Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

ΣΟΚ; Ακρωτηριάζουν διαβητικούς επειδή το ΙΚΑ δεν πληρώνει

Φρίκη προκαλεί η άρνηση του ΙΚΑ να καλύψει σε ασθενείς ειδικά παπούτσια για διαβητικούς, με το επιχείρημα ότι ο ακρωτηριασμός είναι φθηνότερος. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», το ΙΚΑ έκρινε ότι δεν μπορούσε να χορηγήσει ειδικά παπούτσια σε διαβητικό επειδή το αναγκαίο αυτό εξάρτημα «είναι πολύ ακριβό»

Όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη η περίπτωση που ήλθε στο φως της δημοσιότητας δεν είναι η μόνη....


Στην Ελλάδα ακρωτηριάζονται κάθε χρόνο 2.000 – 3.000 διαβητικοί, και οι ειδικοί τονίζουν ότι ο ακρωτηριασμός θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί σε πολλές περιπτώσεις. Όπως αναφέρουν, τα παπούτσια δεν είναι απλά μία «ευκολία» μέχρι ο ασθενής να ακρωτηριαστεί, αλλά θεραπευτικό μέσο με το οποίο ο ασθενής θα μπορούσε να γλιτώσει και τον ακρωτηριασμό.

Σε έγγραφο του ΙΚΑ που είδε το φως της δημοσιότητας, υποστηρίζεται ότι «η έκτακτη ειδική επιτροπή της διοίκησης, έπειτα από εμπεριστατωμένη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι με τη χρήση των διαβητικών παπουτσιών δεν αποφεύγεται ο ακρωτηριασμός του ποδιού απλά καθυστερεί για ένα δύο χρόνια και το αναμενόμενο όφελος θα είναι μικρότερα από το προβλεπόμενο κόστος. Επομένως το συγκεκριμένο είδος δεν χορηγείται από το ίδρυμα».

Ωστόσο η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη προσάπτει στο ΙΚΑ και επιστημονική άγνοια. «Επικαλούνται στοιχεία που δεν έχουν επιστημονική βάση. Αντίθετα, το παράδειγμα της Γερμανίας έχει δείξει μείωση των ακρωτηριασμών έως και κατά 85% με την εφαρμογή τριών μέτρων: Της ιατρικής διάγνωσης και παρέμβασης, της χορήγησης θεραπευτικών υποδημάτων και κατάλληλης υπόδυσης και της εκπαίδευσης του ασθενούς», αναφέρει.


Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan