Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Ζήσε Μαύρε μου να πιεις νερό


«Ξέρετε τι σημαίνει να είσαι συνταξιούχος του ΟΓΑ και να πληρώνεις 150 ευρώ τον μήνα για εμφιαλωμένα νερά»;... Δύο χρόνια τώρα, οι κάτοικοι του Δήμου Μεσσαπίας στην Εύβοια (Ψαχνά, Καστέλα, Νεροτριβιά κ.λπ.) διψούν για καθαρό νερό και χθες υποδέχτηκαν στην περιοχή τους την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία έδωσε υποσχέσεις...
Το πρόβλημα στην περιοχή της Μεσσαπίας, βόρεια της Χαλκίδας, διαπιστώθηκε και επίσημα όταν δημοσιεύτηκαν στις αρχές του 2009 μετρήσεις που έδειχναν έως και 40 μικρογραμμάρια εξασθενούς χρωμίου στο νερό των δικτύων ύδρευσης (πάνω από 100 σε απλές γεωτρήσεις). Είχαν προηγηθεί το 2007 οι αποκαλύψεις για το νερό που έπιναν οι κάτοικοι στην απέναντι βιομηχανική περιοχή Οινοφύτων-Ασωπού και οι αναφορές των επιστημόνων ότι η παρουσία του θα έπρεπε να είναι μηδενική.

Η αίθουσα στο Λύκειο Ψαχνών γέμισε χθες κόσμο, που άκουσε την κ.Μπιρμπίλη να υπόσχεται μεταξύ άλλων:

- Η ΕΥΔΑΠ θα μελετήσει τις δυνατότητες για νερό εγγυημένης καταλληλότητας με ενέργειες που θα χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Στ. Ελλάδας.

- Θα αναθεωρηθεί ο κανονισμός για το πόσιμο νερό με τη διοργάνωση διεθνούς συνάντησης εμπειρογνωμόνων τον Οκτώβριο-Νοέμβριο.

- Θα προχωρήσουν με τριετή χρονικό ορίζοντα οι ενέργειες για την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς που έχει προκαλέσει στην περιοχή ο εξορυκτικός κλάδος, δηλαδή η λειτουργία της δημόσιας ΛΑΡΚΟ, που έχει γεμίσει τα γύρω βουνά με τεράστιους κρατήρες.

Η υπουργός μίλησε για πολλαπλά τέτοια ανοιχτά επιφανειακά ορύγματα που «γεμίζουν με τα νερά της βροχής και "εμπλουτίζουν" τον υδροφόρο ορίζοντα με τα διαλυμένα άλατα βαρέων μετάλλων που περιέχουν».

«Εχουμε χάσει την εμπιστοσύνη μας ύστερα από όσα έχουν γίνει», μας είπε ο πρόεδρος του συλλόγου «ΓΑΙΑ», Νίκος Χασάνδρας: «Το μόνο που γεννά αυτή τη στιγμή κάποια αισιοδοξία είναι ότι η ΕΥΔΑΠ ανέλαβε τη μελέτη και τα έργα για να εξασφαλίσουμε καθαρό νερό. Είναι ανάγκη να χαρτογραφηθεί αναλυτικά το πρόβλημα, αλλά να γίνει και επιδημιολογική μελέτη για να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις της ρύπανσης στην υγεία των κατοίκων της περιοχής (15.000 μόνιμοι-πάνω από 20.000 με τους παραθεριστές)».

Για «μισόλογα» από την πλευρά της υπουργού μιλά ο επίκουρος καθηγητής Χημείας Τροφίμων Παν. Αθηνών, Γιάννης Ζαμπετάκης: «Η ΛΑΡΚΟ έλαβε τριετή... κάθαρση, αλλά ποιος και πότε θα πληρώσει για τη ρύπανση;», αναρωτιέται. Θυμίζει επίσης ότι υπάρχει πρόσφατη δικαστική απόφαση για τα όρια εξασθενούς χρωμίου στο νερό αλλά και δηλώσεις του ειδικού γραμματέα Α. Ανδρεαδάκη τον περασμένο Φεβρουάριο που δείχνουν καθαρά τον δρόμο: «Γιατί λοιπόν χρειαζόμαστε διεθνές συνέδριο και δεν προχωρά η νομοθετική ρύθμιση για τον νέο κανονισμό;». *

Πηγη

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan