Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Τι κρύβεται μέσα σ' ένα κόκκο κακάο;


Mars και IBM αποκωδικοποίησαν το DNA της σοκολάτας

Η σοκολατοβιομηχανία Mars, η αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας IBM και το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας ολοκλήρωσαν πρόσφατα την καταγραφή του γονιδιώματος του κακαόδεντρου, στοχεύοντας στην αύξηση της παραγωγής και τη δημιουργία ανθεκτικότερων ποικιλιών.

Το προσχέδιο του γονιδιώματος που παρουσιάστηκε την Τετάρτη αφορά την ποικιλία κακαόδεντρου «Ματίνα 1-6», η οποία αντιστοιχεί στο 99% της παγκόσμιας παραγωγής κακάο...

Η αλληλουχία θα «επιτρέψει ταχύτερες και ακριβέστερες παραδοσιακές διασταυρώσεις» εξήγησε στο Reuters ο Χάουαρντ-Γιάνα Σαπίρο, ανώτατο στέλεχος στο τμήμα βοτανικής και έρευνας της Mars.

Μέχρι σήμερα, ερευνητές και γεωπόνοι έπρεπε λίγο-πολύ να μαντεύουν τι χαρακτηριστικά θα έδινε στο κακάο η διασταύρωση δύο διαφορετικών ποικιλιών. Η μελέτη της γενετικής πληροφορίας θα τους επιτρέπει να προβλέπουν καλύτερα τα αποτελέσματα των παραδοσιακών διασταυρώσεων.

Η IBM από την πλευρά της συνέβαλε με το λογισμικό της και τον υπερυπολογιστή Blue Gene, έναν από τους ταχύτερους του κόσμου.

«Η συνεργασία με τη Mars και την Υπηρεσία Ερευνών του υπουργείου Γεωργίας αξιοποιεί την δεκαετή εμπειρία της IBΜ στην υπολογιστική βιολογία. καθώς και την ισχύ του υπερυπολογιστή Blue Gene» δήλωσε ο Αζέι Ροιγιούρου του Κέντρου Υπολογιστικής Βιολογίας της IBM.


www.newsbeast.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan