Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Φύκη αντί κηροζίνης για τα αεροπλάνα του μέλλοντος


«Πράσινα» και αποδοτικά βιοκαύσιμα που θα καλλιεργούνται σε θάλασσες κοντά στα αεροδρόμια παρασκευάζουν οι επιστήμονες
ΛΟΝΔΙΝΟ Τη μαζική παραγωγή αεροπορικών βιοκαυσίμων από φύκη, τα οποία μάλιστα θα καλλιεργούνται κοντά στα αεροδρόμια, εξετάζουν επιστήμονες και αεροπορικοί κολοσσοί, προκειμένου η βιομηχανία των αιθέρων να γίνει πιο «πράσινη» και αποδοτική. Τα πρώτα αεροπλάνα με το νέο βιοκαύσιμο αναμένεται να πετάξουν σε τέσσερα χρόνια από τώρα, το 2014.

Γίγαντες του κλάδου,... όπως η Βritish Αirways και η Αirbus, υποστηρίζουν οικονομικά τις έρευνες που πραγματοποιούνται στο βρετανικό Πανεπιστήμιο του Κράνφιλντ, με σκοπό την εξαγωγή βιοκαυσίμων υψηλής απόδοσης από τα φύκη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρόκειται για πολύ καλύτερη πηγή βιοκαυσίμων σε σχέση, λόγου χάρη, με το ζαχαροκάλαμο ή το καλαμπόκι, καθώς δεν «διεκδικεί» καλλιεργήσιμες εκτάσεις οι οποίες χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τροφίμων.

Η υπάρχουσα τεχνολογία επιτρέπει ήδη την κίνηση των αεροσκαφών με βιοκαύσιμα, ωστόσο η πρόκληση είναι η παραγωγή τους σε αρκετά μεγάλες ποσότητες ώστε να αντικαταστήσουν την κηροζίνη που βγαίνει από το πετρέλαιο. Ο καθηγητής Φέαργκαλ Μπρέναν πιστεύει ότι η εμπορική παραγωγή φύκης θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε τέσσερα χρόνια. «Ενα μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι μπορείς να τη συλλέγεις κάθε επτά με 12 ημέρες, κάτι που αναλογεί σε 30 με 50 συγκομιδές τον χρόνο, σε αντίθεση με τη μία της συμβατικής σοδειάς» είπε ο καθηγητής. Οι επιστήμονες εξετάζουν το ενδεχόμενο καλλιέργειας της φύκης κοντά στα αεροδρόμια για να προληφθεί το περιβαλλοντικό κόστος της διανομής των βιοκαυσίμων σε παγκόσμιο επίπεδο. «Αν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τάνκερ για να το διανείμουμε σε όλον τον κόσμο, τότε δεν θα μιλούσαμε για πράσινη ενέργεια» τόνισε ο δρ Μπρέναν, προσθέτοντας ότι η φύκη δεν είναι η μοναδική πηγή βιοκαυσίμων και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πανάκεια για το ενεργειακό πρόβλημα της αεροπορικής βιομηχανίας. «Η λύση θα έρθει από πολλές πηγές ενέργειας, και η φύκη είναι μία από αυτές.Αν έχουμε πάρει ένα μάθημα απ΄ όλες τις μορφές ανανεώσιμης ενέργειας,είναι ότι δεν υπάρχει πανάκεια» κατέληξε.

Η Βritish Αirways ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας εγκατάστασης στο Ανατολικό Λονδίνο για τη μετατροπή 500.000 τόνων απορριμμάτων τον χρόνο σε 16 εκατομμύρια γαλόνια καυσίμων για τα αεροσκάφη. Ως το 2014 η εταιρεία στοχεύει να τροφοδοτεί μέρος του στόλου της με εναλλακτικά καύσιμα. Η Αir Τransport Αction Group (ΑΤΑG), η ένωση όλων των κλάδων της αεροπορικής βιομηχανίας, υποστηρίζει ότι η χρήση βιοκαυσίμων μπορεί να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ως και κατά 80%. Ηδη πέντε αεροπορικές εταιρείες τους τελευταίους 18 μήνες διεξάγουν δοκιμαστικές πτήσεις αεροσκαφών με βιοκαύσιμα.

Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan