Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Νέα θεωρία για το "μυστήριο των Πυραμίδων" της Αιγύπτου

Για χιλιάδες χρόνια, οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να κατανοήσουν πώς οι αρχαίοι Αιγύπτιοι κατάφεραν να χτίσουν τις γιγάντιες Πυραμίδες τους. Η θεωρία που θα...
διαβάσετε παρακάτω, είναι η πιο πρόσφατη και διατυπώθηκε από έναν αρχιτέκτονα - ερευνητή στο Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας (NTNU).

Οι δύο γρίφοι που ζητούν λύση!
Ο ερευνητής εστίασε σε δύο κυρίως 'γρίφους' ως προς την κατασκευή των Πυραμίδων:

1. Πώς οι Αιγύπτιοι γνωρίζαν ακριβώς πού έπρεπε να τοποθετηθούν τόσο βαριά δομικά στοιχεία;
2. Πώς κατάφερναν οι αρχιτέκτονες να εκτελέσουν τόσο λεπτομερή και ακριβή σχέδια, σε ένα εργατικό δυναμικό 10.000 αναλφάβητων ανδρών;

Μία κατασκευή 7 εκατομμυρίων τόνων!
Ο Ole J. Bryn, αρχιτέκτονας και αναπληρωτής καθηγητής στην Σχολή Αρχιτεκτονικής και Καλών Τεχνών του NTNU, ξεκίνησε την συμπλήρωση του 'αρχαίου παζλ' από τη Μεγάλη Πυραμίδα του Χέοπα στην Γκίζα.

Χτισμένη από 2,3 εκατομμύρια ασβεστολιθικούς ογκόλιθους βάρους περίπου 7 εκατομμυρίων τόνων, με ύψος Στα 146,6 μέτρωνκατέχει δικαίως το ρεκόρ της ψηλότερης αρχαίας κατασκευής. Στην εικόνα (κλικ για μεγέθυνση) βλέπετε το αναλυτικό αρχιτεκτονικό σχέδιο της Πυραμίδας του Χέοπα, όπως τα σχεδίασε ο Ole J. Bryn και το δημοσιεύει η ιστοσελίδα του NTNU (www.ntnu.no).

Αυτό που ανακάλυψε ο Bryn, ήταν ότι προφανώς οι Αιγύπτιοι είχαν εφεύρει χιλιάδες χρόνια πριν αυτό που σήμερα στην εφαρμοσμένη μηχανική ονομάζεται 'ανοχή' και το είχαν αποτυπώσει με κάθε λεπτομέρεια στα χαρτιά.

Στην κορυφή της πυραμίδας το 'κλειδί'
O Bryn δημιούργησε στον υπολογιστή τα σχέδια από τις τριάντα παλιότερες πυραμίδες της Αιγύπτου. Αυτό που διαπίστωσε ήταν ότι η κατασκευή τους βασιζόταν σε ένα λεπτομερές αρχιτεκτονικό σύστημα, που επέτρεπε στους Αιγύπτιους να φθάσουν στο τελευταίο και υψηλότερο σημείο της πυραμίδας, στην κορυφή της, με μια εντυπωσιακή ακόμη και για τα σημερινά δεδομένα ασφάλεια και ακρίβεια.

Οπως πιστεύει ο ερευνητής, οι Αιγύπτιοι έχτισαν τις πυραμίδες τους βασισμένοι σε αναλυτικά σχέδια που περιείχαν από την αρχή όλες τις διαστάσεις των κατασκευών, όπως ακριβώς γίνεται σε ένα σύγχρονο κτίριο, αλλά αξιοποιώντας τους τρόπους κατασκευής και μέτρησης που ήταν γνωστά από την αρχαία Αίγυπτο.

'Η άποψη ότι ξεκινούσαν από τη βάση και στήριζαν πέτρες σε σχήμα πυραμίδας, δημιουργώντας μία 'άγνωστη και μυστηριώδη' δομή, είναι σαφώς αφελής. Υπήρχε αναλυτική αρχιτεκτονική μελέτη για το πού και πώς έπρεπε να τοποθετηθεί κάθε υλικό, όπως γίνεται και σήμερα', εξηγεί.

Η 'αποθέωση της αρχαίας αρχιτεκτονικής'!
Αν τα ευρύματα και τα σχέδια στα οποία έχει καταλήξει ο Bryn είναι σωστά, τότε οι αρχαιολόγοι θα έχουν στα χέρια τους την λύση κάποιων γρίφων γύρω από τις Πυραμίδες της Αιγύπτου. Λύσεις που θα αποδεικνύουν ότι οι πυραμίδες αποτελούσαν απίστευτα ακριβείς κατασκευές, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως η 'αποθέωση της αρχαίας αρχιτεκτονικής'.

Σε σχέδια όπως αυτό της φωτογραφίας, λοιπόν, υποστηρίζει ο ερευνητής ότι βασίστηκαν 4.500 χρόνια πριν (!) οι Αιγύπτιοι για να δημιουργήσουν τα θαύματα των γιγάντιων Πυραμίδων τους! Κι αν για εμάς αποτελούν σπαζοκεφαλιά, για τους αρχιτέκτονες και τους μηχανικούς, είναι απλώς 'σχέδια που αγγίζουν την τελειότητα', χωρίς τίποτε το 'άγνωστο και μυστηριώδες'!

Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan