Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Δολοφονία δημάρχου στο Μεξικό

Ο δήμαρχος μιας μικρής κωμόπολης του νοτιοανατολικού Μεξικού σκοτώθηκε από αγνώστους, ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία.

Είναι ο δωδέκατος δημοτικός αιρετός αξιωματούχος που δολοφονείται στη χώρα από την αρχή του χρόνου και ο έκτος, εδώ και λίγο περισσότερο από ένα μήνα.

Μερικές τοπικές και περιφερειακές εκλογές πραγματοποιήθηκαν τον Ιούλιο και άλλες είναι προγραμματισμένες για το 2001.

Οι προεκλογικές εκστρατείες... προκαλούν συχνά αύξηση της βίας στο Μεξικό, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου τα καρτέλ των ναρκωτικών κάνουν αισθητή την παρουσία τους κυρίως μέσω της πίεσης που ασκούν στους πολιτικούς κύκλους.

Σε όλη τη χώρα, ο "πόλεμος κατά των καρτέλ" έχει στοιχίσει τη ζωή σε 28.000 ανθρώπους αφότου ήρθε στην εξουσία στα τέλη του 2006 ο πρόεδρος Καλντερόν, ο οποίος έστειλε 50.000 στρατιωτικούς για να ενισχύσουν την αστυνομία.

Το τελευταίο θύμα, ο Αντόνιο Χιμένες, ένας 47χρονος εκπαιδευτικός που επρόκειτο να αναλάβει τον Ιανουάριο καθήκοντα δημάρχου στο Μαρτίρες ντε Τακουμπάγια,μια μικρή κωμόπολη 1.200 κατοίκων στην περιοχή της Οαχάκα, σκοτώθηκε με δύο σφαίρες, στο κεφάλι και στο στήθος, ενώ επέστρεφε από την εργασία του στα χωράφια.

Ο Χιμένες είχε εκλεγεί με το Επαναστατικό Θεσμικό Κόμμα, που έχασε τις τελευταίες περιφερειακές εκλογές από το αντίπαλό του Κόμμα Εθνικής Δράσης (PAN) του προέδρου Φελίπε Καλντερόν.


Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan