Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Η ιστορική μνήμη της πόλης και η "κατάντια" μιας πλατείας ( ΤΡΙΚΑΛΑ )

Η πόλη, η τοπική κοινωνία, έχει ανάγκη να είναι παρούσα και διάσπαρτη στον πολεοδομικό ιστό η ιστορική μνήμη του τόπου και του λαού μας .

Έχει ανάγκη τα ιστορικά και τα νεοκλασικά της κτίρια να διατηρούνται με κάθε οικονομικό ή πολιτικό κόστος και όχι να μετατρέπονται «σε μία νύχτα», με την ανοχή των δημοσίων υπηρεσιών και των δημοτικών αρχών, από τούρκικα λουτρά του 16ου αιώνα που άντεξαν στη διαδρομή τεσσάρων αιώνων, σε «μπαρίτο-καφερίτο».

Έχει ανάγκη από την ύπαρξη των μνημείων για τις εμβληματικές και... ιστορικές φυσιογνωμίες ηγετών που διαδραμάτισαν ενεργό ρόλο στην ιστορική πορεία ενός έθνους (Στέφανος Σαράφης – Ελευθέριος Βενιζέλος και άλλοι), ανεξάρτητα αν όλοι δεν έχουμε την ίδια άποψη για τον ιστορικό τους ρόλο.

Έχει ανάγκη από την ανάδειξη ενός δημόσιου χώρου (όπως η Πλατεία Δικαστηρίων) που όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, αφού κατακρεουργήθηκε με την κατασκευή του υπόγειου γκαράζ, όντας για αρκετά χρόνια μια ολυμπιακών διαστάσεων «πισίνα», μετατράπηκε από χώρος πράσινου και αναζωογόνησης των πολιτών, σε ένα τσιμενταρισμένο «κρανίου τόπο».

Ένας συμπολίτης λοιπόν διέθεσε το χρηματικό ποσό που απαιτούνταν για την τοποθέτηση του αγάλματος ενός ιστορικού ηγέτη, ενός ανθρώπου που συμμετέχοντας σε δύο επαναστάσεις (Θέρισο-Γουδί) άλλαξε την ιστορική πορεία της πατρίδας μας.

Πράγματι ,αξιέπαινη πρωτοβουλία.

Όμως όλοι οι Τρικαλινοί, τώρα που τα συνεργεία της γεωπονικής υπηρεσίας του Δήμου δουλεύουν πυρετωδώς για να προετοιμάσουν την προεκλογική φιέστα της Κυριακής, όλοι αναλογιζόμαστε:

Πόσο ωραιότερη θα ήταν η πλατεία των δικαστηρίων και πόσο θα αναδεικνύονταν η περήφανη μορφή του Βενιζέλου δίπλα στα περήφανα και πανύψηλα δένδρα της οδού 28ης Οκτωβρίου, που θυσιάστηκαν χάριν της εξυπηρέτησης του Ι.Χ αυτοκινήτου και ποιοι ευθύνονται για αυτό.

Πόσο άθλια και βρώμικη ήταν έστω αυτή η μπετοναρισμένη πλατεία και ο χώρος μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα και ποιος ευθύνεται για αυτό.

Πόσο μεγάλη ήταν η «πισίνα» του βρόχινου νερού που δημιουργήθηκε στον ίδιο χώρο μόλις το προηγούμενο Σάββατο (11/9) και απέτρεπε τους πολίτες να τον διασχίσουν και ποιος ευθύνεται για αυτό.
Πόσο τέλος πρόχειρα και ευκαιριακά γίνονται όλα σε αυτή εδώ την πόλη.

Όποιος έχει αντικρύσει τη μορφή του επαναστάτη της Κρήτης στο κατάφυτο φαράγγι του Θερίσου θα το συνειδητοποιήσει πολύ εύκολα.

Η δημοτική αρχή που έχει την αδιαμφισβήτητη ικανότητα να μετατρέπει κάποιες πλατείες της πόλης σε παγοδρόμια, κυριολεκτικά και μεταφορικά και κάποιες άλλες να τις «μαρμαρώνει» , φυσικά και δεν μπορεί.

πηγη

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan