Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Η ρευστότητα έχει γονατίσει τον εμπορικό κόσμο

Τη ρευστότητα αξιολογεί ως το σημαντικότερο πρόβλημα των μικρών επιχειρήσεων ο Εμπορικός Σύλλογος Τρικάλων.


Σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο, το θέμα είναι η αδυναμία όσων προχώρησαν στη λήψη δανείων από το ΤΕΜΠΜΕ, να αποπληρώσουν εμπρόθεσμα τις εξάμηνες δόσεις των εν λόγιο δανείων. Παράλληλα ο εμπορικός κόσμος ανησυχεί διότι και τα δύο νέα. προγράμματα για τη ρύθμιση οφειλών προς την εφορεία και ασφαλιστικούς φορείς καθώς και για την αποπληρωμή προμήθειας πρώτων υλών και εμπορευμάτων και υπηρεσιών από τρίτους, όχι μόνο δεν έχουν προχωρήσει αλλά υπάρχουν καταγγελίες ότι όσοι ζήτησαν ένταξη τους βρέθηκαν στη λίστα, του ΤΕΙΡΕΣΙΑ.
Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες συναντούν... «τοίχο» στις τράπεζες, οι οποίες είτε δεν έχουν συμβληθεί με το ΤΕΜΠΕ. είτε δεν έχουν δώσει τις κατάλληλες οδηγίες στα υποκαταστήματα τους, δείχνοντας ξεκάθαρα την απροθυμία τους να εξυπηρετήσουν υψηλού ρίσκου πελάτες.
Για τον αναπτυξιακό
Επί του νέου Αναπτυξιακού νόμου βαρύτητα πρέπει να δοθεί στην ενίσχυση της παραγωγικής διαδικασίας και ιδιαίτερα στην ενίσχυση των επιχειρήσεων εκείνων που επιθυμούν να προωθήσουν επενδύσεις για την παραγωγή ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών.
Οι επιχειρήσεις αυτές για να προχωρήσουν σε επενδύσεις έχουν ως προτεραιότητα το ζήτημα της ρευστότητας και επομένως επιλέγουν ως μορφή ενίσχυσης την επιχορήγηση κεφαλαίου. Ωστόσο πρέπει να υπάρξουν κριτήρια μεταξύ των οποίων και η βαθμολόγηση σε διαφορετικές θεματικές ενότητες (εμπόριο-μεταποίηση-τουρισμός-παροχή υπηρεσιών) διαφορετικά θα υπάρξει άνιση μεταχείριση εις βάρος μάλλον του εμπορίου και των υπηρεσιών.
Για τα κινέζικα
Ένα σύνθετο και δυσεπίλυτο πρόβλημα για την τοπική αγορά είναι τα κινέζικα καταστήματα. Δυστυχώς όλες οι ενέργειες του Συλλόγου προσκρούουν στην αναλγησία και τη μετάθεση ευθυνών από φορέα σε φορέα. Ωστόσο ο Εμπορικός Σύλλογος Τρικάλων κάνει τα αδύνατα δυνατά για να συγκεντρώσει στοιχεία και να κινητοποιήσει τις αρμόδιες Υπηρεσίες. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα πολύπλοκο θέμα και όπως δείχνουν τα στοιχεία αναπτύσσεται ραγδαία που χρίζει στοχευμένης, συγχρονισμένης και καίριας αντιμετώπισης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Για τη λαϊκή αγορά
Το ζήτημα της καθημερινής λαϊκής αγοράς στο κέντρο της πόλης αποτελεί ακόμη ένα μεγάλο πρόβλημα και από πλευράς του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων έχει υπάρξει έντονη κινητικότητα, χωρίς ωστόσο να επέλθει οριστική λύση. Είναι αξιοσημείωτο ότι επετεύχθει η δημιουργία άλλων δύο λαϊκών αγορών εκτός κέντρου, δίνοντας έτσι μια ανάσα στο κυκλοφοριακό αλλά πρέπει να υπάρξει επίλυση του χρόνιου αυτού ζητήματος και να τηρηθεί το νομικό πλαίσιο (επιθεώρηση, έλεγχος και τήρηση περί λαϊκών αγορών) διότι δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό.
Για το κυκλοφοριακό
Τέλος, σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογ, το κυκλοφοριακό στην πόλη των Τρικάλων και δη στο κέντρο, αποτελεί μεγάλο πρόβλημα, το οποίο στο πέρασμα του χρόνου όχι μόνο δεν έχει επιλυθεί αντιθέτως έχει οξυνθεί περισσότερο. Ιδιαίτερα στο ιστορικό εμπορικό κέντρο της πόλης πρέπει να βελτιωθεί η εικόνα και να ομαλοποιηθεί η κυκλοφορία τόσο για τα οχήματα όσο και για τους πεζούς. Άμεσες παρεμβάσεις, λοιπόν, προκειμένου να βελτιωθεί το κυκλοφοριακό.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan