Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Συνελήφθη ο ηγέτης των Τσετσένων αυτονομιστών


Η σύλληψη του Αχμέτ Ζακάγιεφ έγινε σήμερα το πρωί κατά τη είσοδό του στη Πολωνία προκειμένου να συμμετάσχει στη διήμερη διάσκεψη των Τσετσένων της διασποράς.
Εις βάρος του Ζακάγιεφ... εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί από τη Ρωσία.

Ο Αχμέτ Ζακάγιεφ ζει από το 2003 στο Λονδίνο, όπου του έχει δοθεί πολιτικό άσυλο και γνώριζε ότι εις βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης, ενώ και οι πολωνικές αρχές τον είχαν προειδοποιήσει γι΄αυτό το ενδεχόμενο παρότι του είχαν παραχωρήσει βίζα για να ταξιδέψει στη χώρα.

Η Ρωσία τον έχει χαρακτηρίσει ως τρομοκράτη, αποδίδοντάς του κατηγορίες όπως αυτές των δολοφονιών και απαγωγών που φέρεται ότι διέπραξε από το 1996 έως και το 1999 κατά τη διάρκεια των πολέμων μεταξύ της Ρωσίας και των Τσετσένων αυτονομιστών.

Νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος του Ζακάγιεφ είχε δηλώσει ότι ο εξόριστος ηγέτης δεν ήθελε να κρυφτεί, αλλά ούτε και να προκαλέσει προβλήματα στην κυβέρνηση και τις αρχές της Πολωνίας.

Χθες ο ανώτατος εισαγγελέας της Πολωνίας είχε δηλώσει ότι η Πολωνία είναι υποχρεωμένη να συλλάβει τον κ. Ζακάγιεφ ακόμη και αν δεν καταζητείται από τις αρχές της χώρας, διευκρινίζοντας ότι θα διεξαχθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες και θα αποφασιστεί αν τελικά θα εκδοθεί στη Ρωσία.

Σημειώνεται ότι η Πολωνία έχει ασκήσει σκληρή κριτική στη Ρωσία αναφορικά με την πολιτική της στην Τσετσενία.


Πηγη

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan