Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

«Μωρέ, μαύρισμα θέλουν όλοι...»

Η «ΜΙΚΡΗ ΒΟΥΛΗ» ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΣΤΙΓΜΑ

*Αρχικά συζητήσεις για τα καθημερινά, μετά πιάνουν το ...ζάχαρο, την πίεση και τη χοληστερίνη, ύστερα «ανάβουν τα αίματα» με τους πολιτικούς»
«Μωρέ μαύρο θέλουν όλοι. Αλλά τι να τους κάνεις; Ευχαριστημένοι δεν είμαστε, αλλά τι να κάνει κι ο Παπανδρέου; Σάμπως υπάρχουν τα λεφτά....».
Με απλά λόγια...
και με άποψη για όλους και για όλα, η «Μικρή Βουλή» της Κεντρικής πλατείας της Λάρισας – όπως αποκαλείται η σύναξη των συνταξιούχων που γεμίζει κάθε μέρα τα παγκάκια, δίνει το δικό τηςστίγμα για την πολιτική κατάσταση και τις εκλογές.
Φωνές, διάλογοι επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα, απ’ όλα έχει η ομήγυρη. Χρόνια τώρα η εικόνα μένει ίδια. Μόνο οι άνθρωποι εναλλάσσονται καθώς φεύγουν βιολογικά από τη ζωή. Το στέκι της πλατείας έχει λάβει πια χαρακτήρα... θεσμού για την πόλη, είναι εκεί για να σχολιάσει την πολιτική κατάσταση.
Η συζήτηση έχει χαρακτήρα ιεροτελεστίας: αρχικά συζητήσεις για τα καθημερινά, μετά πιάνουν και συζητούν για το ζάχαρο, την πίεση και τη χοληστερίνη, μέχρι εκεί όλα καλά. Στο τέλος, με κάποιο παράξενο τρόπο η συζήτηση στρέφεται πάντα στην πολιτική. Εκεί ανάβουν τα αίματα, οι κομματικές ταυτότητες βγαίνουν στην επιφάνεια και αρχίζουν οι καβγάδες που μερικές φορές φτάνουν από τον Αγοραστό και τον Παπατόλια, τον Ροντούλη και τον Μπούτα, μέχρι τον... Πλαστήρα! Μια πραγματική εκκλησία του Δήμου σε μικρογραφία.
Οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου έχουν δώσει νέο ενδιαφέρον στα πηγαδάκια αυτές τις μέρες. «Θα ψηφίσω Τζανακούλη» λέει ο ένας, «σιγά τι μας έκανε» απαντά ο άλλος, η πανσπερμία απόψεων είναι δεδομένη, ενώ η οικονομική κρίση και τα μέτρα της κυβέρνησης είναι μονίμως στο προσκήνιο.
Η «Ε» «πήγε πλατεία», για να καταγράψει απόψεις. Η προθυμία απέναντι στο δημοσιογραφικό κασετόφωνο είναι δεδομένη:
«ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΚΑΚΟ»
«Δεν είμαι ικανοποιημένος από το έργο της Κυβέρνησης, αλλά τι να σου κάνει κι ο Παπανδρέου; αναρωτιέται ο κ. Θύμιος Κασάνος που δηλώνει ότι παρά τη δυσαρέσκεια «πάλι ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσω».
Ο αντίλογος έρχεται αμέσως από έναν άλλο της παρέας– δεν θέλει να πει το όνομά του – που υποστηρίζει: « Θα ψηφίσω Ν.Δ. γιατί αυτοί που κυβερνούν τώρα μας κορόιδεψαν , μας είπαν ότι υπάρχουν λεφτά και τώρα μας έχουν ρημάξει....».
Υπάρχει όμως και μία τρίτη άποψη αρκετά διαδεδομένη που κερδίζει έδαφος τώρα τελευταία, αυτή της αποχής. Ένας ακόμη κύριος που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του είναι κατηγορηματικός: «Ή δεν θα ψηφίσω κανέναν ή θα ρίξω άκυρο, δεν εμπιστεύομαι κανέναν».
Γενικά η άποψη ότι τα μέτρα δεν ικανοποιούν αλλά είναι αναγκαίο κακό που η Κυβέρνηση δεν μπορούσε να αποφύγει κυριαρχεί. Μας το επισημαίνει ένας ακόμη της παρέας- ανώνυμα κι’ αυτός :
«Θα ψηφίσω ΠΑΣΟΚ γιατί είμαι ΠΑΣΟΚ. Είμαι κατά του μνημονίου, αλλά είναι αναγκαίο κακό. Έχει κάνει έργο το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα χρόνια τώρα...».
Η κομματική ένταξη είναι πάντα ισχυρή σ’ αυτές τις ηλικίες. Το κόμμα είναι πάντα κόμμα. Μας λέει χαρακτηριστικά ένας ακόμη της ομήγυρης: «Ψηφίζω Ν.Δ. κατά παράδοση. Κόμμα δεν αλλάζω».
Δυσαρέσκειας συνέχεια: «Πώς είναι δυνατόν να είμαι ικανοποιημένος από το έργο της Κυβέρνησης όταν αυτή μέρα με τη μέρα μας οδηγεί στη φτώχεια και τη μιζέρια; Η Κυβέρνηση έπρεπε να κυνηγήσει τη φοροδιαφυγή και να μην προχωρήσει σε περικοπές» λέει γεμάτος εκνευρισμό ένας άλλος «θαμώνας» της «Μικρής Βουλής» της Κεντρικής πλατείας.
Και έρχεται να προστεθεί και μία ακόμη άποψη από έναν κύριο που έζησε χρόνια στο εξωτερικό ως μετανάστης: « Εγώ, λέει, έχω εξασφαλίσει μία καλή σύνταξη δουλεύοντας στο εξωτερικό, με αυτούς που ζουν εδώ τι θα γίνει; Πώς θα ζήσουν;
«Θα ψηφίσω ΠΑΣΟΚ, λέει ένας ακόμη ηλικιωμένος , δίνω στην τωρινή Κυβέρνηση ένα χρονικό περιθώριο δύο ετών, αν δεν καλυτερεύσει όμως η κατάσταση τότε δεν πρόκειται να τους ξαναψηφίσω».
Δεν λείπουν και οι κρίσεις για τις δημοτικές εκλογές:
«Θα ψηφίσω Κώστα Τζανακούλη, δεν ψηφίζω με πολιτικά κριτήρια στις τοπικές εκλογές» δηλώνει ο Ιωάννης Λανάρας και συνεχίζει: «Θεωρώ ότι στις τοπικές εκλογές πρέπει να ψηφίζουμε αυτούς που έχουν να προσφέρουν κάτι στην πόλη τους, και ο νυν δήμαρχος, σημειώνει, έχει κάνει σημαντικό έργο στη Λάρισα.
Ο διαχωρισμός μεταξύ εθνικών και τοπικών εκλογών επίσης απαντάται σαν άποψη: «Ανήκω στη Ν.Δ. Είμαι απογοητευμένος από το έργο της Κυβέρνησης. Στις τοπικές εκλογές θα ψηφίσω Ν.Δ. Στις εθνικές θα το σκεφτώ..», μας λέει ένα ακόμη μέλος της γνωστής παρέας.
Και οι συζητήσεις συνεχίζονται... Τώρα είναι οι εκλογές, αύριο τα νέα μέτρα της Κυβέρνησης, οι αφορμές δεν θα λείψουν ποτέ. Η κοινή γνώμη πάντα θα εκφράζεται , δίνοντας το στίγμα της. Και όσοι υποτίμησαν το λαϊκό αίσθημα στο τέλος κατέληξαν χαμένοι.


πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan