Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

ΔΕΚΑΔΕΣ "ΑΓΝΩΣΤΑ" ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΠΙΚΑΣΟ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΔΥΟ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΑΝΗ ΑΚΤΗ

Τουλάχιστον 271 έργα του Πάμπλο Πικάσο, που χρονολογούνται από το 1900 έως το 1932, και των οποίων την ύπαρξη αγνοούσαν οι πάντες, ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, αναγκάζοντας τους κληρονόμους του να καταθέσουν μήνυση κατ' αγνώστων για κλεπταποδοχή.Το θέμα αποκάλυψε η γαλλική εφημερίδα Liberation.Οι πίνακες, τα μπλοκ και τα σκίτσα, των οποίων η αξία υπολογίζεται σε 60 εκατ. ευρώ, παρουσιάστηκαν από ένα ζευγάρι ηλικιωμένων στην Κυανή Ακτή, που επιθυμούσε να αποκτήσει πιστοποιητικό αυθεντικότητάς τους, κυρίως από τον γιο του ζωγράφου Κλοντ Πικάσο, ο οποίος είναι και ο διαχειριστής της κληρονομιάς του...
Μεταξύ των αγνώστων έργων του περιλαμβάνονται και εννέα κυβιστικά κολάζ, των οποίων η αξία εκτιμάται στα 40 εκατ. ευρώ, μία υδατογραφία της «μπλε εποχής» του, γκουάς, λιθογραφίες και πορτρέτα της πρώτης συζύγου του Όλγας.Ο Πιέρ Λε Γκενέκ, 71 ετών, που από τον Ιανουάριο ήλθε επανειλημμένως σε επαφή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τον Κλοντ Πικάσο, προτού τον συναντήσει τελικά στο Παρίσι τον Σεπτέμβριο, είχε εργαστεί ως ηλεκτρολόγος για τον Πάμπλο Πικάσο κατά τα τελευταία τρία χρόνια της ζωής του ζωγράφου.Ο ίδιος τονίζει πως έχει τοποθετήσει συστήματα συναγερμού σε πολλές από τις κατοικίες του διάσημου καλλιτέχνη, κυρίως στην Έπαυλη Καλιφόρνια, όπου βρίσκονταν πολλά από τα έργα αυτά.Στις 23 Σεπτεμβρίου οι κληρονόμοι και οι ειδικοί που ρωτήθηκαν αποφάσισαν να ασκήσουν δίωξη κατ’ αγνώστων για κλεπταποδοχή. Τα έργα κατασχέθηκαν στις 5 Οκτωβρίου από το ειδικό τμήμα της αστυνομίας στην κατοικία του ζεύγους στο Μουάν-Σαρτού στις Αλπ-Μαριτίμ. Την κατάσχεση επιβεβαίωσε την Κυριακή και η αστυνομία.Σύμφωνα με τη Liberation, ο συνταξιούχος ηλεκτρολόγος είχε τεθεί υπό προσωρινή κράτηση. Ο ίδιος δηλώνει αθώος και υποστηρίζει πως κάποια έργα του τα δώρισε ο ίδιος ο ζωγράφος και κάποια η σύζυγός του Πικάσο.
Σε ερώτηση της εφημερίδας, ο Κλοντ Πικάσο υποστηρίζει πως αποκλείεται ο πατέρας του να «δώρισε μία τέτοια ποσότητα».«Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ, αυτό δεν ευσταθεί. Όλα τούτα ήσαν μέρος της ζωής του» είπε, σημειώνοντας πως επιθυμεί η δικαιοσύνη να χύσει φως στην υπόθεση «ώστε κανείς να μην μπορεί να επωφεληθεί από μία κακή πράξη».«Δεν θα πρέπει η πολιτιστική κληρονομιά να βρίσκεται διεσπαρμένη» πρόσθεσε.
Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan