Την παραχώρηση σε ιδιώτη επενδυτή του 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων το σχέδιο εξυγίανσης του ΟΣΕ που συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.
Τα χρέη του Οργανισμού θα αναλάβει το κράτος, το πλεονάζον προσωπικό θα μετατεθεί σε άλλες υπηρεσίες, ενώ θα περικοπούν δρομολόγια.
Τα χρέη του ΟΣΕ φτάνουν να 10 δισ. 710 εκ., κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση του δημοσίου χρέους κατά 4,4%
Οι 2.351 εργαζόμενοι,... (1.600 από τον ΟΣΕ και εθνικό διαχειριστή σιδηροδρομικής υποδομής και 751 από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ) είτε θα μεταφερθούν σε κενές οργανικές θεσεις σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες είτε θα συνταξιοδοτηθούν. Προτεραιότητα θα δοθεί στους εργαζόμενους που θα θελήσουν μόνοι τους να μετακινηθούν.
Οι τακτικές αποδοχές των περίπου 3.500 εργαζομένων που θα στελεχώσουν τη νέα εταιρεία θα παραμείνουν ως έχουν, ωστόσο θα μειωθούν οι δευτερεύουσες αποδοχές που δεν θα υπερβαίνουν το 10% των βασικών απολαβών.
Αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα για την εξυγίανση του Οργανισμού ο ειδικός γραμματέας Αποκρατικοποιήσεων, Γιώργος Χριστοδουλάκης, ανέφερε στο ΣΚΑΪ ότι «υπάρχει δέσμευση της κυβέρνησης, αρχικά στον εαυτό της και κατ΄ επέκταση στους εταίρους, η εταιρία να έχει αναδιαμορφωθεί και να βρίσκεται σε υγιή μορφή το Μάρτιο του 2011».
Επίθεση από ΣΥΝ
Επίθεση στην κυβέρνηση για την προωθούμενη πολιτική για τον ΟΣΕ εξαπέλυσε ο ΣΥΝ κατηγορώντας την ότι επιλέγει «τη γνωστή ''συνταγή'' της απαξίωσης, της διάλυσης, της συκοφάντησης των εργαζομένων και στο τέλος της ιδιωτικοποίησης του οργανισμού».
Σύμφωνα με τον ΣΥΝ, «με πρόσχημα τα μεγάλα ελλείμματα, που έχουν δημιουργηθεί μέσα από τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος και της εγκατάλειψης των σιδηροδρόμων, επιχειρείται ένα ακόμη έγκλημα σε βάρος του δημοσίου».
«Τα σχέδια εκποίησης-διάλυσης του Οργανισμού πρέπει να αποτραπούν και σε συνεργασία με τους εργαζόμενους να περιφρουρηθεί το μέλλον του ΟΣΕ ως δημόσιας επιχείρησης, ώστε να υπάρξει δυνατότητα να συνταχθεί ένα αναπτυξιακό επιχειρησιακό σχέδιο με νέες επενδύσεις και διεύρυνση δραστηριοτήτων, σε μια διαφορετική κατεύθυνση με κοινωνικά, αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά κριτήρια», καταλήγει ο ΣΥΝ.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου