Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Στο "κόκκινο" τα ομόλογα Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας


Συνεχή άνοδο σημειώνουν τα επιτόκια των χωρών της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας ύστερα από τη συζήτηση που έγινε την Παρασκευή (29/10) για σύσταση Μόνιμου Μηχανισμού Αντιμετώπισης Κρίσεων και προβλέπει την αναδιάρθρωση κρατικού χρέους.Τη Δευτέρα, τα spread της χώρας μας έφτασαν τις 865 μονάδες βάσης ενώ το επιτόκιο της Ισλανδίας άγγιξε το 7,24%, το υψηλότερο ποσοστό που είχε από την ένταξή της στην ΕΕ. Άνοδος σημειώθηκε και στο επιτόκιο του πορτογαλικού 10ετούς ομολόγου που το πρωί της Τρίτης (2/11) κυμάνθηκε στο 6,27%...

Παράλληλα, το κόστος των ασφάλιστρων έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας (Credit Default Swaps, CDS) για την Ελλάδα αυξήθηκε κατά 37 μονάδες βάσης στις 831,5, το πιο υψηλό από τις 20/09. Το CDS στην Ιρλανδία ανέβηκε 22 μονάδες βάσης.

Αυτή η αύξηση, σύμφωνα με τη Financial Times, οφείλεται στη συζήτηση που έγινε για την ανάληψη μέρους του κόστους από την ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους χωρών της Ευρωζώνης.

Από την πλευρά τους, οι ιδιώτες επενδυτές θεωρούν πως θα επωμισθούν μείωση των απαιτήσεων απέναντι στο κράτος που θα υποστεί αναδιάρθρωση του χρέους με αποτέλεσμα να τιμολογήσουν ακριβότερα τα ομόλογα των χωρών με υψηλότερο χρέος και έλλειμμα. Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι ευαισθησία έδειξαν οι Γερμανοί αξιωματούχοι στην αντίδραση της αγοράς ομολόγων.

«Η Κυβέρνηση τις παίρνει σοβαρά…Είναι γνωστό ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές δεν θέλουν την αβεβαιότητα», είπε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης στις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ πάνω στη συμμετοχή των ιδιωτικών φορέων στην αναδιάρθρωση.

Από την προηγούμενη εβδομάδα έχει ξεκινήσει συζήτηση για ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας κυρίως από Αμερικανούς οικονομολόγους και επενδυτές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι δηλώσεις του οικονομολόγου και διευθύνοντα συμβούλου της Pimco (η μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρία επενδύσεων σε ομόλογα) Μοχάμεντ Ελ-Εριάν ο οποίος μιλά για πτώχευση της χώρας την επόμενη τριετία.

Το ίδιο υποστηρίζει και ο συνάδελφός του, Νουριέλ Ρουμπινί ο οποίος σε συνέντευξή του δήλωσε ότι "στην περίπτωση της Ελλάδας τα δεδομένα μιλούν μια πολύ καθαρή γλώσσα. Ακόμη και αν οι Έλληνες υλοποιήσουν το δρακόντειο πρόγραμμα περικοπών, πράγμα για το οποίο πολύ αμφιβάλλω. Γι' αυτό, το ερώτημα που τίθεται για μένα δεν είναι εάν θα πτωχεύσει η Ελλάδα, αλλά μόνο το πότε".

Εντελώς αντίθετη άποψη έχει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s που υποστηρίζει ότι χώρες όπως Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία δε θα πτωχεύσουν καθώς έχουν ισχυρή εγχώρια βάση τραπεζών και συνταξιοδοτικών ταμείων.


cosmo

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan