Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Διαφωνούν στην κυβέρνηση ακόμα και τώρα που ματαιώθηκε η επένδυση του Αστακού! - Θα πάνε Αλβανία οι εμίρηδες;

(Πάντα βρίσκουν λόγους να τσακώνονται!)

Μια ημέρα μετά το φιάσκο, την ματαίωση δηλαδή της κατασκευής τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου και μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, κορυφαία...
... κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται να διαφωνούν.

Εντωμεταξύ πληθαίνουν από χθες οι φήμες ότι το Κατάρ προτιµά να υλοποιήσει αυτήν την επένδυση στην Αλβανία.

"Οι περιβαλλοντικές επιφυλάξεις.... ή οτιδήποτε άλλο θα ερχόντουσαν σε ένα μεταγενέστερο στάδιο. Στην επένδυση αυτή, ακόμη δεν είχαμε φτάσει στο στάδιο όπου το Consortium αυτό θα υπέβαλε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπου εκεί οι περιβαλλοντικοί όροι θα μπορούσαν να ήταν πάρα πολύ αυστηροί με πολύ σαφείς προδιαγραφές, προδιαγραφές που αρμόζουν σε μια ευρωπαϊκή χώρα, για να μπορούσε η επένδυση να γίνει αποδεκτή και στη χώρα μας", είπε μεταξύ άλλων η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.
Πρόσθεσε μάλιστα, ότι επρόκειτο για ιδιωτική επένδυση που δεν είχε προετοιμαστεί σωστά.

Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπ. Κουβέλης χαρακτήριζε την επένδυση «φιλική» προς το περιβάλλον.
"Οι μελέτες που έχω από το EPA (το Environment Protection Agency, την Αρχή Προστασίας Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Πολιτειών) δείχνει ότι το LPG σε επίπεδο εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι ελάχιστα πάνω από το φυσικό αέριο. Είναι πολύ κάτω από το πετρέλαιο και φυσικά πάρα-πάρα πολύ κάτω από το κάρβουνο. Και σε θέμα ασφάλειας δεν υπήρχε ζήτημα", είπε χαρακτηριστικά.

Οργισμένος για την ματαίωση εμφανίστηκε μιλώντας σοτυς δημοσιογράφους ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης. Κατηγορησε μάλιστα τους επενδυτές από το Κατάρ, οτι δεν αντιμετώπισαν με τον τρόπο που έπρεπε την επένδυση αυτή.

Εντωμεταξύ, στην εταιρία S&K, μέλος της Κοινοπραξίας για την ενεργειακή επένδυση του Αστακού, επιρρίπτει η ROSEBUD, μέλος της ίδιας Κοινοπραξίας, την ακύρωση της επένδυσης. Με σημερινή ανακοίνωση, πάντως, η ROSEBUD επισημαίνει ότι θα συνεχίσει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την υλοποίηση του έργου ενώ υπεραμύνεται των οικονομικών και περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών του έργου λέγοντας ότι "το επενδυτικό σχέδιο για τον Αστακό αποτελεί παράδειγμα ασφαλούς και πράσινης ανάπτυξης".

"Θέλουμε από πλευράς μας να τονίσουμε τέλος, καταλήγει η ανακοίνωση, ότι θα συνεχίσουμε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την υλοποίηση ενός έργου που, πέραν των 3,2 δις. που είναι η αρχική επένδυση, θα αποφέρει στην εθνική οικονομία ένα ετήσιο όφελος που ξεπερνά τα 2,5 δις."



Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan