Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Μειωμένες ποινές για αποσυμφόρηση φυλακών


Θα εκσυγχρονιστεί το σύστημα απονομής ποινών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη σε συνέντευξη Τύπου, την Τρίτη 05/10.Συγκεκριμένα ο κ. Καστανίδης δήλωσε πως στο νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της απονομής της ποινικής δικαιοσύνης, λαμβάνονται σειρά μέτρων με στόχο να ενισχυθεί και να απλουστευθεί η εφαρμογή της νομοθεσίας για εναλλακτικά μέτρα και ποινές...

Το ζητούμενο είναι η φυλακή να παραμείνει ως εσχάτη των ποινών, μόνο για σοβαρά αδικήματα και για τους υπότροπους εγκληματίες.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης εξήγησε πως είναι κοινωνικά άδικο να παραμένουν άτομα στη φυλακή επειδή δεν έχουν να πληρώσουν την ποινή τους, ενώ αντίθετα καταδικασθέντες με καλή οικονομική κατάσταση και με τις ίδιες ποινές να βρίσκονται εκτός φυλακής γιατί μπόρεσαν να τις εξαγοράσουν.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, δεν θα φυλακίζονται όσοι δεν έχουν να πληρώσουν τα δικαστικά έξοδα, ενώ πλέον και οι ποινές από δύο έως τρία έτη θα μετατρέπονται σε χρηματικές.

Σήμερα, το μέτρο αυτό ισχύει για φυλάκιση έως και δύο χρόνια.

Επίσης, τα όρια της μετατροπής των ποινών σε χρηματικές ανασχηματίζονται.

Ειδικότερα, θα λαμβάνεται υπόψη η οικονομική κατάσταση του δράστη και έτσι η μετατροπή της ποινής σε χρηματική ανά ημέρα θα είναι από πέντε έως εκατό ευρώ, ενώ σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία είναι από δέκα έως εξήντα ευρώ.

Ακόμα, προβλέπεται η δυνατότητα τμηματικής καταβολής του ποσού της ποινής, η οποία θα γίνεται απευθείας στο δικαστήριο και η εξόφληση θα ολοκληρώνεται εντός δύο έως τριών ετών.

Αλλά και σε εκείνους, που δεν έχουν να πληρώσουν ούτε τμηματικά το ποσό της ποινής θα τους παρέχεται η δυνατότητα της παροχής κοινωφελούς εργασίας, ως εναλλακτικός τρόπος έκτισης της ποινής τους.

Η δυνατότητα αναστολής εκτέλεσης της ποινής παρέχεται σε όλους τους καταδικασθέντες σε ποινή φυλάκισης μέχρι πέντε ετών, αν δεν έχουν καταδικαστεί παλιότερα σε ποινή πάνω από ένα έτος.

Ακόμη θα παρέχεται η δυνατότητα κατ΄οίκον έκτισης της ποινής, σε όσους είναι άνω των 75 ετών.

Το μέτρο αυτό ισχύει σήμερα μόνο για τους καταδικασθέντες για οφειλές προς το Δημόσιο.

Παράλληλα, ο ευεργετικός υπολογισμός των ημερών παραμονής στις φυλακές, επεκτείνεται και για τους καρκινοπαθείς, παραπληγικούς, τυφλούς, αναπήρους κλπ.

Διευκρινίζεται ότι ο ευεργετικός υπολογισμός αφορά όσους εργάζονται εντός των καταστημάτων κράτησης, ενώ τα νέα μέτρα θα εφαρμοστούν και για όσους σήμερα εκτίουν τις ποινές τους.


cosmo


ΥΓ: Μ' αυτά που θα σας κάνει ο λαός όταν ξυπνήσει(αν ξυπνήσει βέβαια, κάτι που δεν φαίνεται μέχρι στιγμής καθώς βγαίνεις έξω και βοά εκλογολογία...) δεν προβλέπονται μειωμένες ποινές κ. τέτοιε μας....

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan