Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

ΜΑΤΩΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ


Έκλεισαν οι κάλπες στο Αφγανιστάν, όπου διεξάγονται οι εκλογές για την ανάδειξη βουλευτών. Η ψηφοφορία σημαδεύτηκε με αιματηρές επιθέσεις των Ταλιμπάν που στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον 13 ανθρώπων. Για παρατυπίες έκανε λόγο η Επιτροπή Εκλογικών Καταγγελιών στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση που διεξάγεται στη χώρα μετά την πτώση των Ταλιμπάν στο τέλος του 2001...



Σε κλοιό επιθέσεων

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν νωρίς το πρωί από ρουκέτα που έπληξε κατοικία στην επαρχία Νανγκαρχάρ, στο ανατολικό Αφγανιστάν, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας.

Στην ίδια επαρχία, δύο εκρήξεις σημειώθηκαν σε εκλογικά τμήματα, ένα ανδρών και ένα γυναικών, ενώ από το πρωί τουλάχιστον έξι ρουκέτες έχουν ριφθεί στη Τζαλαλαμπάντ, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν θύματα.

Παράλληλα, στο νότιο Αφγανιστάν, βόμβα εξερράγη κοντά στο αυτοκίνητο του κυβερνήτη της επαρχίας Κανταχάρ, ο οποίος πραγματοποιούσε επισκέψεις σε εκλογικά τμήματα.

"Είμαι καλά, δεν έχω τραυματιστεί", δήλωσε ο ίδιος ο κυβερνήτης στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. "Μία νάρκη εξερράγη την ώρα που περνούσε η αυτοκινητοπομπή. Δεν υπήρξαν θύματα, αλλά έσπασαν τα τζάμια του αυτοκινήτου", πρόσθεσε .

Τέσσερις ακόμη άνθρωποι σκοτώθηκαν από δύο επιθέσεις με ρουκέτες κοντά σε εκλογικά τμήματα στα βόρεια και στα ανατολικά της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας.

Τρία άτομα σκοτώθηκαν στην επαρχία Κουνάρ, στα ανατολικά.

"Ένας ψηφοφόρος σκοτώθηκε και ένας τραυματίστηκε όταν ρουκέτα έπληξε εκλογικό τμήμα στην περιοχή Ασμάρ", ανακοίνωσε ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας, προσθέτοντας ότι και δεύτερη ρουκέτα έπληξε μία κατοικία κοντά σε εκλογικό τμήμα στην Ασανταμπάντ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και τραυματιστεί άλλος ένας.

Τα ξημερώματα, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, ρουκέτα έπληξε το στρατηγείο του ΝΑΤΟ στην Καμπούλ, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΝΑΤΟ, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν ζημιές ή θύματα.

Περίπου 300.000 Αφγανοί στρατιώτες και αστυνομικοί εργάζονται για την ασφαλή διεξαγωγή των εκλογών σε συνεργασία με περίπου 150.000 ξένους στρατιώτες.

Παρατυπίες διαπίστωσε η Επιτροπή Εκλογικών Ενστάσεων

Εν τω μεταξύ, από την Επιτροπή Εκλογικών Ενστάσεων (ECC) έγινε γνωστό ότι καταγράφηκαν τουλάχιστον δύο περιπτώσεις όπου το μελάνι με το οποίο σημαδεύονται στο δάχτυλο όσοι έχουν ψηφίσει, προς αποφυγή διπλοψηφιών, δεν ήταν ανεξίτηλο.

Στην ανακοίνωσή της, η ECC αναφέρει ότι δέχτηκε παράπονα για καθυστέρηση στο άνοιγμα των εκλογικών τμημάτων, για απειλές σε βάρος των ψηφοφόρων, για παράνομη χρήση των εκλογικών βιβλιαρίων, για έλλειψη ψηφοδελτίων και για την κακή ποιότητα του μελανιού.

Η έλλειψη ασφάλειας και η νοθεία είναι τα βασικά θέματα που προκαλούν ανησυχία στη διεθνή κοινότητα δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, Στάφαν ντε Μιστούρα. "Ελπίζουμε ότι αυτή δεν θα είναι μία κακή μέρα, αλλά η ασφάλεια αποτελεί έναν παράγοντα ανησυχίας", επεσήμανε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al-Jazeera.

Περισσότεροι από 10,5 εκατομμύρια Αφγανοί αναμενόταν να προσέλθουν σήμερα στις κάλπες, προκειμένου να εκλέξουν τους 249 βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης. Ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις μόνο το 32% του εκλογικού σώματος φέρεται να έχει προσέλθει στις κάλπες.

Τα πρώτα αποτελέσματα της ψηφοφορίας δεν θα γίνουν γνωστά πριν τις 8 Οκτωβρίου, ενώ τα τελικά πριν τις 30 του ίδιου μήνα.

πηγη

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan