Προτού καλά-καλά ξημερώσει η μεγάλη μέρα, η Σαζίλ Μκχάμια είναι ήδη στον έβδομο ουρανό. «Εδώ τρώω κρέας σε κάθε γεύμα! Στο σπίτι μου το γεύομαι μόνο μία φορά το μήνα» λέει. Ωστόσο, στην τεράστια καλύβα όπου κοιμάται εδώ και μία εβδομάδα η 15χρονη από τη Σουαζιλάνδη ονειρεύεται ότι θα μπορέσει να απολαύσει πολλά περισσότερα πράγματα στο μέλλον. «Θέλω ο βασιλιάς να με δει και να με επιλέξει για να έχω μια ωραία ζωή», δηλώνει χαρακτηριστικά στον δημοσιογράφο του γαλλικού περιοδικού «Vsd». Είναι μία από τις πολλές ανήλικες παρθένες που βρέθηκαν στα τέλη του περασμένου Αυγούστου στο μικρό στάδιο της βασιλικής οικείας, στο Λουντζιντζίνι, όπου ο βασιλιάς θα επέλεγε τη 15η σύζυγό του.
Τέσσερα ολόκληρα χρόνια οι 80.000 υποψήφιες έκαναν υπομονή μέχρι να έρθει η στιγμή που θα χορέψουν μπροστά στον βασιλιά για δύο ολόκληρες ώρες σχεδόν γυμνές, προκειμένου να του δώσουν την ευκαιρία να επιλέξει......
Κάθε χρόνο αυτή η χώρα, που είναι σφηνωμένη ανάμεσα στη Νότια Αφρική και τη Μοζαμβίκη, γιορτάζει το «Χορό των Καλαμιών». Τι είναι αυτό; «Είναι ένας εορτασμός της παρθενίας μας που μας βοηθάει να ωριμάσουμε μέχρι το γάμο μας», απαντά σχεδόν μηχανικά η 16χρονη Φιλίλ Μπέμπε. Την προηγουμένη της μεγάλης συγκέντρωσης χιλιάδες δεσποινίδες απ’ όλη τη χώρα εναποθέτουν στη βασιλομήτορα καλάμια που έχουν κόψει την περασμένη εβδομάδα και τα οποία χρησιμοποιούνται για τη στήριξη των πασσάλων του παλατιού.
Ο «Χορός των Καλαμιών» είναι μια παραδοσιακή γιορτή που θυμίζει τεράστια κατασκήνωση. «Είναι κάτι σαν το Facebook της Σουαζιλάνδης» λέει χαρακτηριστικά ο Χλομπίσιλε Ντλοβού, υπουργός Πολιτισμού της χώρας. «Οι άνθρωποι κάνουν στο πλαίσιο αυτής της γιορτής νέους φίλους, που ανυπομονούν να δουν την επόμενη χρονιά». Αυτοί οι δεσμοί δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της προετοιμα [Ο Μσβάτι Γ’ «επιθεωρεί» μαζί με τους ανθρώπους του τις παρθένες που έχουν συρρεύσει στην πόλη, λίγο προτού αρχίσει ο χορός. ] ασίας, όπως την ώρα που το κορίτσια αλληλοβοηθιούνται για να φτιάξουν τα μαλλιά τους ή την ώρα που ρίχνει η μία νερό στην άλλη για να πλυθούν.
Στη γιορτή όμως, το «παρών» δίνουν και οι νεαροί για να διασκεδάσουν, να πιουν, αλλά να δοκιμάσουν την τύχη τους. Σε αυτή την πατριαρχική κοινωνία οι βιασμοί είναι πολύ συνηθισμένη υπόθεση, όπως και οι έγκυοι σε πολύ μικρή ηλικία. «Κάποιες από εμάς βγαίνουν για πρώτη φορά από το σπίτι τους, οπότε μένουν έξω μέχρι αργά και όταν γυρνούν, έχουν ήδη κολλήσει AIDS» δηλώνει η Μπονγκεκίλε Μαμπάσο, που παίρνει μέρος στη γιορτή για τέταρτη συνεχή χρονιά.
Μσβάτι Γ’: Ο βασιλιάς που μαζεύει το χρήμα
Η Σουζιλάνδη είναι μια χώρα πλούσια σε εκτάσεις ζαχαρότευτλων, αδαμαντωρυχεία και ανθρακωρυχεία. Αν αυτές οι πηγές πλούτου μοιράζονταν εξίσου στο λαό, κάθε πολίτης θα είχε ετησίως εισόδημα 950 ευρώ, δύο φορές υψηλότερο από το μέσο όρο της υποσαχάριας Αφρικής.
Το θέμα, όμως, είναι ότι ο βασιλιάς Μσβάτι Γ’ δεν βλέπει τα πράγματα με αυτόν τον τρόπο. Ετσι, η οικογένειά του βάζει στα ταμεία της το 50% περίπου του εθνικού πλούτου, αφού ο βασιλιάς φαίνεται να αρέσκεται να κανακεύει τους δικούς του ανθρώπους.
Το καλοκαίρι που πέρασε έκανε δώρο σε πολλές από τις συζύγους του περιοδεία στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ασία, για να μπορέσουν να κάνουν τα ψώνια τους στα πιο ονομαστά καταστήματα. Εκεί, οι σύζυγοί του έκαναν λογαριασμούς πολλών εκατομμυρίων ευρώ, αλλά κανείς δεν εντυπωσιάστηκε, αφού δεν ήταν η πρώτη φορά. Τον περασμένο Μάιο, δε, ο βασιλιάς αγόρασε είκοσι θωρακισμένες Mercedes έναντι 170.000 ευρώ έκαστη, ενώ τα είκοσι παιδιά του, που πηγαίνουν σε ιδιωτικά σχολεία του εξωτερικού, μετακινούνται πάντα με το ιδιωτικό του τζετ. Μάλιστα το 2008, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό «Forbes», η προσωπική του περιουσία υπολογιζόταν σε περίπου 140 εκατομμύρια ευρώ.
πηγή
ΤΟ ΥΨΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΘΟΣ
Πριν από 6 δευτερόλεπτα
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου