Τώρα είναι η ώρα να σκεφτούμε για τον Άρη ως την επομενη κατακτηση του άνθρωπου: το 2040 είναι η ημερομηνία που καθορίστηκε η πρώτη επανδρωμένη αποστολή. Η Γη είναι ακόμα ο μοναδικος πλανήτης με ζωή. Και ο Άρης είναι το φυσικό επόμενο βήμα στη μελέτη την πιθανή προέλευση και την πανταχού παρουσία της ζωής στο σύμπαν.
Με αυτά τα λογια ξεκιναει το αρθρο του ο Rafael Bachiller, αστρονόμος και διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Ισπανίας, στο Ισπανικο ηλεκτρονικό περιοδικό Quo. Συνεχιζοντας μας δίνει πολύ ενδιαφέρον πληροφορίες για τον κοκκινο πλανητη......
ΤΟ ΑΔΕΡΦΑΚΙ ΤΗΣ ΓΗΣ
Η διάμετρος του Άρη είναι το μισό της μάζας της γης και ένα ένατο από εκείνη της Γης μας. Στον Άρη η ημέρα ειναι 24,6 ώρες, και το ενα έτος είναι 687 ημέρες, διαρκεί δύο φορές του πλανήτη μας, δεν φαίνεται ωστόσο να είναι μια τεράστια διαφορά. Ο άξονας περιστροφής του Άρη έχει κλίση 24 μοιρών (σε σχέση με την κάθετο προς την εκλειπτική), η οποία είναι πολύ παρόμοια με τον άξονα της Γης 23,5. Και ούτω καθεξής. Πολλά χαρακτηριστικά είναι παρόμοια με τη γη και την ευνοϊκή για το σχηματισμό ή τη διατήρηση της ζωής.
ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΖΩΗΣ
Ο Άρης ανταποκρίνεται επαρκώς στην προϋπόθεση, για όλα τα βιογενείς στοιχεία (άνθρακας, οξυγόνο, άζωτο, κ.λπ..) Διατίθενται σε αφθονία στην επιφάνειά του. Όσο για την παρουσία νερού στον Άρη, τα πολικά καλύμματα έχουν μεγάλα αποθέματα πάγου που οφείλεται στο γεγονός ότι, επί του παρόντος, η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας του πλανήτη είναι περίπου 50 βαθμοί Κελσίου υπό το μηδέν. Εάν αυτοι οι πάγοι λιώσουν, το νερό θα καλύψει τον Άρη με έναν ωκεανό πάχους πολλών μέτρων. Οι εικόνες που αποστέλλονται από πολλούς διαστημικούς ανιχνευτές δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι στο παρελθόν οι μεγάλες ποσότητες υγρού νερού έρεαν στην επιφάνεια, αφήνοντας καταφανή σημάδια της διάβρωσης.
πηγή
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου