Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Το φαινόμενο Deja vu..

Ο όρος προμνησία περιγράφει την αίσθηση ότι κάποιος έχει δει ή βιώσει ξανά στο παρελθόν μία κατάσταση. Συχνότερα χρησιμοποιείται ο όρος déjà vu που στη γαλλική γλώσσα σημαίνει "ήδη ιδωμένο"....





Η εμπειρία της προμνησίας συνοδεύεται συνήθως από μία αίσθηση "παράξενου", και αποδίδεται από το υποκείμενο της εμπειρίας σε όνειρό του, παρόλο το ότι υπάρχει η αίσθηση ότι η εμπειρία έχει πραγματικά υπάρξει στο παρελθόν. Το φαινόμενο είναι αρκετά συχνό και επίσημες έρευνες έχουν δείξει ότι περισσότερο από το 70% των ανθρώπων το έχουν βιώσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.



Η προμνησία έχει συσχετιστεί με μη επιστημονικά αποδεδειγμένα φαινόμενα όπως η μετενσάρκωσηή η εξωαισθητηριακή αντίληψη. Στην πρώτη περίπτωση, η αίσθηση της ανάμνησης που έχει το άτομο αποδίδεται στο ότι είχε μία παρόμοια εμπειρία σε προηγούμενη ζωή του. Στη δεύτερη περίπτωση, η εξήγηση που δίνεται είναι ότι το άτομο είχε "προφητέψει" την εμπειρία που βιώνει, μέσω π.χ. ενός ονείρου.


Ωστόσο το déjà vu είναι μια παροδική αποτυχία της μνημης, μας εξηγεί ο Chris Moulin, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Leeds, στην Αγγλία . Είναι ένας από τους λίγους επιστήμονες που εχει ασχοληθεί ενδελεχείς με το Deja vu και είναι σε θέση να δωσει μια εξήγηση για αυτό το περίεργο φαινόμενο, παρολο που υπάρχουν ακόμη πολλά κενά.




Όταν θυμόμαστε το παρελθόν στον εγκέφαλο ενεργοποιείται ένα κύκλωμα του κροταφικού λοβού, το οποίο βρίσκεται ακριβώς πίσω από τα αυτιά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εμπειρία της ανάμνησης. Όταν αυτό δυσλειτουργει τοτε υπαρχει το «déjà vu».




Συμφωνα με τις παρατηρήσεις του το φαινόμενο διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα. Και το αισθάνονται το 60% των ανθρώπων μεχρι πέντε φορές το χρόνο. Εμφανίζεται πιο συχνά σε καταστάσεις στρες ή κούρασης και είναι λιγότερο συχνές καθώς γερνάμε. Μερικές φορές μαλιστα είναι προαγγελος μιας επικείμενης επιληψίας.


Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan