουδίστριας Lady Gaga. Τα έβαζε στην τσέπη του και απλώς επέστρεφε σπίτι του κάθε μέρα …

Στην πορεία άρχισε να συνομιλεί σε ένα chat room με έναν άνδρα ονόματι Adrian Lamo.

Μετά από καιρό του αποκάλυψε το μυστικό του, του είπε επίσης πως το υλικό από τα CDs το είχε αποθηκεύσει σε ένα memory stick και το είχε στείλει μέσω ενός συνδέσμου στο Wikileaks. Αυτή του η «δημόσια» εξομολόγηση τον έφερε πίσω από τα κάγκελα, η ουσία όμως είναι πως το πιο σοφιστικέ σύστημα ασφαλείας των ΗΠΑ «έπεσε» μόνο με μερικά CDs …

πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan