Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010

Ακόμα πιο μαύρα τα βλέπει η Κομισιόν για την Ελλάδα!


Κράτησαν λίγο τα χαμόγελα για την επιμήκυνση…Τα χαμόγελα για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ που δανείζεται η χώρα από τον μηχανισμό στήριξης κράτησαν λίγο, καθώς οι Βρυξέλλες έρχονται να “σφίξουν” ακόμη περισσότερο τον κλοιό γύρω από την ελληνική οικονομία.

Στις φθινοπωρινές της εκτιμήσεις η Κομισιόν τα βλέπει ακόμη πιο μαύρα για την χώρα μας, σε σχέση με τις προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή. Σύμφωνα με τα στοιχεία στα οποία αναφέρεται ο αρμόδιος περί τα οικονομικά Επίτροπος κ. Όλι Ρεν, το έλλειμμα της χρονιάς θα κλείσει στο 9,6% του ΑΕΠ αντί εκτίμησης για 9,4% που αναφέρεται στον προϋπολογισμό. Επιπλέον, σε έλλειμμα της τάξης του 8%, έναντι ελληνικής πρόβλεψης για 7,8%, αναφέρεται η πρόβλεψη και για τη νέα χρονιά...

Βραχνάς το χρέος

Το δημόσιο χρέος από 140,2% του ΑΕΠ το 2010 εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στο 150,2% του ΑΕΠ το 2011 και στο 156% του ΑΕΠ το 2012.

Στις νέες προβλέψεις της, τις οποίες έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, η Κομισιόν εκτιμά ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2012. Ειδικότερα, εκτιμά ότι η ύφεση στη χώρα μας θα διαμορφωθεί στο 4,2% του ΑΕΠ, για να μειωθεί στο 3% το 2011. Το 2012 αναμένεται να καταγραφεί θετικός ρυθμός ανάπτυξης της τάξεως του 1,1%.

Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανεργία, η οποία προβλέπεται να κλείσει φέτος στο 12,5%, να αυξηθεί στο 15% το 2011 και να σημειώσει περαιτέρω άνοδο στο 15,2% το 2012.

Όσον αφορά στον πληθωρισμός, προβλέπεται ότι από 4,6% το 2010 θα μειωθεί στο 2,2% το 2011 και στο 0,5% το 2012.

Οι εξελίξεις για την ελληνική οικονομία αλλά και τον τραπεζικό χώρο βρέθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας στο επίκεντρο σύσκεψης του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιώργο Προβόπουλο και τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών κ. Βασίλη Ράπανο.

Για δε τις εξελίξεις σε σχέση και με τις διαδικασίες επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανεισμού από την Τρόικα, ο κ. Παπακωνσταντίνου θα αναφερθεί στη διάρκεια ομιλίας του το απόγευμα σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, όπου μεταξύ άλλων πρόκειται να μιλήσει και ο εκ των ελεγκτών της Τρόικας κ. Ντερούζ.
Ικανοποίηση για την επιμήκυνση

Με ικανοποίηση και ανακούφιση, πάντως, δέχτηκαν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης την απόφαση των ευρωπαϊκών χωρών να επιμηκύνουν τον χρόνο αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. που χορήγησαν στην Ελλάδα.

Ο υπουργός οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου μιλώντας σε δημοσιογράφους τόνισε: «Σε κάθε συζήτηση με διεθνείς επενδυτές αυτό που ερχόταν στο προσκήνιο ήταν διαρκώς το τι θα γίνει το 2014 και 2015 όπου θα είχαμε υψηλές πληρωμές. Το ΔΝΤ είχε δηλώσει διαθεσιμότητα να επεκτείνει την αποπληρωμή, όμως δεν είχε ποτέ τεθεί επίσημα το θέμα πολιτικά. Η συζήτηση γινόταν σε τεχνικό επίπεδο για το καλοκαίρι του 201, αν όλα πήγαιναν καλά. Είναι μια σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα γιατί δε θα έχουμε 3 χρόνια περίοδο χάριτος και εξόφληση σε 2 χρόνια αλλά θα έχουμε 4 συν 7».

Ο Γ.Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική ευκαιρία που ανοίγει το δρόμο όχι μόνο για επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους αλλά συμβάλλει να ανοίξουν οι αγορές μια ώρα αρχύτερα για την χώρα μας.

Τόνισε πάντως ότι ο χρόνος διάρκειας του προγράμματος και εφαρμογής των μέτρων του μνημονίου είναι άσχετος από τον χρόνο αποπληρωμής των δανείων και ξεκαθάρισε ότι το μνημόνιο δεν επεκτείνεται μέχρι το 2021.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan