Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Ενα αερόστατο-«φανάρι» της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Πετάει πάνω από το Παρίσι και ειδοποιεί σαν φωτεινός σηματοδότης για την ποιότητα του αέρα που αναπνέουν οι κάτοικοι


«το “Αir de Ρaris” είναι απολύτως οικολογικό, αφού είναι αθόρυβο και δεν καίει καύσιμα»


Το «Αir de Ρaris» («Αέρας του Παρισιού»), ένα τεράστιο αερόστατο διαμέτρου 22 και ύψους 32 μ., μετράει την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα της Πόλης του Φωτός. Ιπταται σε ύψος 150 μέτρων πάνω από το πάρκο Αντρέ Σιτροέν και αλλάζει χρώματα: γίνεται πράσινο όταν ο ατμοσφαιρικός αέρας είναι καθαρός, πορτοκαλί όταν η κατάσταση είναι ενδιάμεση και κατακόκκινο όταν είναι μολυσμένος, ακριβώς όπως οι φωτεινοί σηματοδότες των δρόμων. Η ποιότητα του αέρα υπολογίζεται κατόπιν μετρήσεων των επιπέδων διοξειδίου του αζώτου, του όζοντος και των μικροσωματιδίων πάνω από το Παρίσι.
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι το μετεωρολογικό αερόστατο θα βοηθήσει, μεταξύ άλλων, όσους αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα, αφού με ένα μόνο βλέμμα ψηλά θα μπορούν να αποφασίσουν άμεσα αν θα βγουν ή όχι από το σπίτι τους. 
Μ΄ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια, αφού έτσι, πέραν από την αδιαμφισβήτητη «πράσινη» αξία του «Αir de Ρaris», δημιούργησαν έναν ακόμη πόλο έλξης για τους τουρίστες, με ελάχιστο κόστος. Και το αστικό τοπίο του Παρισιού απέκτησε ακόμη ένα σημείο αναφοράς.

tovima.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan