Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Το ΔΝΤ φοβάται κοινωνικές εξεγέρσεις



Όσοι θεωρούν πως τα χειρότερα της οικονομικής ύφεσης έχουν περάσει, πλανώνται. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του ΔΝΤ Dominique Strauss Kahn: «Δεν είμαστε ακόμη ασφαλείς». Περίπου 30 εκατομμύρια άτομα έχουν μείνει άνεργα από την αρχή της παγκόσμιας... οικονομικής κρίσης, τα ¾ των οποίων, σε οικονομικά αναπτυγμένα κράτη. Και όπως λέει ο Strauss Kahn, αυτή η «ερημιά της ανεργίας», που υπολογίζεται σε 210 εκατομμύρια άνεργους παγκοσμίως, δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για ενδεχόμενες κοινωνικές εξεγέρσεις τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη.
«Η ύφεση έχει αφήσει ανοιχτές πληγές, και η συνεχιζόμενη ανεργία αποτελεί απειλή για τη σταθερότητα των δημοκρατιών…», λέει. Για παράδειγμα, στην Ισπανία η ανεργία έφτασε στο 20%. Η δημοσιονομική λιτότητα δεν μπορεί να προσφέρει λύσεις πριν από το 2011. «Αν τα δημοσιονομικά κίνητρα μπορέσουν να βοηθήσουν στην αποφυγή μόνιμης ανεργίας, τότε ίσως είναι αποδοτικά». Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ, τα θύματα της οικονομικής κρίσης, ιδιαίτερα αυτά που είναι μεταξύ 20-30 χρόνων, συνήθως υφίστανται μόνιμη βλάβη, με αποτέλεσμα να μην εμπιστεύονται τους δημόσιους θεσμούς εφ`όρου ζωής.
Από τη πλευρά του, ο Alan Greenspan καταθέτοντας σε επιτροπή του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων, δήλωσε πως οι κρατικές δαπάνες – κίνητρα δεν τονώνουν την οικονομία όσο περιμέναμε. Θα πρέπει λοιπόν, να αφεθούν ελεύθερες οι αγορές και οι επιχειρήσεις ώστε από μόνες τους να χειριστούν την ανάκαμψη της οικονομίας. «Θα πετύχουμε πιο πολλά αν κάνουμε πιο λίγα… πρέπει να επιτρέψουμε στις δυνάμεις της αγοράς να λειτουργήσουν…», είπε. Και συνέχισε: «Δεν λέω πως τα κίνητρα δεν αποδίδουν, λέω όμως πως αποδίδουν πολύ λιγότερο από ότι περιμέναμε… ».
Και έκλεισε λέγοντας πως είναι υπέρ της αύξησης των φόρων, προκειμένου να καταπολεμηθούν τα ελλείμματα των προϋπολογισμών.
S.A. (Wall Street Journal, Bloomberg, Daily Telegraph)


Πηγη

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan