Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Βασίλης Αγγελόπουλος : από τη Θεσσαλονίκη στη NASA και από τη NASA στο "Artemis" και "Themis"

Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1965 και σπούδασε Φυσικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Προχώρησε σε μεταπτυχιακές σπουδές στην Φυσική με ειδίκευση στην Διαστημική Φυσική, στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Λος Άντζελες.
Μετά από πολυετή ερευνητική καριέρα στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του John Hopkins και στο εργαστήρι JPS της NASA, διδάσκει από το 2007 στο Τμ.Γήινης και Διαστημικής Φυσικής του Πανεπιστημίου του Λος Άντζελες.
Του έχει απονεμηθεί το μετάλλιο
 B.Macelwane της Αμερικάνικης Γεωφυσικής Ένωσης το 1993 και το μετάλλιο Zeldovich από την Διεθνή Επιτροπή Διαστημικής Έρευνας και την Ρώσική Ακαδημία Επιστημών το 2001.
Ήταν ο συντονιστής και επιστημονικός υπεύθυνος της αποστολής THEMIS από το 2001 έως το 2009. Η αποστολή των 5 δορυφόρων του THEMIS με τον ίδιο πύραυλο γύρω από τη γη είχε σκοπό την κατανόηση των διαστημικών διεργασιών που δημιουργούν τις εκρηκτικές εκλάμψεις του πολικού σέλας. Οι διεργασίες αυτές, μαγνητικές υποκαταιγίδες, εκλύουν ενέργεια στο διάστημα ίση με ένα σεισμό 5,5 richter σε μορφή ενεργειακών σωματιδίων. Η αποστολή, με εκτόξευση το 2007, είχε πλήρη επιτυχία και διάνοιξε νέα κεφάλαια στην κατανόηση του διαστημικού περιβάλλοντος....
Στο τέλος του THEMIS το 2009, οι δύο από τους πέντε δορυφόρους θα πάγωναν λόγω των μεγάλων εκλείψεων. Μέσα στο 2010 οι δύο πιο μακρινοί θα έχαναν, δηλαδή τα ηλιακά τους κύτταρα και θα καταστέφονταν λόγω υπερβολικού ψύχους.
Έτσι, γεννήθηκε η νέα αποστολή της NASA, η ARTEMIS, η οποία στοχεύει να μελετήσει την επιτάχυνση των σωματιδίων, την τουρμποειδή ροή (turbulent flow) και την αλληλεπίδραση σελήνης και ηλιακού ανέμου στην περιοχή της τροχιάς της Σελήνης.
Απώτερος σκοπός της αποστολής είναι να παραμετροποιήσει αυτές τις διεργασίες, ώστε να προβλεφθεί η επίδραση ηλιακού ανέμου σε μελλοντικούς δορυφόρους και εξερευνητές.
"ARTEMIS" είναι τα αρχικά των λέξεων "Acceleration, Reconnection, Turbulence and Electrodynaics of Moon's Interactions with the Sun" καθότι η θεά Άρτεμις στην αρχαιότητα συχνά συνδεόταν με την Σελήνη.
ακαδημαϊκός λόγος
Ο κ. Αγγελόπουλος συντονίζει και πάλι αυτό το εγχείρημα που θα δώσει πλήρη εικόνα του διαστημικού περιβάλλοντος της σελήνης.
Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan