Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Πουκάμισο με δορυφορική λήψη

Πρόσφατες έρευνες που διεξάγονται στον χώρο της ηλεκτρονικής τεχνολογίας της ένδυσης «E–Textile» καταπιάνονται με ευέλικτες κεραίες που μπορούν να ενσωματωθούν σε πουκάμισα, επιτρέποντας στο χρήστη να επικοινωνεί ασύρματα με χαμηλής τροχιάς δορυφόρους (Low Earth Orbit, LEO) όπως οι Iridium και να ανταλλάσσει πληροφόρηση σε υψηλότερο και ευρύτερο πεδίο, συμπεριλαμβανομένης της ενδεικνυόμενης GPS θέσης του.

Δεν πρόκειται για νέα ιδέα ούτε για εύκολο εγχείρημα. Οι κεραίες που φοριούνται ή αλλιώς «wearable antennas» αποτελούν εγχείρημα της εταιρείας Wearable Antenna Technologies Inc που ιδρύθηκε και λειτουργεί από βετεράνους πολέμου, με σκοπό να
δημιουργήσουν κεραίες που εφαρμόζουν στα γιλέκα προστασίας που χρησιμοποιούν τα σώματα ασφαλείας των ΗΠΑ στις τακτικές επιχειρήσεις τους.

Ο σκοπός αυτού του εγχειρήματος είναι... να βοηθήσει στην απόκρυψη της ταυτότητας του χειριστή ασυρμάτου, που αποτελεί τον κύριο σύνδεσμο επικοινωνίας μεταξύ των χερσαίων δυνάμεων, των μονάδων υποστήριξης, των αεροσκαφών, των ειδικών δυνάμεων, των μονάδων άμεσης δράσης κ.λπ.. Επίσης, ο συγκεκριμένος ρουχισμός βελτιώνει την κινητικότητα των δυνάμεων, αφού μειώνει τον εξοπλισμό που είναι αναγκασμένη να φέρει η κάθε μονάδα.

Έρευνα που διεξάγεται από κοινού μεταξύ της φινλανδικής άμυνας και της αεροδιαστημικής μονάδας «Patria» από τη μία πλευρά και του Φινλανδικού Κέντρου Ασύρματης Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου του Oulu από την άλλη, προσπαθεί να αποδείξει την επίτευξη προσωπικής δορυφορικής επικοινωνίας με δορυφόρους όπως οι Iridium. Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να βρει πρόσφορο έδαφος σε στρατιωτικές εφαρμογές ή εκτεταμένες επιχειρήσεις διάσωσης.

Μεγάλο μέρος της μελέτης έχει αφιερωθεί στην εξεύρεση του κατάλληλου υλικού υποστρώματος που θα εκπέμπει τα σήματα. Διότι το ύφασμα θα πρέπει αφενός να είναι αρκετά ελαστικό και αφετέρου να τηρεί τον κώδικα στρατιωτικής ενδυματολογίας (άκαμπτο & ατσαλάκωτο), ενώ ο χρήστης θα πρέπει να μη θυσιάζει την άνεσή του για αυτό. Μέχρι στιγμής, αρκετά δείγματα έχουν ανταποκριθεί στις προσδοκίες και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.

Η κεραία που πρόκειται να ενσωματωθεί στο ύφασμα θα πρέπει να βρίσκεται σε πλήρη αρμονία τόσο με το ρούχο όσο και με τις κινήσεις του σώματος του χρήστη. Συνεπώς, οι κεραίες θα πρέπει να είναι ευέλικτες αλλά ταυτόχρονα, να παραμένουν σε καλή κατάσταση όπως και σε πλήρη λειτουργία.

Το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και 18 μήνες. Μέχρι σήμερα, έχει ολοκληρωθεί η έρευνα για την εξεύρεση της κατάλληλης κεραίας και έχουν επιλεγεί αρκετά δείγματα. Η έκδοση των αποτελεσμάτων για την επιλογή των κατάλληλων υλικών που θα φέρουν την κεραία, όπως και τα συμπεράσματα όσον αφορά στις τεχνικές που θα χρησιμοποιηθούν, θα δοθούν μέχρι τα τέλη του μήνα.

Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan