Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Η ανεξήγητη μπόχα του Ααχεν

Μια μυστηριώδης, άσχημη και επίμονη μυρωδιά πλακώνει την κατά τα άλλα όμορφη πόλη της δυτικής Γερμανίας εδώ και έξι μήνες. Όμως κανείς, ούτε οι αξιωματούχοι της πόλης ούτε οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να εντοπίσουν την πηγή της δυσοσμίας...
Μια μυστηριώδης, άσχημη και επίμονη μυρωδιά πλακώνει την κατά τα άλλα όμορφη πόλη της δυτικής Γερμανίας εδώ και έξι μήνες. Όμως κανείς, ούτε οι αξιωματούχοι της πόλης ούτε οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να εντοπίσουν την πηγή της δυσοσμίας.

Η αποφορά είναι τόσο δυνατή μερικές φορές που η πόλη του Άαχεν, στον Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, αισθάνεται πολιορκημένη, με τους κατοίκους της να μην υποφέρουν ούτε τα ρούχα τους καθώς η μυρωδιά κολλάει πάνω τους και τους προκαλεί τάση προς? εμετό, γράφει η Die Zeit.
«Μοιάζει σαν μπόχα από μουσκεμένο πατσαβούρι» λέει στην εφημερίδα μια ηλικιωμένη κάτοικος του Άαχεν, «σαν σαπίλα».
Η μυρωδιά φαίνεται να εξαπλώνεται κυρίως από το βορειοανατολικό τμήμα της πόλης, γράφει η εφημερίδα, οι δε κάτοικοι προσθέτουν πως κατά καιρούς είναι περισσότερο ή λιγότερο έντονη και επίμονη.
Οι δημοτικές αρχές λένε πως έχουν κάνει ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να εντοπίσουν την πηγή της απίστευτης δυσοσμίας -καθάρισαν κανάλια, έκαναν περιπολίες, πήραν δείγματα από τον αέρα, συγκρότησαν ειδικές μελετητικές ομάδες, ενώ έχουν συγκροτήσει και μια «ειδική ομάδα μπόχας»?
«Γίνεται δύσκολα πιστευτό,» λέει ο Μάνφρεντ Μίλερ, από το Ινστιτούτο Υγιεινής και Περιβαλλοντικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Άαχεν. «Είναι απλώς ενοχλητική».
Πολλοί επιστήμονες από το Ινστιτούτο προσπάθησαν να εντοπίσουν τη «Βρωμιά του Άαχεν» εξετάζοντας ρούχα που βρώμαγαν και άλλα αντικείμενα, ανεπιτυχώς.
Στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου η πόλη ανακοίνωσε πως βρίσκεται κοντά στην επίλυση του δύσοσμου μυστηρίου, όμως έκτοτε οι τοπικοί αξιωματούχοι παραμένουν σιωπηροί.
Η ομάδα του καθηγητή Μίλερ είναι πεπεισμένη ότι η μπόχα προέρχεται από κάποια βιολογική διαδικασία, ίσως μέσα στο σύστημα αποχέτευσης της πόλης, και πιθανόν να είναι ένα μίγμα βακτηρίων και μυκήτων που μεγαλώνουν υπογείως, δηλώνει στην εφημερίδα.
«Τα καλά νέα είναι ότι δεν εντοπίσαμε τοξικές ουσίες που να απειλούν την υγεία,» προσθέτει. «Τα κακά νέα είναι πως η αιτία της μυρωδιάς δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί».
Ο Ράινερ Γκσβέντερ, ερευνητής περιβαλλοντικών αναλύσεων στο Ινστιτούτου, δηλώνει στην εφημερίδα ότι συνεχίζει να είναι μπερδεμένος ακόμη και μετά την σύγκριση την μυρωδιάς με περίπου 150.000 χημικά συστατικά.
«Εάν μπορέσουμε να προσδιορίσουμε το στοιχείο, υποθέτουμε πως θα μπορέσουμε να βρούμε την αιτία και την πηγή», προσθέτει. Όμως ακόμη μοιάζει να ψάχνουμε «ψύλλους στα άχυρα».
Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan