Τρίτη, 2 Νοεμβρίου 2010

Η ιδέα της ‘’Μεγάλης Αλβανίας’’ προκαλεί την αντίδραση της Σερβίας

Το όραμα της ‘’Μεγάλης Αλβανίας’’ και η παρουσίαση του σχηματισμού ‘’Κατάλογος της Φυσικής Αλβανίας’’ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στα Τίρανα φαίνεται πως δημιουργεί πρόβλημα μεταξύ της Αλβανίας και της Σερβίας. Συγκεκριμένα η Γενική Εισαγγελία της Σερβίας διεξάγει έρευνα για τη συμμετοχή Αλβανών πολιτικών από τη νότια Σερβία στην παρουσίαση του σχηματισμού με τον εκπρόσωπο Τύπου του Γενικού Εισαγγελέα της Σερβίας, Τόμο Ζόριτς να αναφέρει ότι «θα εξεταστεί, εάν στην ομιλίες των Αλβανών πολιτικών από τη Σερβία υπάρχουν στοιχεία που να δηλώνουν ότι διαπράχθηκε κάποιο ποινικό αδίκημα και θα αποδοθούν ευθύνες».....

«Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να υποσκάπτει την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας. Η Εισαγγελία δεν θα υποχωρήσει μπροστά σε οποιαδήποτε απειλή, θα επιμείνει στη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης ειδικά αν διαπιστωθεί ότι υπονομεύεται η ασφάλειας της χώρας», επισήμανε ο κ. Ζόριτς, συμπληρώνοντας ότι ενώπιον της δικαιοσύνης όλοι είναι ίδιοι, ανεξάρτητα από τα πολιτικά τους αξιώματα.

Από τη νότια Σερβία χαιρετισμό στην παρουσίαση του "Καταλόγου της Φυσικής Αλβανίας" απηύθυναν ο δήμαρχος της πόλης του Πρέσεβο, Ραγμί Μουσταφά, ο αντιδήμαρχος, Ορχάν Ρετζέπι και ο Δήμαρχος του Μπουγιάνοβατς, Γιονούζ Μουσλίου.

Σε δήλωση του στην εφημερίδα "Νόβοστι" του Βελιγραδίου, ο Γιονούζ Μουσλίου υποστήριξε το όραμα της "Φυσικής Αλβανίας" για την ίδρυση ενιαίου αλβανικού κράτους με την προσάρτηση εδαφών από γειτονικά κράτη. «Στη Συνθήκη του Λονδίνου, το 1913, η Αλβανία δεν είχε μεγάλη επιρροή γι' αυτό και εδάφη της αποσπάστηκαν με τη βία. Σήμερα, ζητάμε την αναθεώρηση της και το δικαίωμα των Αλβανών που ζουν στις γειτονικές χώρες να αποφασίσουν με δημοψήφισμα σε ποιο κράτος επιθυμούν να ζήσουν», ανέφερε ο κ. Μουσλίου στη "Νόβοστι".

Υποστήριξε δε, ανοιχτά, την προσάρτηση της κοιλάδας του Πρέσεβο, της νότιας Σερβίας, στη σύνθεση "του νεοσύστατου κράτους του Κοσόβου" και εκτίμησε πως «η διεθνής κοινότητα εγκρίνει μία τέτοια τροπή των εξελίξεων, με δεδομένο ότι, στη συγκέντρωση της 'Φυσικής Αλβανίας', στα Τίρανα, παρέστησαν εκπρόσωποι του Βελγίου και των ΗΠΑ».

Ο δήμαρχος της πόλης Πρέσεβο, Ραγμί Μουσταφά, μιλώντας στη "Νόβοστι" τάχθηκε, επίσης, υπέρ της ίδρυσης ενιαίου αλβανικού κράτος. "Το μέλλον της περιοχής θα είναι η ένωση όλων των Αλβανών χωρίς βία και πολέμους", υποστήριξε ο κ. Μουσταφά, εκτιμώντας ότι η "Φυσική Αλβανία", ως πολιτικός σχηματισμός θα έχει μεγάλη απήχηση στη νότια Σερβία.

Εμπνευστής του οράματος της "Φυσικής Αλβανίας" είναι ο Κότσο Ντανάι, διευθυντής του Ινστιτούτου Περιφερειακών Προγνώσεων στα Τίρανα και πρώην σύμβουλος τριών αλβανών πρωθυπουργών. Ο Ντανάι τάσσεται υπέρ της ίδρυσης ενιαίου κράτους όλων των Αλβανών στα Βαλκάνια, επισημαίνοντας ότι «ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ειρηνικό τρόπο, μέσω συνομιλιών με τις γειτονικές χώρες». Στην προχθεσινή συγκέντρωση στα Τίρανα παρέστησαν εκπρόσωποι των Αλβανών από όλες τις γειτονικές χώρες καθώς και εκπρόσωποι της Γερμανίας, της Δανίας, του Βελγίου και των ΗΠΑ.

πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan