Τρίτη, 2 Νοεμβρίου 2010

Πιο θανατηφόρα τα εγκεφαλικά του Σαββατοκύριακου


Λες κι έχεις επιλογή, αν είναι να σου συμβεί...

Χειρότερη εξέλιξη στην κατάσταση της υγείας τους με θανατηφόρα κατάληξη συχνότερα έχουν οι ασθενείς που παθαίνουν εγκεφαλικό το Σαββατοκύριακο σε σχέση με εκείνους που το παθαίνουν τις καθημερινές.

Το ζήτημα απασχόλησε Καναδούς επιστήμονες οι οποίοι υπέθεσαν πως αυτό συμβαίνει σε ένα βαθμό επειδή πολλοί από εκείνους που εμφανίζουν ήπια συμπτώματα εγκεφαλικού περιμένουν να εισαχθούν στο νοσοκομείο από Δευτέρα, γεγονός που επιδεινώνει τελικά την κατάστασή τους...

Χρησιμοποιώντας στατιστικές μεθόδους, οι ερευνητές απομόνωσαν την επίδραση της σοβαρότητας των περιστατικών που κάνουν εισαγωγή στο νοσοκομείο κατά το διήμερο της αργίας και πάλι διαπίστωσαν ότι -για ανεξήγητους λόγους- όσοι παθαίνουν εγκεφαλικό μέσα στο Σαββατοκύριακο έχουν 12% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα στις επόμενες επτά μέρες, σε σχέση με όσους παθαίνουν εγκεφαλικό τις καθημερινές. Κι αυτό ανεξάρτητα της σοβαρότητας του περιστατικού.

Μελετώντας περίπου 21.000 περιστατικά ασθενών που εισήχθησαν σε νοσοκομεία μεταξύ 2003-2008, οι ερευνητές συμπέραναν ότι το φαινόμενο μπορεί εν μέρει να οφείλεται και σε πιθανή πτώση της παρεχόμενης νοσοκομειακής φροντίδας κατά το Σαββατοκύριακο.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ένα ανάλογο «σύνδρομο του Σαββατοκύριακου» όσον αφορά τη σοβαρότητα των εμφραγμάτων, αλλά και των εγκεφαλικών σε άλλες χώρες.

Οι Καναδοί ερευνητές επεσήμαναν ότι οι ασθενείς που νιώθουν συμπτώματα εγκεφαλικού, δεν πρέπει να καθυστερούν την εισαγωγή τους, καθώς μπορεί να πάθουν επιπλοκές αν μείνουν σπίτι τους στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Τα εγκεφαλικά είναι η τρίτη κυριότερη αιτία θανάτου μετά τα εμφράγματα και τον καρκίνο.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan