Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Βρέθηκε πίνακας του Μπολντίνι αξίας 2,1 εκατομμύριων!

Ένας πίνακας αξίας 2,1 εκατομμυρίων ευρώ του Ιταλού καλλιτέχνη του 19ου αιώνα ΤζιοβάνιΜπολντίνι βρισκόταν κρεμασμένος σε ένα ερμητικά κλειστό διαμέρισμα του Παρισιού, εδώ και 70 χρόνια.


Η γυναίκα στην οποία ανήκε......

εγκατέλειψε το διαμέρισμα πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μετακόμισε στη Νότια Γαλλία και δεν επέστρεψε ποτέ σε αυτό με αποτέλεσμα να θεωρείται χαμένος ο πίνακας.


Πρόσφατα -και μετά τον θάνατό της, σε ηλικία 91 ετών- ειδικοί άνοιξαν το σπίτι για να προβούν σε λεπτομερή καταγραφή των αντικειμένων. Ο χρόνος έμοιαζε να είχε σταματήσει στη δεκαετία του ΄30.«Ανέδιδε οσμή πολυκαιρισμένης σκόνης» δήλωσε ο Ολιβιέ Σοπέν-Ζανβρί, που τον ανακάλυψε.


Περπατώντας κάτω από ψηλές ξύλινες οροφές, πέρασε μια παλιά ξύλινη σόμπα και ένα πέτρινο νεροχύτη στην κουζίνα και εντόπισε βαλσαμωμένη στρουθοκάμηλο και ένα προπολεμικό παιχνίδι Μίκι Μάους. Ξαφνικά, όμως, η καρδιά του χτύπησε δυνατά όταν είδε στο σαλόνι τον πίνακα που απεικονίζει μια γυναίκα ενδεδυμένη με απογευματινό φόρεμα σε ροζ μουσελίνα.


Αυτός ήταν ο πίνακας του Μπολντίνι, τον οποίον είχε εμπνευστεί από μια όμορφη Γαλλίδα, την παλιά μούσα τουΜαρθ ντε Φλοριάν, η εγγονή της οποίας ήταν η ιδιοκτήτρια του διαμερίσματος.


Οι ειδικοί αναζήτησαν καταχώριση του συγκεκριμένου πίνακα αλλά δεν βρήκαν τίποτε. «Κανένα βιβλίο και κανένας κατάλογος με τη δουλειά του Μπολντίνι δεν τον ανέφερε και δεν είχε ποτέ εκτεθεί» τονίζει ο Μαρκ Οταβί, ειδικός έργων τέχνης που κλήθηκε να τον εκτιμήσει.


Τελικά οι ειδικοί την αναφορά του πίνακα σε βιβλίο της χήρας του καλλιτέχνη. Εκεί ανέφερε πως ο πίνακας δημιουργήθηκε το 1898, όταν η Μις ντε Φλοριάν ήταν 24 ετών. Ακολούθησε δημοπρασία με τιμή εκκίνησης 300.000 ευρώ, η οποία εκτοξεύθηκε στα 2,1 εκατ. ευρώ λόγω των αλλεπάλληλων προσφορών δέκα υποψηφίων αγοραστών.


Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan