Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

3 τουρκικά Πανεπιστήμια στα 200 καλύτερα του κόσμου – Κανένα Ελληνικό


Η νέα κατάταξη πανεπιστημίων, κατά το Times Higher Education (THE). Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι το THE άλλαξε άρδην τη μεθοδολογία του από προηγούμενα χρόνια, μετά από κριτική που δέχτηκε ότι έδινε υπερβολικό βάρος σε γνωμοδοτήσεις “ειδικών” τα προηγούμενα χρόνια (survey-based methods). Πραγματικά, η αίσθηση που είχαν πολλοί από εμάς παλιότερα ήταν ότι εμφανίζονταν κάποια περίεργα στην κατάταξη των καλύτερων-20 ιδρυμάτων, για παράδειγμα.

Η νέα μεθοδολογία προέκυψε μετά από συνεργασία με την Thomson Reuters και δίνει το μεγαλύτερο βάρος στις αναφορές (citations). Συγκεκριμένα, οι 5 κατηγορίες με τους αντίστοιχους συντελεστές βάρους είναι:

1. Διδασκαλία… 30%

2. Έρευνα (όγκος δουλειάς, ερευνητικοί πόροι και φήμη)… 30%

3. Αναφορές… 32,5%

4. Πόροι από βιομηχανία… 2,5%

5. Πολυεθνικότητα (προσωπικού ΔΕΠ και φοιτητών)… 5%

Για τα τοπ-200, δείτε εδώ


Η Ελλάδα λάμπει διά της απουσίας της από τα τοπ-200. Αντιθέτως η Τουρκία έχει 2 ιδρύματα (Bilkent στη θέση 112 μαζί με το Tokyo Tech, και Middle East Tech U στη θέση 183). Πράγμα που δεν εκπλήσσει όσους έχουν επισκεφτεί τη γείτονα χώρα και έχουν δει τι έργο συντελείται και τι περιβάλλον άμιλλας και αριστείας καλλιεργείται εκεί στην έρευνα. Η Κίνα έχει 6 ιδρύματα στα τοπ-200, με πρώτο το Πεκίνο στη θέση 37. Η Κορέα έχει 4, με καλύτερο το Pohang στη θέση 28. Η Σιγκαπούρη έχει 2, ξεκινώντας από τη θέση 34. Η Σουηδία έχει 6. H Ισπανία έχει 2, και δεν είναι τυχαίο ότι και τα δύο βρίσκονται στην Καταλωνία, μια περιοχή όπου οι πολιτικές αριστείας και προσέλκυσης διεθνώς καταξιωμένων ερευνητών (όχι μόνο Ισπανών) τα τελευταία 10-15 χρόνια έχουν φέρει καρπούς (όπως φαίνεται, εξάλλου, και στην κατανομή χορηγιών του ERC). Ακόμη και οι σχετικά ελαφρών βαρών χώρες Αυστρία και η Φινλανδία μπήκαν στα τοπ-200, με 2 και 1 ιδρύματα αντίστοιχα. Η Ελλάδα πού είναι;»

πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan