Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Μέχρι και 10.000 ευρώ πρόστιμο για το κάπνισμα!

Σε όλες τις επιχειρήσεις, τους ΟΤΑ, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αλλά και στις ΔΕΥΑ απέστειλε την Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά την απαγόρευση του καπνίσματος η διεύθυνση Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Διοίκησης Τρικάλων.
Απαγορεύεται
Μεταξύ άλλων σημειώνεται πως... «απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς δημόσιους και κλειστούς χώρους εργασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στους εκπαιδευτικούς, στους νοσηλευτικούς, στα μέσα και στους σταθμούς μαζικής μεταφοράς, στους χώρους αθλητικών εγκαταστάσεων, στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κ.α. Αρμόδιες αρχές ελέγχου και όργανα ελέγχου βεβαίωσης των παραβάσεων και επιβολής κυρώσεων ορίζονται οι Υγειονομικές υπηρεσίες των οργανισμών Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού, η Δημοτική Αστυνομία, οι Λιμενικές αρχές.
Πρόστιμα
Πρόστιμα επιβάλλονται τόσο στους παραβάτες αλλά και στους υπευθύνους των χώρων εργασίας ή υγειονομικού ενδιαφέροντος. Οι υπεύθυνοι θα πρέπει να φροντίζουν για την ανάρτηση απαγορευτικού σήματος στο χώρο ευθύνης τους, την απομάκρυνση των σταχτοδοχείων, την σύσταση στους παραβάτες και την συνεργασία με τις ελεγκτικές αρχές καθώς επίσης θα πρέπει να προμηθευτούν «Βιβλίο Αναφοράς του Ν.3868/2010», αριθμημένο και θεωρημένο από την αδειοδοτούσα αρχή.
Ποσά
Στους υπεύθυνους διαχείρισης και λειτουργίας των χώρων όπου απαγορεύεται δια του Νόμου το κάπνισμα καθώς επίσης και σε όσους πωλούν προϊόντα καπνού και αλκοόλ σε ανηλίκους ή διαφημίζουν προϊόντα καπνού τα πρόστιμα κυμαίνονται από 500 έως 10.000 ευρώ, όπως περιγράφονται κατά περίπτωση. Τα πρόστιμα σε κάθε υποτροπή διπλασιάζονται και στην τέταρτη υποτροπή σφραγίζεται προσωρινά το κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για δέκα μέρες. Στην πέμπτη υποτροπή ανακαλείται οριστικά η άδεια αυτού. Τα επιβαλλόμενα πρόστιμα σε όσους πωλούν προϊόντα καπνού και αλκοόλ σε ανήλικους και όσους παραβιάζουν τις διατάξεις του σχετικού Νόμου σχετικά με την διαφήμιση προϊόντων καπνού κυμαίνονται από 500 έως 10.000 ευρώ.
Τα επιβαλλόμενα πρόστιμα στους καπνίζοντες κυμαίνονται από 50 έως 500 ευρώ. Επειδή τα Νοσηλευτικά και Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, διευκρινίζεται, αποτελούν ιδιαίτερα ευαίσθητους χώρους τα πρόστιμα εκεί θα ξεκινούν από 100 ευρώ,για τους παραβάτες καπνιστές.
Επισημαίνεται επιπροσθέτως ότι η παράβαση του ισχύοντος Νόμου από υπαλλήλους του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα στις υπηρεσίες τους επισύρει Πειθαρχικές και Διοικητικές Κυρώσεις.

Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan