Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

«Αγνοείται» η σύζυγος του Νομπελίστα αντιφρονούντα, Λίου Σιαομπό



Η σύζυγος του Λίου Σιαομπό, που τιμήθηκε με το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης 2010, συνεχίζει να αγνοείται έως σήμερα, Κυριακή, σύμφωνα με τους δικηγόρους του άντρα της. Δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο αναφέρουν ότι η Λιου Σια Σιαομπό ξεκίνησε χθες για να επισκεφθεί στη φυλακή στη βορειοανατολική Κίνα τον σύζυγος της προκειμένου να τον ενημερώσει για τη βράβευση του.



Σύμφωνα με τους δικηγόρους του Κινέζου ακτιβιστή, δεν έχουν μπορέσει να έλθουν σε επαφή με τη Λίου Σια αφότου "την πήραν αστυνομικοί", το βράδυ του Σαββάτου, λίγη ώρα αφότου απονεμήθηκε από την Επιτροπή Νομπέλ το βραβείο."Δεν έχουμε καταφέρει να έλθουμε σε επαφή μαζί της, δεν ξέρουμε πού βρίσκεται", δήλωσε ο Ντινγκ Σικούι και πρόσθεσε πως "ανησυχούμε γα την ασφάλεια της. Πιστεύουμε ότι η αστυνομία την πάει να δει το Λίου Σιαομπό, αλλά δεν έχουμε τρόπο να το επιβεβαιώσουμε".

Ο Λίου έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 11 ετών κατηγορούμενος ότι δρούσε κατά της κυβέρνησης.

Οι αρχές έχουν αποκλείσει μέρος του οδικού δικτύου στην πόλη Τζιντσού, στην επαρχία Λιάονινγκ, όπου είναι φυλακισμένος ο Λίου, ενώ αστυνομικοί αφήνουν μόνο τους κατοίκους να περνούν.

Δημοσιογράφοι που επιχείρησαν να μεταβούν στη φυλακή ενημερώθηκαν ότι απαγορεύεται.

Ο 54χρονος συγγραφέας είναι ο πρώτος Κινέζος που λαμβάνει βραβείο Νόμπελ.

Συνέθεσε το μανιφέστο "Χάρτα 08", με το οποίο ζητά περισσότερα δικαιώματα για τους πολίτες.

Η κυβέρνηση της Κίνας εκφράστηκε με οργή για την απονομή, χαρακτηρίζοντας το Λίου "εγκληματία" και την απονομή του βραβείου σε αυτόν "προσβολή" στα "ιδανικά του Νομπέλ".

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan