Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Έρχονται νέοι φόροι…


Αύξηση του ΦΠΑ θα πυροδοτήσει ανατιμήσεις στην αγορά, ενώ αναταράξεις θα υπάρξουν και στα ακίνητα
Έρχεται «ραβασάκι» για πρόσθετους φόρους ύψους 5 δισ. ευρώ. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2011, το οποίο κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή, θα περιλαμβάνονται όλες οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις του επόμενου χρόνου.

Παράλληλα θα υπάρχει πρόβλεψη για μείωση των δαπανών κατά περίπου 2 δισ. ευρώ, με στόχο το δημοσιονομικό έλλειμμα να περιοριστεί στα 17,2 δισ. ευρώ, όπως άλλωστε προβλέπεται στο μνημόνιο.

Οι πρόσθετοι φόροι αναμένεται να πυροδοτήσουν ανατιμήσεις στην αγορά, καθώς όπως όλα δείχνουν δεν θα αποφευχθεί μία νέα αναπροσαρμογή στον ΦΠΑ, και θα προκαλέσουν αναταράξεις στην αγορά ακινήτων μέσω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών από 1ης Ιανουαρίου 2011.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στο σημερινό Έθνος, το οικονομικό επιτελείο έχει προκρίνει δύο εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να αντισταθμίσει έσοδα 1 δισ. ευρώ που προέβλεπε το μνημόνιο από τη μαζική μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 11% στον υψηλό συντελεστή 23%.

Το μέτρο αυτό... εγκαταλείφθηκε και πλέον θα αντικατασταθεί από:

- την αύξηση του συντελεστή 11% στο 13% που υπολογίζεται ότι θα αποφέρει 1 δισ. ευρώ

- ή από μικρότερη αύξηση από το 11% στο 12% με έσοδα 500 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονη εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο από τον Οκτώβριο του 2011 για την είσπραξη άλλων 500 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να «κλειδώσουν» οι τελικές προβλέψεις που θα περιληφθούν στο προσχέδιο πραγματοποιείται σήμερα σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών.

Επιπλέον στα 5 δισ. ευρώ δεν συμπεριλαμβάνονται τα έσοδα από την περαίωση η οποία θα τρέξει και εντός του 2011.

Πιο αναλυτικά, στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού το οικονομικό επιτελείο θα θέτει τους ίδιους ποσοτικούς στόχους που υπάρχουν και στο μνημόνιο για έλλειμμα, χρέος και όλα τα βασικά μεγέθη της οικονομίας. Ομως, λόγω του υψηλότερου πληθωρισμού και μιας ενδεχόμενης ηπιότερης ύφεσης, πιθανότατα θα έχουμε και μεγαλύτερο ονομαστικό ΑΕΠ .

Αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει στη λογιστική μείωση των μεγεθών αυτών, καθώς υπολογίζονται ως ποσοστό του ονομαστικού ΑΕΠ. Ετσι το δημοσιονομικό έλλειμμα από το 7,6% του ΑΕΠ που εκτιμάται ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί το 2011 μπορεί να πέσει κάτω και από το 7,3%.

Είναι βέβαιο ότι η πρόβλεψη του προσχεδίου για τον πληθωρισμό δεν θα έχει καμία σχέση με την αντίστοιχη του μνημονίου (-0,4%) και θα τον οριοθετεί στην περιοχή του 2%. Για την ανάπτυξη του 2011 το οικονομικό επιτελείο δεν προτίθεται να αλλάξει τις αρχικές εκτιμήσεις για -2,6%.

Τα φορολογικά έσοδα αναμένεται να αυξηθούν κατά 6%, προσεγγίζοντας τα 55,5 δισ. ευρώ, ενώ σχεδιάζεται περαιτέρω μείωση των πρωτογενών δαπανών κατά περίπου 4%.


Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan