Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Χορτάσαμε από διαπιστώσεις…

"Ο ένας στους πέντε Έλληνες ζει κάτω από το όριο της φτώχιας". Αυτό δήλωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Λούκα Κατσέλη ανοίγοντας χθες το πρωί τις εργασίες της ημερίδας "Μαζί ενάντια στη φτώχια" που οργάνωσε στο αμφιθέατρο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, το υπουργείο Εργασίας και στα πλαίσια του "ευρωπαϊκού έτους για την καταπολέμηση της φτώχιας".Η κ. Κατσέλη ανέφερε επίσης ότι το όριο της φτώχιας υπολογίζεται στα 6.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα ανά άτομο και στα 13.608 ευρώ ετήσιο εισόδημα όταν πρόκειται για τετραμελή οικογένεια. Το 22% των πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας ανήκουν στην Τρίτη ηλικίας το 23% είναι κάτω από 17 ετών και το 42% είναι άνεργοι.
Σύμφωνα τώρα με έρευνα του Ευρωβαρομέτρου, όπως ανακοινώθηκε στην ίδια παραπάνω ημερίδα, για τη φτώχια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, σχεδόν 80 εκατομμύρια άτομα στην Ε.Ε ή το 16% του πληθυσμού ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας ενώ τα 19 εκατομμύρια είναι παιδιά. Το 73% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η φτώχια στη χώρα τους είναι εκτεταμένη. Συνήθη "κοινωνικά" αίτια της φτώχιας θεωρούνται τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και οι ανεπαρκείς αμοιβές ενώ συνήθη προσωπικά αίτια η έλλειψη εκπαίδευσης, κατάρτισης ή δεξιοτήτων, καθώς επίσης και η "κληρονομική φτώχια".
Πρόκειται για φυσιολογικές διαπιστώσεις οι οποίες δυστυχώς επαναλαμβάνονται σε κάθε συνέδριο, σε κάθε ημερίδα. Έχουμε χορτάσει από τέτοιες διαπιστώσεις, συμπεράσματα και εκθέσεις για την πορεία που ακολουθεί η φτώχεια στη χώρα μας και όχι μόνο… Εκείνο που λείπει είναι να επισημανθούν τα αίτια αυτής της κρίσης και κυρίως να εφαρμοστούν τέτοιες πολιτικές και μέτρα που θα μας βγάλουν από το τούνελ της ανέχειας και της αμφισβήτησης του πολιτικού συστήματος… Σε αυτά η κ. Κατσέλη μπορεί να δώσει αξιόπιστες απαντήσεις;

ΑΙΧΜΕΣ
Του Αποστόλη Ζώη

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan