Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

«Σφήνα» ΟΤΕ στα δικαιώματα της Superleague

Η Forthnet μοιάζει να βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση

Πόλεμος αναμένεται να ξεσπάσει στο προσεχές διάστημα μεταξύ του OTE και του ομίλου της Forthnet, με αφορμή τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Superleague που είναι κοινώς αποδεκτό ότι θα καθορίσουν την πορεία των δύο εταιρειών στο χώρο της συνδρομητικής τηλεόρασης και ενδέχεται να έχουν περαιτέρω συνέπειες στις στρατηγικές των δύο ομίλων. Κύκλοι του ΟΤΕ δεν αρνούνται ότι θα επιχειρήσουν με κάθε τρόπο να λάβουν μερίδιο από τη συγκεκριμένη πίτα, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι αν δεν καταφέρουν κάτι τέτοιο, η πορεία του εγχειρήματος του συνδρομητικού μπουκέτου του Οργανισμού θα είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Η Forthnet,... μοιάζει να βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση καθώς έχει συμβόλαιο με την Superleague, η οποία υπενθυμίζεται ότι διαχειρίζεται κεντρικά τα δικαιώματα των 14 από τις 16 ομάδες που μετέχουν στην πρώτη κατηγορία του Ελληνικού Πρωταθλήματος. Το συμβόλαιο έχει ισχύ μέχρι και τη λήξη της επόμενης αγωνιστικής περιόδου. Μάλιστα σήμερα το μεσημέρι το Διοικητικό Συμβούλιο της Superleague αναμένεται αν συνεδριάσει με «καυτή» ατζέντα. Το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης αφορά στην «Ενημέρωση επί θεμάτων Κεντρικής Διαχείρισης Τηλεοπτικών Δικαιωμάτων» και ουσιαστικά το Δ.Σ. θα μελετήσει τη νέα πρόταση της Forthnet για επέκταση του συμβολαίου για ένα ή και δύο επιπλέον έτη. Αν επιτύχει κάτι τέτοιο, θα έχει καταφέρει ένα γερό χτύπημα στον ΟΤΕ. Όχι όμως τελειωτικό.

Στον ΟΤΕ αναγνωρίζουν ότι το «σπάσιμο» της κεντρικής διαχείρισης από κάποια ομάδα που συμμετέχει δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Ακόμη πάντως και αν υπάρξει κάποια ομάδα που προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση προσδοκώντας σε μεγαλύτερα -από τα υφιστάμενα- έσοδα, θα πρέπει να αναλάβει και την ευθύνη για τις συνέπειες που μπορεί να έχει μια τέτοια απόφαση για το ελληνικό πρωτάθλημα, ιδιαιτέρως σε μια τόσο δύσκολη χρονικά συγκυρία, όπου τα έσοδα των ΠΑΕ, αποτελούνται κατά κύριο λόγο από τα τηλεοπτικά δικαιώματα της κεντρικής διαχείρισης και τις «χορηγίες» του ΟΠΑΠ. Δεν μπορεί κανείς πάντως να αποκλείσει το ενδεχόμενο, οι μεγάλες ομάδες, να θελήσουν να μιμηθούν τον Ολυμπιακό, ιδίως αν ο πειραϊκός σύλλογος εξασφαλίσει κάποια... λεόντειο σύμβαση.

Ωστόσο υπάρχουν και απόψεις που υποστηρίζουν το δόγμα «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» και αν επικρατήσουν δεν αποκλείεται να γίνουν πλειοδοτικές προσφορές σε όποιους προέδρους αποφασίσουν να «ανοίξουν το χορό». Άλλωστε, ο Οργανισμός έχει αρκετές φορές επιλέξει την τακτική του ανταρτοπόλεμου, όπως για παράδειγμα στο θέμα της ρύθμισης των τιμολογίων. Ο ΟΤΕ διαφημίζει πακέτα που δεν έχουν λάβει την έγκριση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Μέχρι να καταδικαστεί και να αναγκαστεί να διακόψει τη διάθεσή τους έχει εγγράψει μερικές δεκάδες συνδρομητών που βεβαίως συνεχίζουν να απολαμβάνουν τα συγκεκριμένα προνόμια. Στη σύμβαση βέβαια της Forthnet με την Superleague υπάρχουν ρήτρες. Όμως η απόκτηση των δικαιωμάτων του πρωταθλήματος μοιάζει να είναι ο μόνος δρόμος προς την επιτυχία. Ειδάλλως το... ΟΤΕ Channel θα περιοριστεί σε ρόλο κομπάρσου. Αυτή η πίεση μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες.

Υπάρχει βεβαίως και ένα ακόμη παράθυρο ευκαιρίας που ακούει στο όνομα Ολυμπιακός. Τα δικαιώματα τηλεοπτικής μετάδοσης της ομάδας από το μεγάλο λιμάνι, ανήκουν προς το παρόν στην ΕΡΤ και η σχετική σύμβαση λήγει το πρώτο εξάμηνο του 2011, μετά την αυλαία δηλαδή της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου. Στην διαπραγμάτευση, έχει και δικαίωμα να ανταπαντήσει στην καλύτερη πρόταση (right to match) ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ, Σ. Κόκκαλης που ως γνωστόν δεν διατηρεί και τις καλύτερες σχέσεις με την παρούσα διοίκηση του Οργανισμού. Βεβαίως, τα πράγματα έχουν αλλάξει πλέον στο μεγάλο λιμάνι και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η διοίκηση του πειραϊκού συλλόγου ήδη συζητά με στελέχη του Οργανισμού. Αν πάντως ο ΟΤΕ αποκτήσει τα δικαιώματα του Ολυμπιακού, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα πρώτο σκαλοπάτι μέχρι την επαναδιαπραγμάτευση των συνολικών τηλεοπτικών δικαιωμάτων, όταν αυτή πραγματοποιηθεί. Τα εντός έδρας παιχνίδια του Ολυμπιακού θα μπορούσαν να αποτελέσουν μαγνήτη για τους υποψήφιους συνδρομητές και η κατάσταση μεταξύ των δύο μονομάχων θα οδηγούνταν σε μια ψυχροπολεμική εκεχειρία.

Για τα συγκεκριμένα δικαιώματα αναμένονται γερά «χτυπήματα» από τους δύο ενδιαφερόμενους ενώ η ελλειμματική ΕΡΤ θα πρέπει σε περιόδους μνημονίου να θεωρείται σίγουρα εκτός μάχης εφόσον το ποσό ανέβει. Το θέμα είναι πόσο ψηλά θα φθάσουν τα συγκεκριμένα χτυπήματα. Αν βεβαίως η Forthnet αποκτήσει και τα δικαιώματα του Ολυμπιακού, τότε ο ΟΤΕ θα αναγκαστεί να αλλάξει στρατηγική σχετικά με την ανάπτυξη της συνδρομητικής τηλεόρασης. Ταινίες, παιδικά προγράμματα, ξένα πρωταθλήματα, κύπελλο Ελλάδας και ενήλικο περιεχόμενο είναι σαφές ότι δεν αρκούν για να δελεάσει τους συνδρομητές, όσο φθηνά και αν χρεώνει το πακέτο.

Αυτός είναι και ο λόγος που εκτιμάται ότι θα «χτυπήσει» τη συγκεκριμένη δημοπρασία. Οι απόψεις σχετικά με του που θα φθάσουν τα ποσά διίστανται. Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι ποσά άνω των 8-9 εκατ. ευρώ ετησίως είναι υπερβολικά αλλά υπάρχει και η άποψη ότι το συγκεκριμένο εύρος τιμών είναι το ελάχιστο τίμημα. Αν μάλιστα ο ανταγωνισμός επικεντρωθεί στο συγκεκριμένο σημείο; Τότε δεν υπάρχουν όρια. Μόνο γερά πορτοφόλια.

Αυξανόμενα άλλωστε είναι και τα χρήματα που δόθηκαν την τελευταία εικοσαετία για το «καλύτερο τηλεοπτικό προϊόν». Αναλυτικότερα, δόθηκαν:

1991-1992 ΕΡΤ 1,6 εκατ. ευρώ
1992-1993 MEGA 3,4
1993-1994 MEGA-ANT1 5,1
1994-1995 NETMED-ΕΡΤ 5,6
1995-1996 ΝΕTMED-ΕΡΤ 9
1996-2001 NETMED-ΕΡΤ 10,1 (η κάθε χρονιά)
2001-2002 NETMED-ALPHA DIDITAL 61,3
2002-2003 NETMED-ALPHA 31
2003-2004 NETMED-ALPHA-TV MAGIC 25,4
2004-2005 NETMED-ALPHA 26,3
2005-2006 NETMED-ALPHA 26,3
2006-2007 NETMED-ΕΡΤ 28,8
2007-2008 NETMED-ΕΡΤ-ALPHA 31,2
2008-2009 NETMED-ΕΡΤ-ALPHA 35,6

2009-2012 FORTHNET-ΣΚΑΪ 135 (χωρίς τα χρήματα που δαπάνησε η ΕΡΤ για τα δικαιώματα Ολυμπιακού και Ξάνθης)

Υπό αυτές τις συνθήκες, η στρατηγική της επίθεσης που μοιάζει να έχει αποφασιστεί στο Μέγαρο του Οργανισμού δείχνει λογική ακόμη και αν βραχυπρόθεσμα η «επένδυση» δεν βγαίνει. Το επιχείρημα είναι ότι θα τοποθετήσει τον ΟΤΕ στρατηγικά σε μια αγορά, που δεν υπάρχει άλλος τρόπος να μπει. Βεβαίως, καθώς η μάχη δεν αναμένεται να τελειώσει σήμερα (αλλά ούτε και σε λίγες ημέρες) θα πρέπει κανείς να συνυπολογίσει και τον αστάθμητο παράγοντα της αλλαγής διοίκησης, η οποία αν και όποτε συμβεί, μπορεί να αλλάξει δραστικά τον τρόπο που οι Διευθυντές χειρίζονται το θέμα. Από την πλευρά της Forthnet οι τρέχουσες αξίες των δικαιωμάτων του Πρωταθλήματος, εξασφαλίζουν την επιτυχία της επένδυσης, έστω και αν για διάφορους λόγους τα περιθώρια κέρδους έχουν μειωθεί. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από τον προηγούμενο Σεπτέμβρη η Nova έχει εγγράψει 20.000 νέους συνδρομητές και η τάση απόκτησης συνδρομητών συνεχίζει να είναι αυξητική. Από την άλλη πλευρά αν χάσει μέρος (η μακροπρόθεσμα το σύνολο) των δικαιωμάτων, θα βρεθεί σε εξαιρετικά δυσχερή θέση.

1 comments:

Ανώνυμος είπε...

Τελικά έκλεισε το πράγμα και τα δικαιώματα τα πήρε η nova-forthnet. Μου έκανε θετική εντύπωση που το πράγμα το πήρε πάνω του ο no 1 της 4net ο Παπαδόπουλος και το καθάρισε κιόλας. Άντε να εχουμε να βλέπουμε

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan