Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Μπλοφάρετε; Ο εγκέφαλός σας σάς προδίδει


Εντοπίστηκε για πρώτη φορά το νευρωνικό «ίχνος» της μπλόφας

Ένα ιδιαίτερο «αποτύπωμα» εγκεφαλικής δραστηριότητας όταν οι άνθρωποι επιχειρούν να ξεγελάσουν κάποιον εντόπισαν για πρώτη φορά οι επιστήμονες.

Η ανακάλυψη αυτή εκτιμάται πως μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση της λειτουργίας του εγκεφάλου ατόμων με νοητικές διαταραχές, όπως ο αυτισμός...

Οι Αμερικανοί ερευνητές έκαναν πειράματα με εθελοντές που κλήθηκαν να παίξουν ένα στρατηγικό βιντεοπαιγνίδι στον υπολογιστή και ταυτόχρονα καταγράφονταν οι αντιδράσεις του εγκεφάλου τους με μαγνητική τομογραφία λειτουργικού συντονισμού (fMRI). Με τον τρόπο αυτό, μπόρεσαν να ρίξουν φως στο νευρωνικό κύκλωμα που ενεργοποιείται, όταν ένας άνθρωπος «χειραγωγεί» τεχνηέντως τις αντιλήψεις των άλλων για τον εαυτό του, με άλλα λόγια όταν μπλοφάρει, για παράδειγμα όταν παίζει χαρτιά, όταν παζαρεύει ένα προϊόν σε ένα κατάστημα, όταν δίνει συνέντευξη για πρόσληψη ή για αύξηση μισθού, καθώς και σε πολλές άλλες καθημερινές περιστάσεις.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένας στους δέκα ανθρώπους (ποσοστό 11%) συστηματικά εξαπατά τους άλλους, κάνοντάς τους να πιστεύουν κάτι άλλο από αυτό που πραγματικά είναι ή πιστεύει, με στόχο το μεγαλύτερο προσωπικό κέρδος.

Η έρευνα έδειξε ότι η μπλόφα αντιστοιχεί σε ένα ξεχωριστό μοτίβο εγκεφαλικής δραστηριότητας, σε περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη λήψη πολύπλοκων αποφάσεων, στην επίτευξη στόχων και στην κατανόηση των πεποιθήσεων του άλλου.


newsbeast

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan