Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Eπίσημα ο Α΄Παγκόσμιος Πόλεμος τελειώνει .. μεθάυριο !


Μεθάυριο Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010,

ενενήντα δύο χρόνια μετά την λήξη του, ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, τελειώνει και τυπικά! Εκείνη την ημέρα η γερμανική κυβέρνηση θα καταβάλλει την τελευταία δόση των τόκων των διεθνών ομολόγων, που εκδόθηκαν το 1924 και το 1930 για να πληρώσει τις αποζημιώσεις...

....
που απαιτούσαν οι Σύμμαχοι μετά τον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο! Η Γερμανία είχε υποχρεωθεί από την Συνθήκη των Βερσαλλιών το 1919, να πληρώσει αποζημιώσεις στους Συμμάχους της, για τις καταστροφές που προκάλεσε στη διάρκεια του πολέμου. Το ποσό είχε οριστεί αρχικά στα 260 δισεκατομμύρια χρυσά μάρκα ή αλλιώς 96.000 τόνους χρυσού!!

Οι αποζημιώσεις είχαν οδηγήσει τη χώρα στη χρεοκοπία τη δεκαετία του 1920 ενώ από το 1931 η κυβέρνηση πάγωσε την καταβολή των δόσεων επικαλούμενη την παγκόσμια οικονομική κρίση. Όταν το 1933 ο Χίτλερ ανήλθε στην εξουσία, αρνήθηκε να συνεχίσει να πληρώνει τις υποχρεώσεις των γερμανών προς τους συμμάχους!

Μάλιστα ο γερμανός ιστορικός Gerd Krumeich, σε συνένετυξή του στο Spiegel, υποστήριξε ότι η άνοδος του Χίτλερ στην εξουσία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην δυσαρέσκεια που ένιωθαν οι γερμανοί πολίτες σχετικά με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών, η οποία ουσιαστικά απέδωσε στην Γερμανία την αποκλειστική ευθύνη για τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο και την υποχρέωσε να καταβάλλει τεράστιες αποζημιώσεις.

"Ισως ο βασικότερος παράγοντας πίσω από την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, ήταν η υπόσχεσή του ότι "αφού νικήσω αυτόν τον πόλεμο, θα ακυρώσω την Συνθήκη και θα αποδώσω δικαιοσύνη, οδηγώντας τη Γερμανία στα παλιά της μεγαλεία", δηλώνει ο ιστορικός!

Από το 1953 και μετά η Δυτική Γερμανία, άρχισε και πάλι να είναι συνεπής επιστρέφοντας το κεφάλαιο των ομολόγων ενώ περίμενε μέχρι την επανένωσή της για να καταβάλλει τα 125 εκατομμύρια ευρώ σε τόκους! Την Κυριακή 3 Οκτωβρίου το κεφάλαιο αυτό κλείνει οριστικά!

Το...αστείο είναι ότι η Ελλάδα περιμένει από τη Γερμανία τις αποζημιώσεις του Β Παγκσομίου Πολέμου! Λαμβάνοντας ως παράδειγμα πόσα χρόνια άργησαν οι... του Πρώτου πολέμου , υπολογίσαμε ότι -αν ποτέ δοθούν- αυτό θα συμβεί περίπου το... 2037!!
troktikaras

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan