Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010
Τα «λάθη» του ύπνου
1.Σας παίρνει ο ύπνος με ανοιχτή την τηλεόραση
Γιατί είναι λάθος: Όσο κοιμόμαστε, το μυαλό μας ξεκουράζεται, χωρίς όμως να σταματά να λειτουργεί. Είναι, μάλιστα, σε θέση να «πιάνει» οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα, ακόμα και μικρής έντασης. Σύμφωνα με έρευνες, ένα μικρό ποσοστό φωτεινότητας μπορεί να είναι αρκετά ισχυρό ώστε να εισβάλει στον αμφιβληστροειδή ενώ έχουμε τα μάτια μας κλειστά. Επίσης, ασυνήθιστοι ενοχλητικοί ήχοι, κυρίως την πρώτη, αλλά και τις δύο τελευταίες ώρες του ύπνου, έχουν το μεγαλύτερο αντίκτυπο στον κύκλο του. Ο εγκέφαλός μας προσπαθεί να αγνοεί τα ερεθίσματα αυτά, ώστε να μη χρειαστεί να ξυπνήσουμε, ωστόσο επεμβαίνουν στον κύκλο του ύπνου και δεν μας αφήνουν να κοιμηθούμε όπως θα έπρεπε. Έτσι, ξυπνάμε κουρασμένοι και εκνευρισμένοι, χωρίς να ξέρουμε το λόγο.
Κάντε το σωστό. Βγάλτε την τηλεόραση από το υπνοδωμάτιο και αντικαταστήστε τη βραδινή σας αυτή συνήθεια με το διάβασμα ενός βιβλίου. Είναι ο ιδανικός τρόπος για να σας πάρει ο ύπνος.
2.Κοιμάστε σε σκληρό στρώμα
Γιατί είναι λάθος. Με τα πολύ σκληρά στρώματα, που θεωρούσαν ιδανικά οι γιαγιάδες μας, καταπονούνται τα βαριά μέρη του σώματος, όπως η λεκάνη, επειδή εμποδίζεται η κυκλοφορία του αίματος, κι έτσι ξυπνάτε κουρασμένοι. Αντίστοιχα, βέβαια, και τα υπερβολικά μαλακά στρώματα δημιουργούν καμπύλη στο σώμα, με αποτέλεσμα η σπονδυλική στήλη και οι αρθρώσεις να μην ξεκουράζονται στη φυσική τους στάση.
Κάντε το σωστό Επιλέξτε ένα στρώμα ούτε πολύ σκληρό ούτε ιδιαίτερα μαλακό, που να «υποστηρίζει» το σώμα χωρίς να προκαλούνται ζημιές στις αρθρώσεις και στα κόκαλα. Μην πάρετε το πρώτο στρώμα που δοκιμάσατε, επειδή σας φάνηκε πιο βολικό από το δικό σας. Είναι προφανές ότι ένα καινούργιο στρώμα θα είναι πιο αναπαυτικό από ένα παλιό. Κάντε μια έρευνα αγοράς και μη διστάσετε να ξαπλώσετε σε διαφορετικά στρώματα, προκειμένου να βρείτε το πιο άνετο.
Tip Αν δεν θέλετε να διαθέσετε άμεσα χρήματα για την αντικατάσταση του παλιού σας στρώματος, μπορείτε να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας επιλέγοντας ένα επίστρωμα, το οποίο τοποθετείται πάνω από το στρώμα και είναι σαφώς φθηνότερο.
Ο οργανισμός χρειάζεται δροσερό περιβάλλον κατά τη διάρκεια του ύπνου
3.Έχετε βαρύ πάπλωμα
Γιατί είναι λάθος: Οι κινήσεις του σώματος κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι μεν περιορισμένες, αλλά υπαρκτές. Ένα βαρύ πάπλωμα που δυσκολεύει την κίνηση δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να ξυπνήσετε το πρωί νιώθοντας κουρασμένοι. Επίσης, ένα πάπλωμα πρέπει να δημιουργεί την ιδανική θερμοκρασία για έναν ξεκούραστο ύπνο. Επειδή ο οργανισμός χρειάζεται δροσερό περιβάλλον κατά τη διάρκεια του ύπνου, η θερμοκρασία του σώματος πέφτει κατά μισό βαθμό όταν κοιμόμαστε. Από την άλλη, το υπερβολικό κρύο, αλλά και η πολλή ζέστη, αυξάνουν τον αριθμό και τη διάρκεια των αφυπνίσεων κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Κάντε το σωστό: Επιλέξτε ένα ελαφρύ πάπλωμα που σας επιτρέπει να κινείστε ελεύθερα. Το ζητούμενο είναι, επίσης, να μην κρυώνετε ενώ κοιμάστε, αλλά ούτε να ξυπνάτε ιδρωμένοι.
4.Κοιμάστε με ανοιχτό το κινητό τηλέφωνο
Γιατί είναι λάθος: Αρκετές έρευνες συνδέουν τη χρήση κινητού τηλεφώνου το βράδυ με διαταραχές στον ύπνο, σύγχυση, καθώς και πρόκληση πονοκεφάλων, ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμη ασφαλή στοιχεία που να επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο. Είναι γεγονός ότι το ενεργοποιημένο κινητό τηλέφωνο εκπέμπει ακτινοβολία ανά διαστήματα, δεν γνωρίζουμε όμως τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει κάτι τέτοιο στην υγεία μας. Επιπλέον, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι, αν και πρόκειται για σπάνιες περιπτώσεις, έχουν καταγραφεί περιστατικά κινητών που έχουν «σκάσει» καθώς φορτίζουν.
Κάντε το σωστό: Μην τοποθετείτε το κινητό στο κομοδίνο, δίπλα στο κεφάλι σας, ενώ κοιμάστε. Ασφαλής απόσταση θεωρείται το 0,5-1 μ. από το σώμα σας. Ακουμπώντας, μάλιστα, το κινητό στο πάτωμα -ειδικά όταν το φορτίζετε-, είστε προστατευμένοι ακόμα και στην εξαιρετικά σπάνια περίπτωση που θα «σκάσει», αφού δεν πρόκειται να σας «πάρουν τα σκάγια»!
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Στυλιανό Δερμιτζάκη, ειδικό παθολόγο, και τον κ. Στέφανο Τσιτομενέα, αντιπρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, καθηγητή Τηλεπικοινωνιών στο ΤΕΙ Πειραιά.
vita.gr
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου