Σημαντικό αντίκτυπο στην αγορά πετρελαίου ενδέχεται να έχει η καθυστέρηση σε καινούργιες υπεράκτιες γεωτρήσεις σε μεγάλα βάθη για αργό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) Νομπούο Τανάκα.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο του συνεδρίου Oil & Money 2010 στο Λονδίνο, ο διαχειριστικός διευθυντής της IEA προειδοποίησε... ότι «αν υπάρξει καθυστέρηση παγκοσμίως, ο αντίκτυπος θα είναι τεράστιος». «Σήμερα, το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου προέρχεται από υπεράκτια προγράμματα εξόρυξης. Το 2015, θα ανέλθει στο ένα δεύτερο περίπου», προειδοποίησε ο κ. Τανάκα.
Οι διεθνείς πετρελαϊκές εταιρίες έχουν πει ότι οι νέοι, αυστηρότεροι κανονισμοί στις ΗΠΑ, μετά το ατύχημα σε πλατφόρμα εξόρυξης της BP στον Κόλπο του Μεξικού μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντική καθυστέρηση καινούργιων προγραμμάτων υπεράκτιων γεωτρήσεων ακόμη και μετά την άρση της απαγόρευσης στις 30 Νοεμβρίου. Υποστήριξαν, επίσης, ότι οι νέοι κανονισμοί θα αυξήσουν το κόστος στον κλάδο και θα αυξήσουν την εξάρτηση των ΗΠΑ από ξένο πετρέλαιο.
Στην Ευρώπη, ο Επίτροπος για θέματα ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ ενδέχεται να ζητήσει, μέσα στην εβδομάδα, προσωρινή απαγόρευση κάθε καινούργιας γεώτρησης σε μεγάλα βάθη, ενώ εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Ενέργειας είπε ότι δεν θα είναι απαραίτητη μια τέτοια απαγόρευση.
Ο επικεφαλής της IEA, η οποία συμβουλεύει για θέματα ενέργειας τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, εξέφρασε την αντίθεσή του σε κάθε περιορισμό της προσφοράς στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, υπογραμμίζοντας ότι ο κόσμος χρειάζεται αργό πετρέλαιο από το Ιράκ. «Το Ιράκ μπορεί να είναι παράγοντας που αλλάζει το παιχνίδι. Χρειαζόμαστε πετρέλαιο από το Ιράκ», τόνισε ο κ. Τανάκα.
Επεσήμανε, επίσης, ότι η ζήτηση για πετρέλαιο στην Κίνα αυξάνει με ταχύτατους ρυθμούς και ότι η ασιατική χώρα είναι, πλέον, ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας, έχοντας υποσκελίσει την Κίνα. «Το ένα τρίτο, πιθανόν, της αύξησης της ζήτησης προέρχεται από την Κίνα. Κανείς δεν ξέρει πότε θα επιβραδυνθεί», είπε ο Νομπούο Τανάκα.
Για τον ΟΠΕΚ, την πηγή προέλευσης του 40% περίπου της παγκόσμιας προσφοράς σε πετρέλαιο, ο επικεφαλής της IEA σημείωσε ότι «ο κόσμος θα εξακολουθεί να εξαρτάται από την προσφορά του διεθνούς οργανισμού». Αναφερόμενος στη συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο των χωρών-μελών του καρτέλ, όπου αναμένεται να διατηρηθούν αμετάβλητα τα σημερινά επίπεδα παραγωγής, ο κ. Τανάκα δήλωσε: «Δεν θέλω να δω εκπλήξεις».
Τόνισε, τέλος, ότι οι διεθνείς κυρώσεις κατά του Ιράν ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τις επενδύσεις στη χώρα, δημιουργώντας προϋποθέσεις για μελλοντικό περιορισμό της προσφοράς πετρελαίου από εκεί. «Οι κυρώσεις έχουν αντίκτυπο στην αναγκαία επένδυση στο Ιράν, στο μέλλον», είπε ο κ. Τανάκα, προσθέτοντας ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να βρει μια ισορροπία στην αντιπαράθεση με την Τεχεράνη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επιβάλει κυρώσεις, φοβούμενες ότι στόχος του προγράμματος είναι η κατασκευή βόμβας, ενώ η Τεχεράνη επιμένει ότι δεν έχει τέτοια πρόθεση.
Πηγή
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου