Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

«Πνίγεται» ο προϋπολογισμός


Οι σκοτεινές τρύπες του προϋπολογισμού και οι εκρήξεις του χρέους οι οποίες ρίχνουν έξω κάθε πρόβλεψη για απεγκλωβισμό της οικονομίας από την επιτήρηση αποτελούν το μεγάλο άγχος της κυβέρνησης την ώρα που το κλιμάκιο της Eurostat ελέγχει και πάλι τα greek statistics. Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο γραφείο του στη Βουλή με τους υπουργούς του οικονομικού επιτελείου Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Λούκα Κατσέλη και Μιχάλη Χρυσοχοίδη, ενώ στη συνάντηση με την κα Κατσέλη ήταν παρών και ο υφυπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης. Ο Υπουργός των Οικονομικών ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, καθώς και για τις επαφές που είχε στο πρόσφατο ταξίδι του στο εξωτερικό.

Τα θέματα της ανεργίας ήταν στο επίκεντρο της συνεργασίας που είχε ο πρωθυπουργός με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, με την κα Κατσέλη να τον ενημερώνει για τα τέσσερα προγράμματα - 3 του ΟΑΕΔ και 1 του ΕΣΠΑ - τα οποία «τρέχουν», ενώ αναμένονται και άλλα εννέα τα οποία θα υποστηρίζονται συνδυαστικά από τον ΟΑΕΔ και το ΕΣΠΑ.

Συγκεκριμένα συζητήθηκαν τα θέματα στήριξης των θέσεων εργασίας, ένταξης νέων στην εργασία, επανένταξη μακροχρόνια ανέργων, τοπικά σύμφωνα εργασίας, θέματα επιχειρήσεων σε κρίση καθώς και οι επιχειρησιακές συμβάσεις. Ο μεγάλος πονοκέφαλος οφείλεται στις στις ελλειμματικές ΔΕΚΟ. Έπρεπε αφενός να πεισθεί η Eurostat ότι τα στοιχεία που της δόθηκαν είναι αξιόπιστα και, στη συνέχεια, να βρεθεί η φόρμουλα υπολογισμού: ποια χρέη προς ΔΕΚΟ που μέχρι στιγμής ήταν στην... αφάνεια πλέον θα εγγραφούν επισήμως στα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης.

Ψάχνει η Eurostat

Τον Απρίλιο η Eurostat είχε εκτιμήσει ότι μπορεί το χρέος να αυξηθεί κατά 7% του ΑΕΠ και το έλλειμμα κατά 0,4%-0,5% αλλά τις προηγούμενες ημέρες αρμόδια στελέχη έκαναν λόγο για διεύρυνση του χρέους της τάξης του 10% του ΑΕΠ και του ελλείμματος στο 14,9%-15,1% του ΑΕΠ (από 13,8% επισήμως σήμερα).

Πάντως χθες, στέλεχος που μετέχει στις συνομιλίες ανέφερε ότι το έλλειμμα δεν πρόκειται να ανέβει πάνω από το 14,5% του ΑΕΠ... Ωστόσο, τα μηνύματα είναι μεικτά. Άλλοι παράγοντες εξηγούν ότι αυτό που μετράται είναι η επιπλέον επιβάρυνση.

Δηλαδή, ήδη στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού υπάρχει πρόβλεψη για καταπτώσεις εγγυήσεων ΔΕΚΟ αξίας 2,4 δισ. ευρώ τη διετία 2010-2011. Το ζήτημα, προσθέτουν, είναι αν η «τρύπα» είναι μεγαλύτερη από το ποσό αυτό, αν θα ληφθούν επιπλέον μέτρα ή αν ανοίγει ο δρόμος επιμήκυνσης.

Δηλώσεις Πεταλωτή

«Απολύτως αναγκαία» για τη σωτηρία της οικονομίας και την ίδια την επιβίωσή μας ως χώρας, χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής τα «σκληρά και επώδυνα» μέτρα στα οποία προχώρησε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα.

Ταυτόχρονα, όμως, επισήμανε ότι η σωτηρία αυτή δεν έρχεται απλά με την προσωρινή διάσωση της οικονομίας, αλλά ότι θα μπορούμε να μιλάμε ολοκληρωμένα για σωτηρία και ανάταξη της χώρας, μόνο αν γίνουν οι ουσιαστικές, βαθιές τομές και οι ριζικές αλλαγές, στις οποίες επιμένει η κυβέρνηση και για τις οποίες είναι υπόλογη στον ελληνικό λαό.

Ο Γ. Πεταλωτής αναφέρθηκε στην υλοποίηση της δέσμευσης της κυβέρνησης απέναντι στους πολίτες ότι ούτε ένα ευρώ δεν θα πάει χαμένο σε αυτή την «εθνική προσπάθεια» και σημείωσε ότι στόχος της είναι - όπως δεσμεύτηκε και ο πρωθυπουργός- η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προστασία των αδύναμων.

Υπογράμμισε δε ότι με την αύξηση κατά 4% των εισοδηματικών κριτηρίων για τη λήψη του ΕΚΑΣ, επιτρέπεται σε επιπλέον περίπου 8.000 χαμηλοσυνταξιούχους να ενισχύσουν το εισόδημά τους και συμπλήρωσε ότι έπεται και συνέχεια.

Ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι υλοποιείται η δέσμευση για βελτίωση των ελεγκτικών και εισπρακτικών μηχανισμών που αποτελούν το όχημα για νοικοκύρεμα και ουσιαστικούς ελέγχους, σημειώνοντας ότι οι πολίτες βλέπουν ότι πλέον πολλοί μεγαλο-οφειλέτες «μπαίνουν στην ουρά για να αποπληρώσουν οφειλές που νόμιζαν ότι δεν θα πληρώσουν ποτέ».

«Οι νόμοι υπάρχουν και στο εξής θα εφαρμόζονται απαρέγκλιτα, από όλους προς όλους, προκειμένου να διαφυλάξουμε το συμφέρον του δημοσίου», ανέφερε ο κ. Πεταλωτής και πρόσθεσε ότι «κανείς δεν είναι υπεράνω των νόμων και κανείς δεν μπορεί να πλουτίζει σε βάρος των συνεπών πολιτών».

Ερωτηθείς αν η εφορία έχει προχωρήσει σε κατασχέσεις ακινήτων, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι παρ' όλο που υπάρχει νομοθεσία εδώ και δεκαετίες τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά και σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε αυτή την ατιμωρησία».

«Εμείς είπαμε ότι όσοι οφείλουν στο ελληνικό δημόσιο και είναι μάλιστα μεγαλο-οφειλέτες, επιτέλους δεν μπορούν να διαφεύγουν, γι' αυτό ακριβώς υπάρχουν και κατασχέσεις μεγάλων ακινήτων ανθρώπων που οφείλουν πολύ μεγάλα ποσά στο δημόσιο», τόνισε.

Ακόμη, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιτρέψει - και το αποδεικνύει- να υπάρχουν αυτές οι τεράστιες οφειλές και από την άλλη στην περιουσιακή κατάστασή τους οι μεγαλο-οφειλέτες να έχουν κότερα και πισίνες.

«Επιτέλους το δημόσιο εφαρμόζει τους νόμους και προστατεύει την περιουσία του, που είναι και περιουσία του πολίτη», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.



Πηγή:www.capital.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan