Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

∆εν αποκαλύπτω την ηλικία µου

∆εν ρωτάνε µια γυναίκα την ηλικία της. Αυτό στην κοινωνία µας είναι κάτι σαν άγραφος νόµος. ∆υστυχώς δεν εκτιµάµε τον άνθρωπο βάσει της ποιότητάς του αλλά βάσει της εµφάνισης. Στις ανατολικές κοινωνίες, αντιθέτως, γηρατειά σηµαίνει σοφία και πνευµατικότητα, λένε οι ειδικοί. Η κοινωνία έχει εµµονή µε τη νεότητα και φτάσαµε µια φυσική διαδικασία πια να αποτελεί κοινωνικό πρόβληµα...

Γιατί οι γυναίκες κρύβουν την ηλικία τους;
O κύριος λόγος είναι τα κατάλοιπα των διακρίσεων που συνηθίζονταν παλιότερα.
Η κοινή αντίληψη θέλει τους άντρες να ωριµάζουν σαν «καλό κρασί» και τις γυναίκες απλώς να γερνάνε. Εκείνοι αποκτούν δύναµη, ενώ οι γυναίκες είναι δυσκίνητες, λιγότερο ευέλικτες και δεκτικές. ∆εν είναι πλέον γόνιµες, χάνοντας έτσι ένα δυνατό κοµµάτι της γυναικείας τους φύσης, την ίδια στιγµή που δεν έχουν µεγάλη σεξουαλική επιρροή. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και µια νέα διάκριση (ageism) που εκφράζεται εις βάρος των ηλικιωµένων χωρίς να λαµβάνει υπόψη ποιότητες, προσόντα, εµπειρίες ή χαρίσµατα. Παράλληλα επικρατεί και µια έντονη γεροντοφοβία, ο φόβος δηλαδή προς τη διαδικασία γήρανσης που µας υπενθυµίζει τη θνησιµότητα και το πεπερασµένο της ύπαρξής µας.

Τι υπάρχει από πίσω;
Ψυχολογικά, κοινωνικά και διαπροσωπικά προβλήµατα. Χαµηλή αυτοπεποίθηση, άγχος να µείνει η ηλικία ένα κρυµµένο µυστικό και εµµονή για σύγκριση µε νεότερες γυναίκες. Όλα αυτά όµως οδηγούν σε κακή σεξουαλική και κοινωνική ζωή, γενικευµένη απαισιοδοξία και µοναξιά.

Η µάχη των φύλων
Οι άντρες, από την άλλη, δεν έχουν πρόβληµα να µαρτυράνε τα χρόνια τους. Βέβαια οι άντρες δεν εκφράζονται και γενικώς δεν έχουν συνείδηση της ψυχολογίας τους. Αυτό συµβαίνει γιατί από µικρή ηλικία µαθαίνουν να απωθούν τα συναισθήµατά τους και δεν θέλουν να δείχνουν αδυναµία.

Είµαι 58 και µ’ αρέσει! Τι δείχνει αυτό;
Θετική στάση! Η γυναίκα έχει δώσει το δικό της προσωπικό νόηµα και σκοπό στη ζωή της και πορεύεται µε αυτά τα εφόδια όντας ανοιχτή στη νέα της εµπειρία. Αυτά και µόνο αρκούν για να αντισταθµίσουν τυχόν απώλειες ή προβλήµατα που έρχονται µε το πέρασµα της νιότης. Σηµασία έχει να βρούµε τον τρόπο να γεράσουµε καλύτερα και όχι να σταθούµε µακριά από αυτό που πραγµατικά είµαστε.

Πηγη

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan