Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010
Ξένες γλώσσες: Διαλέγοντας στον Πύργο της Βαβέλ
Απαραίτητο «εργαλείο» σήμερα οι ξένες γλώσσες
Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που οι όροι Lower και Proficiency μπήκαν στο καθημερινό λεξιλόγιο του Έλληνα και καθόριζαν την μοίρα και το επίπεδο κατάρτισης του εφήβου, ο οποίος ετοιμαζόταν να βγει στην παγκοσμιοποιημένη πραγματικότητα της Ελλάδας.
Η Ελληνίδα μάνα, αφού πέρασε την... «Τι-θα-απογίνεις-χωρίς-ένα-Lower;» εποχή της γκρίνιας, αναγκάζεται πλέον να εντάξει στο ρεπερτόριό της τους όρους των αντίστοιχων γερμανικών, λατινογενών και ανατολικών γλωσσών, καθώς οι προσφερόμενες επιλογές πολλαπλασιάζονται και μαθητές αλλά και ενήλικες έχουν να επιλέξουν από ευρεία γκάμα μαθημάτων.
Το παζλ των σύγχρονων γλωσσών
Η αγγλική γλώσσα παραμένει βασική επιλογή, έχοντας κατακτήσει μία θέση στην εκ των ων ουκ άνευ παιδεία των Ελλήνων. Τα Γαλλικά και τα Γερμανικά απασχόλησαν επίσης την πλειοψηφία των τελευταίων γενιών, θεωρούμενα σημαντικά εφόδια για το βιογραφικό τους και για ένα πιθανό άνοιγμα καριέρας στο εξωτερικό, ενώ και η ιταλική και ισπανική γλώσσα βρήκαν αρκετούς λάτρεις στην χώρα μας.
Αυτό που αλλάζει όμως την τελευταία πενταετία είναι η άνοδος στην προτίμηση του γλωσσομαθούς κοινού των «εναλλακτικών» γλωσσών. Τα Ρωσικά, τα Κινέζικα, τα Τουρκικά και γενικά οι γλώσσες των νέων δυνάμεων στο παγκόσμιο σκηνικό κερδίζουν έδαφος στην εξωσχολική εκπαίδευση των Ελλήνων, για πολλούς και διάφορους λόγους.
Γιατί να μάθω ξένες γλώσσες;
Ο εμπλουτισμός του βιογραφικού είναι μία από τις κυριότερες αιτίες ενασχόλησης με μία ξένη γλώσσα. Ιδιαίτερα σε μία εποχή, στην οποία έχουν κορεστεί οι «παραδοσιακές» κεντρικο-ευρωπαϊκές γλώσσες, αναδύονται νέες επιλογές, στις οποίες καταφεύγουν οι νέοι για να ξεχωρίσουν από τους υπόλοιπους στον επαγγελματικό τομέα.
Τα μεταπτυχιακά στο εξωτερικό αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της κατάρτισης πολλών νέων. Προαπαιτούμενο των μεταπτυχιακών σπουδών, όμως, είναι η κατοχή διπλωμάτων γλωσσικής επάρκειας για τις χώρες όπου καταφεύγουν οι πτυχιούχοι. Η ανάγκη της σχετικής προετοιμασίας στέλνει, λοιπόν, τους επίδοξους καριερίστες στα φροντιστήρια ή στα ιδιαίτερα μαθήματα.
Τέλος, υπάρχει και ένα ποσοστό ενδιαφερομένων, οι οποίοι επιθυμούν να μάθουν μία γλώσσα, εξαιτίας της αγάπης τους για την αντίστοιχη κουλτούρα.
πηγη
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου