Η Κιβωτός του Νώε δεν έμοιαζε με ένα πλοίο με την παραδοσιακή έννοια, αλλά ήταν γιγάντιο κυκλικό σκάφος από καλάμια, όπως ισχυρίζεται Irving Finkel του Βρετανικού Μουσείου.
Ο επιστήμονας κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό αφού διάβασε την περιγραφή του σκάφους, που δραπετευσε από τις πλημμύρες, σε μια βαβυλωνιακή πήλινη πλάκα, η εκτιμώμενη ηλικία της οποίας είναι περίπου 3.700 χρόνια, όπως αναφέρει η εφημερίδα The Guardian...
«Σε όλες τις απεικονίσεις που έχουν γίνει, οι άνθρωποι υποθέτουν η κιβωτός ήταν, ένα σκάφος ανοιχτής θάλασσας με κοφτερή πλώρη για να σχίζει τα κύμματα. Παραβλέπου όμως το γεγονός ότι η Κιβωτός δεν έπρεπε να ταξιδέψει αλλά απλά να επιπλέει, και οι οδηγίες ήταν για έναν τύπο σκάφους που ήξεραν πολύ καλά. Ακόμη και σήμερα, μερικές φορές, χρησιμοποιείται στο Ιράν και το Ιράκ, ένα είδος κυκλικής λέμβου την οποία γνώριζαν επακριβώς πώς να χρησιμοποιούν για τη μεταφορά ζώων σε ένα ποτάμι ή στις πλημμύρες» δήλωσε στην εφημερίδα ο Irving Finkel.
Η πλάκα, με περίπου 60 γραμμές σε σφηνοειδή γραφή, ανακαλύφθηκε από έναν ερασιτέχνη ιστορικό, τον Leonard Simmons τη δεκαετία του 1940. Ο Finkel πήρε την πλάκα από το γιο του Simmons.
Σύμφωνα με τον ερευνητή, υπάρχουν δεκάδες πλάκες που περιγράφουν την ιστορία της πλημμύρας. Είναι αυτές οι οποίες, προφανώς, αποτέλεσαν η βάση για το βιβλικό θρύλου. Ωστόσο, η πλάκα του Simmon είναι η πρώτη που περιγράφει την εμφάνιση του σκάφους.
Η πλάκα ρίχνει φως στο γνωστό θρύλο της Μεσοποταμίας, ο οποίος, σύμφωνα με τον ερευνητή, οδήγησε στην αντίστοιχη καταγραφή στην Παλαιά Διαθήκη, για το Νώε και την κιβωτό του, που έσωσε τον ίδιο και την οικογένειά από το κατακλυσμό που έπνιξε όλα τα έμβια όντα στη Γη.
Στη μετάφραση του Finkel, ο θεός που αποφάσισε να σώσει ένα μόνο άνθρωπο, είπε στον Atram-Hasis (βασιλιάς των Σουμερίων που έζησε πριν από τον κατακλυσμό και ο οποίος είναι ο αντίστοιχος Νώε σε παλαιότερες εκδόσεις της ιστορίας της κιβωτού) να καταστρέψει το σπίτι του, να εγκαταλείψει όλα του τα υπάρχοντα και «να διαφυλλάξει τη ζωή!»
«Σχεδιάστε ένα καράβι που θα έχει κυκλική μορφή. Το μήκος και το πλάτος του να είναι η ίδια.»
Πρέπει βέβαια να αναφέρουμε ότι στη Γέννεση της Παλαιάς Διαθήκης το σχήμα της Κιβωτού του Νώε περιγράφεται με διαφορετικό τρόπο – θα ήταν 300 πήχεις μήκος, 50 πήχεις πλάτος και 30 πήχεις ύψος (ένας πήχης ισούται με περίπου 0,5 μέτρα). Μάλιστα πρόσφατα ερευνητές ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν την Κιβωτό, που φαίνεται να αντιστοιχεί στα κείμενα της Παλαιάς Διαθήκης, αλλά και αυτό μένει να αποδειχτεί.
Πηγη
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου