Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Exit poll ακριβείας σε... κουρείο

Το 1986 ξεκίνησε την ιδιότυπη, αλλά πετυχημένη δημοσκόπηση στο μαγαζί του ο Χρ. Καραφουλίδης. Το εκλογικό σώμα είναι οι πελάτες του και τα αποτελέσματα βγαίνουν την παραμονή των εκλογών.

Μια παράδοση ετών, που θέλει έναν 48χρονο κουρέα στην Πτολεμαΐδα να στήνει κάλπη στο μαγαζί του επί δεκαπέντε ημέρες και να «πιάνει» το αποτέλεσμα με ακρίβεια καλού exit poll, τηρείται και φέτος.....

Ο κ. Χρήστος Καραφουλίδης, που μετέτρεψε για πρώτη φορά το κουρείο του σε... εκλογικό κέντρο στις δημοτικές εκλογές του 1986, πιστεύει ότι σε αυτήν την ιδιότυπη δημοσκόπηση που οργανώνει νικητής θα είναι το λευκό και η αποχή.

«Ο κόσμος είναι πολύ απογοητευμένος και δεν νομίζω ότι θα δώσει άλλα περιθώρια σε κανέναν και για άλλα λάθη. Δεν αντέχει άλλο και αυτό φαντάζομαι ότι θα φανεί πρώτα στη δική μας κάλπη εδώ την παραμονή των εκλογών και στη συνέχεια πιο ηχηρά την Κυριακή 7 Νοεμβρίου. Φέτος βλέπω να θριαμβεύει το λευκό και να ακολουθεί η αποχή... Η επιβεβαίωση ή η διάψευση θα έρθει με το άνοιγμα της κάλπης...
Η ιδέα, που ξεκίνησε ως αστείο πριν από αρκετά χρόνια από μία παρέα, έγινε πράξη, με αποτέλεσμα πολλοί να έρχονται στο κουρείο και να ψηφίζουν τον δήμαρχο που επιθυμούν. Τα επίσημα αποτελέσματα δικαιώνουν πάντοτε την επιλογή των ψηφοφόρων που προσέρχονται στη δική μας κάλπη. Εμείς την ανοίγουμε το βράδυ του Σαββάτου, παραμονή των εκλογών, παρουσία τριών ατόμων που καταμετρούν τις ψήφους».
Η προετοιμασία αυτών των διαφορετικών εκλογών ξεκινά δύο εβδομάδες πριν από την ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών, με την τοποθέτηση ενός χάρτινου κουτιού σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.
Εκεί μπαίνουν και οι φωτοτυπίες με τα ονόματα των υποψήφιων δημάρχων, τα ψηφοδέλτια δηλαδή, καθώς και ένα στιλό για την σταυροδοσία. Το... σώμα των ψηφοφόρων αγγίζει συνήθως τα 150 άτομα, αν και το συνολικό κλίμα δεν αποκλείεται να επηρεάσει και την κάλπη του κ. Καραφουλίδη.
«Απροθυμία»«Υπάρχει μια γενικότερη απαξίωση και απ’ ό,τι ακούω ο κόσμος δεν έχει και μεγάλη διάθεση για εκλογές. Τον ενδιαφέρει το αύριο και πώς θα αντεπεξέλθει στα προβλήματά του και στα δυσμενή οικονομικά του. Πώς να πείσεις κάποιον να προσέλθει στην κάλπη όταν δεν ξέρει αν η επόμενη ημέρα θα τον βρει με δουλειά ή όχι, με χρήματα ή ακόμα χειρότερα αν θα έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει τα εντελώς απαραίτητα για να συντηρήσει τα παιδιά του;», λέει ο 48χρονος κουρέας, που ελπίζει, ωστόσο, να επιδώσει και φέτος πρώτος το αποτέλεσμα της Πτολεμαΐδας. 
Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan