Απρόοπτες εξελίξεις με αλληλοκαθαιρέσεις, σχολιάζουν οι ε/φ, σημειώθηκαν χθες στη Μουσουλμανική Κοινότητα της Αλβανίας. Συγκεκριμένα... χθες συνεδρίασαν μερικά από τα μέλη του Προεδρείου του Γενικού Συμβουλίου της Κοινότητας και με ανακοίνωσή τους που έστειλαν στα Μ.Μ.Ε. δήλωσαν ότι αποφάσισαν να θέσουν σε διαθεσιμότητα τον πρόεδρο της Μουσουλμανικής Κοινότητας της Αλβανίας Σελίμ Μούτσα. Στη θέση του διόρισαν προσωρινά τον μουφτή Τιράνων και Δυρραχίου, Ιλίρ Βόκσι. Σύμφωνα με τις σημερινές εφημερίδες, ο Βόκσι και οι οπαδοί του που καθαίρεσαν το Μούτσα, τον κατηγορούν για τρία θέματα :
1- Δε χειρίστηκε σωστά το θέμα του μουφτή της Λούσνια Τομόρ Μπορίτσι, ο οποίος, χωρίς την άδεια της Κοινότητας, έλαβε χρήματα από τη Σαουδική Αραβία για την ανέγερση τζαμιού,
2- Επέτρεψε στον ιμάμη της πολίχνης Τσερίκ κοντά στο Ελμπασάν να εορτάσει το μπαϊράμι μία ημέρα μετά τον εορτασμό του σε όλη τη χώρα, ισχυριζόμενος ότι το μπαϊράμι πρέπει να εορτασθεί την ώρα που εορτάζεται και στη Σαουδική Αραβία και
3- Επέτρεψε από τον Απρίλιο την ίδρυση στην Καβάγια του ΄΄Συνδέσμου των ιμάμηδων΄΄, μιας οργάνωσης που δρα εκτός του ελέγχου της Μουσουλμανικής Κοινότητας Αλβανίας.
Ο ίδιος ο Μούτσα, σημειώνουν οι εφημερίδες, χαρακτήρισε την καθαίρεση ως παράνομη και σε αντίθεση με το καταστατικό της Κοινότητας, το οποίο ορίζει, όπως ο Μούτσα ισχυρίζεται, ότι η καθαίρεση του προέδρου μπορεί να γίνει μόνο από το Γενικό Συμβούλιο και όχι από το προεδρείο του Γενικού Συμβουλίου. Ο Μούτσα πέρασε στην αντεπίθεση, κατηγορώντας τους αντιπάλους του για παράνομες πράξεις και αβάσιμες κατηγορίες και τονίζοντας ότι πίσω από την καθαίρεσή του βρίσκονται οι ίδιοι άνθρωποι που ευθύνονται και για τη δολοφονία του Σαλί Τιβάρι πριν από επτά χρόνια (σ.σ: Τον Ιανουάριο του 2003, κατά τρόπο περίεργο άγνωστοι δολοφόνησαν τον τότε ΓΓ της Κοινότητας Σαλί Τιβάρι μέσα στο γραφείο του στην Μουσουλμανική Κοινότητα της Αλβανίας στα Τίρανα. Η δολοφονία παραμένει ανεξιχνίαστη).
Ο Μούτσα δεν αρκέστηκε στις δηλώσεις. Αργά προχθες το βράδυ συγκάλεσε το προεδρείο της Κοινότητας, το οποίο υπό την προεδρία του καθαίρεσε τον μουφτή Τιράνων και ΄΄προσωρινό΄΄ πρόεδρο της Κοινότητας Ιλίρ Βόκσι, τον μουφτή Κούκες Αλί Χαλάτσι και τον ΓΓ της Κοινότητας Μπετίμ Τρούτσι. Σύμφωνα με τις εφημερίδες, οι τρεις τους θεωρήθηκαν από το Μούτσα ως ΄΄οι πρωτεργάτες του πραξικοπήματος εναντίον του΄΄.
Η Επιτροπή Θρησκευμάτων, αναφέρει η Πανοράμα και οι τ/σ News 24 και Ora News, ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ ότι αναγνωρίζει ως πρόεδρο της Μουσουλμανικής Κοινότητας τον Σελίμ Μούτσα, νόμιμα εκλεγμένο στο αξίωμα αυτό, ενώ για κάθε πρόβλημα, το οποίο αξιωματούχοι της Κοινότητας έχουν ως προς τον τρόπο διεύθυνσης της Κοινότητας, θα πρέπει να προσφύγουν στο δικαστήριο.
Στην πράξη, σύμφωνα με σχόλια μερίδας του τύπου, τα αίτια που προκάλεσαν τα χθεσινά προβλήματα στην Μουσουλμανική Κοινότητα είναι πιο βαθιά και το θέμα έχει δύο πτυχές. Η αντιπαράθεση στην πράξη δεν έχει να κάνει με απλά διαδικαστικά θέματα διοίκησης της Κοινότητας, αλλά με την ίδια την πορεία που θα ακολουθήσει η Μουσουλμανική Κοινότητα της Αλβανίας, αν θα ακολουθήσει δηλαδή την πορεία του παραδοσιακού Ισλάμ, όπως μέχρι σήμερα, ή αν θα αλλάξει πορεία και θα ακολουθήσει το σκληρό και ακραίο Ισλάμ. Εκπρόσωπος της πρώτης τάσης είναι ο σημερινός πρόεδρος Σελίμ Μούτσα, ενώ εκπρόσωποι της δεύτερης τάσης είναι νεαροί ιμάμηδες και μουφτήδες που σπούδασαν σε αραβικές χώρες και κατέχουν σήμερα σημαντικές θέσεις στην Κοινότητα και είναι οπαδοί του σκληρού Ισλάμ. Είναι ακριβώς αυτή η διαμάχη που υποχρέωσε χθες την Επιτροπή Θρησκευμάτων να παρέμβει και η ίδια στη διαμάχη. Ένας άλλος λόγος που βρίσκεται πίσω από τις χθεσινές εξελίξεις, σύμφωνα με ορισμένες εφημερίδες, είναι η τεράστια περιουσία της Μουσουλμανικής Κοινότητας, από την οποία κάποιοι επιδιώκουν να επωφεληθούν.
Πηγη
Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη εκτοξεύει τον τζίρο στην πληροφορική
Πριν από 9 δευτερόλεπτα
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου